Атракционни пътувания през август ще има с теснолинейката Септември – Добринище

Точно 100 години след първата копка за изграждане на теснолинейката през 1921 г., тя е препълнена с усмивки от всички краища на страната и света. И понеже на 1 август се навършват 95 години от заминаването на първия влак по линията въобще, Гражданско сдружение „За теснолинейката“ нарече този август „МЕСЕЦ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА“!

И за да бъде отбелязан юбилеят, както подобава, и всички желаещи да се включат, предстоят 5 специални атракционни пътувания през август – на 1-ви, 7-ми, 14-ти, 21-ви и 28-ми. Това съобщи Кристиан Ваклинов от Гражданско сдружение“ За теснолинейката“.

На изброените дати ще може да пътувате с специален влак до най-високата жп гара на Балканите, с нетрадиционни спирания на не толкова познати спирки. Влакът ще включва освен обичайните пътнически вагони, и товарни, каквито смесени композиции са били ежедневие по линията до спирането на товарното движение в началото на века. За да бъде удоволствието по-голямо, ще има и добре зареден бюфет-вагон.

Тръгване от Септември в 10:45 ч. със следните специални спирания: на гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода. Престой от час и половина (90 мин.) на най-високата гара на Балканите – Аврамово, за снимки, разходка и пикник сред планинската прохлада и борови сенки.

Обратно ще спрем на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк „Клептуза”, обясни Кристиан Ваклинов. Пристигане в Септември: 18:35 ч. Билети за първата дата вече се продават на гарите София, Септември, Пазарджик и Пловдив – двупосочни за целия маршрут Септември-Аврамово-Септември, на цена от 45лв. Повече информация на 0892288220.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене