Вицепрезидентът на България Илияна Йотова бе гост на традиционния събор на Попови ливади

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова участва в отбелязването на 118-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, на традиционния събор организиран по този повод от община Гоце Делчев, който се проведе в село Попови ливади.

Официалната програма започна пред паметника на Гоце Делчев на село Попови ливади. На нея присъстваха още цялото ръководство на община Гоце Делчев, областният управител на Благоевградска област Николай Шушков, директорът на Областната дирекция на МВР – Благоевград старши комисар Георги Кандев, командирът на поделение 26400 Благоевград полк. Митко Балтов, народният представител Елхан Кълков, кметовете на общините Банско, Петрич, Сандански  и други. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание и молебен за здраве. В своето слово кметът на община Гоце Делчев припомни голямото значение на Илинденско-Преображенското въстание, неговите завети и поуки.

„Всякакви опити за кражба, за подмяна на история, за делението на героите на чужди и свои е оскърбление на тяхната памет и много тежка присъда за дръзналите да го правят. България няма да го допусне, ще пази чиста и свята своята история. Няма да приемем езика на омразата и твърдата ни позиция вече се чува и в Европа.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в своето слово пред паметника на Гоце Делчев в село Попови ливади.

„118 години величественият Пирин и тази свещена земя приютяват славната история за величието на българския идеал, за паметните дни от началото на 20 век, когато непримирими българи тръгнаха към своята Голгота, за да извоюват жадуваната свобода и единение, продължиха идеологията на българското национално-освободително движение с единствената мисъл – свобода и единение на българския народ. Свобода, до която едва се докоснаха и кроежите на Великите сили им я отнеха“, посочи Илияна Йотова и изтъкна, че със саможертвата си тези обикновени хора останаха завинаги в пантеона на българските национални герои. Вицепрезидентът подчерта, че сме в дълг пред нашите деца, защото не им разказваме достатъчно за тези герои и събития. „Светлината на героите няма да угасне никога и ние трябва да я разпалваме за поколенията напред“, заяви Илияна Йотова.

„Пътят не е в самоцелното противопоставяне, а в диалога и реалното решаване на споровете. Длъжни сме пред своите деца и тяхното бъдеще“, посочи вицепрезидентът и даде за пример успешното трансгранично партньорство между община Гоце Делчев и Гърция и Република Северна Македония. Един от настоящите проекти е свързан с ученическия лагер в село Попови ливади. „Преображение означава ново начало и надежда. Както героите на Илинденско-Преображенското въстание поискаха новото начало и промяната, така и ние днес към това се стремим – промяна, ново начало, българската държава и българският народ да просперира“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът и останалите официални лица положиха венци и цветя на паметника на Гоце Делчев, след което се включиха в традиционния събор на празничната сцена. В програмата участваха местни оркестри и солисти от Гоце Делчев, а специално участие в програмата взеха Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, както и Димитър Туджаров – Шкумбата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене