Инфекциозното отделение в Благоевград наполовина пълно със заразени с Ковид-19

Лек ръст на новозаразените с коронавирус се забелязва в Пиринско. Засега случаите са единични, към вчерашна дата броят им беше 7, но тенденцията е към постепенно покачване, категорични са медиците.

„От два месеца нямах пациенти, заразени с Ковид-19, но през тази седмица вече са двама. Те са млади хора, жената е от Благоевград, а мъжът от Кочериново. При нея преди месец и половина са били с коронаинфекция членове на семейството, но тя не е била заразена. Едва сега след направено изследване с PCR тест се установи, че резултатът й е положителен. Симптомите и при двамата са като за „Делта” варианта – хрема, кашлица, без загуба на обоняние”, заяви за „Струма“ общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.

Тя добави, че има засилен интерес към ваксините. „Ежедневно имунизирам пациенти по график. Предпочитани са РНК ваксините. Дано разумът надделее и повече хора да се имунизират, за да са защитени при задаващата се вълна през есента”, каза д-р Каракостова.

Постепенно покачване на хоспитализираните с Ковид-19 се забелязва в лечебните заведения. „Половината от леглата в инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград са заети, към момента се лекуват 10 болни. Като се напълни, ще започне прием във вътрешно, но засега ситуацията е относително спокойна”, каза завеждащият отделението д-р Румен Кондев.

Само 1 пациент с Ковид-19 е настанен за лечение в инфекциозното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. „Намаляха и болните в детско отделение. Имунизационният процес е слаб, направо е зле, което никак не е добре, с оглед прогнозите за нова коронавирусна вълна през есента“, заяви зам. управителят на болницата д-р Ангел Тонгов.

Иначе лечебните заведения в Пиринско са добре обезпечени с леглова база при нов епидемичен взрив. Благоевградска област е сред петте в страната по брой трансформирани болнични легла извън инфекциозните. 1247 са общо леглата в 5-те многопрофилни болници за активно лечение в Благоевград, Гоце Делчев, Разлог и Югозападната в Сандански и Петрич, а 153 в двете специализирани болници – онкологичната и белодробната в областния център. 90 са инфекциозните легла в областта, като най-много от тях – 34, са в гоцеделчевската болница, 22 в благоевградската, 16 в Югозападната, 7 в разложката. 503 легла са били трансформирани за лечение на ковидната инфекция при предишния пик, става ясно от националния план за справяне с пандемията от Ковид-19. Най-много са леглата за интензивно лечение в реанимацията на МБАЛ – Благоевград – 20, в частната болница ПУЛС – 12, в МБАЛ – Гоце Делчев – 7, в Югозападната болница – 14, и 4 в МБАЛ – Разлог.

Болниците разполагат със 7 лекари инфекционисти, 43-ма реаниматори и 37 терапевти по вътрешни болести. На директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов е възложено създаването на организацията на здравните дейности, свързани с Covid-19, тяхната координация и контрол. Проследявайки и анализирайки заетостта на легловия фонд на територията на областта при всички нива на заболяемост, в случай на необходимост от осигуряване на допълнителни легла за лечение на болни с коронавирусна инфекция, РЗИ създават организация и координират своевременно дейностите за осигуряване на болнични легла за лечение на пациенти със или без коронавирусна инфекция в зависимост от конкретната необходимост, съобразно тежестта на заболяването и необходимостта от остро лечение на случаите и при отчитане на спецификата на съответните лечебни заведения и потребностите на съответните области. Лечението на болните с Covid-19 се осъществява на място в лечебни заведения за болнична помощ на територията на областта в рамките на съществуващите структури по инфекциозни болести, както и в структури за интензивно лечение с осигурена възможност за изолация на болните. Във всички лечебни заведения се установяват ефективни мерки за скрининг на лица със съмнение на Covid-19 чрез използваните в лечебните заведения протоколи, анамнеза с епидемиологична насоченост за възможен контакт със заразен, епидемиологична анкета и евентуално извършване на тест, а в случаите на доказана коронавирусна инфекция – триаж на пациенти с клинични прояви и определяне на потребностите от лечение.

Румен Кондев
Хоспитализацията на болните с неусложнени форми се осъществява в най-близкото лечебно заведение за болнична помощ, разполагащо със структура по инфекциозни болести. В случай че състоянието на болния налага интензивно лечение, което не може да бъде осигурено в структурата по инфекциозни болести, лечението се провежда в най-близката структура за интензивно лечение, при осигурена изолация на болния и обслужващия персонал, и спазване на всички противоепидемични мерки. Пациенти с Covid-19, които в хода на провежданото лечение са получили усложнения, налагащи интензивно лечение, се превеждат от структури по инфекциозни болести към структури за интензивно лечение.

За изминалото денонощие са доказани 231 нови случая на коронавирус, по данни от Националната информационна система. Изследвани са 15 092 проби, от които 4401 RT PCR и 10 691 бързи тестове за антигени.

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 1,53%. Процентът бележи ръст спрямо предишното денонощие, когато беше 1,37%.

От 4401 RT PCR тестове положителни са 110 или 2,49%. От 10 691 бързи тестове за антигени положителни са 121 или 1,13%.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва:

Благоевград – 6; Бургас – 26; Варна – 14; Габрово – 5; Добрич – 7; Кърджали – 1; Кюстендил – 6; Ловеч – 5; Монтана – 3; Пазарджик – 9; Перник – 8; Плевен – 6; Пловдив – 38; Разград – 4; Русе – 12; Силистра – 1; Сливен – 2; Смолян – 3; София – 2; София град – 43; Стара Загора – 19; Търговище – 3; Хасково – 3; Шумен – 1; Ямбол – 4.

Областите, в които няма регистрирани нови случаи, са:

Велико Търново, Видин, Враца.

в.Струма, Бетина Апостолова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене