Connect with us

Таблоид

Инфекциозното отделение в Благоевград наполовина пълно със заразени с Ковид-19

Published

on

Лек ръст на новозаразените с коронавирус се забелязва в Пиринско. Засега случаите са единични, към вчерашна дата броят им беше 7, но тенденцията е към постепенно покачване, категорични са медиците.

„От два месеца нямах пациенти, заразени с Ковид-19, но през тази седмица вече са двама. Те са млади хора, жената е от Благоевград, а мъжът от Кочериново. При нея преди месец и половина са били с коронаинфекция членове на семейството, но тя не е била заразена. Едва сега след направено изследване с PCR тест се установи, че резултатът й е положителен. Симптомите и при двамата са като за „Делта” варианта – хрема, кашлица, без загуба на обоняние”, заяви за „Струма“ общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.

Тя добави, че има засилен интерес към ваксините. „Ежедневно имунизирам пациенти по график. Предпочитани са РНК ваксините. Дано разумът надделее и повече хора да се имунизират, за да са защитени при задаващата се вълна през есента”, каза д-р Каракостова.

Постепенно покачване на хоспитализираните с Ковид-19 се забелязва в лечебните заведения. „Половината от леглата в инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград са заети, към момента се лекуват 10 болни. Като се напълни, ще започне прием във вътрешно, но засега ситуацията е относително спокойна”, каза завеждащият отделението д-р Румен Кондев.

Само 1 пациент с Ковид-19 е настанен за лечение в инфекциозното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. „Намаляха и болните в детско отделение. Имунизационният процес е слаб, направо е зле, което никак не е добре, с оглед прогнозите за нова коронавирусна вълна през есента“, заяви зам. управителят на болницата д-р Ангел Тонгов.

Иначе лечебните заведения в Пиринско са добре обезпечени с леглова база при нов епидемичен взрив. Благоевградска област е сред петте в страната по брой трансформирани болнични легла извън инфекциозните. 1247 са общо леглата в 5-те многопрофилни болници за активно лечение в Благоевград, Гоце Делчев, Разлог и Югозападната в Сандански и Петрич, а 153 в двете специализирани болници – онкологичната и белодробната в областния център. 90 са инфекциозните легла в областта, като най-много от тях – 34, са в гоцеделчевската болница, 22 в благоевградската, 16 в Югозападната, 7 в разложката. 503 легла са били трансформирани за лечение на ковидната инфекция при предишния пик, става ясно от националния план за справяне с пандемията от Ковид-19. Най-много са леглата за интензивно лечение в реанимацията на МБАЛ – Благоевград – 20, в частната болница ПУЛС – 12, в МБАЛ – Гоце Делчев – 7, в Югозападната болница – 14, и 4 в МБАЛ – Разлог.

Болниците разполагат със 7 лекари инфекционисти, 43-ма реаниматори и 37 терапевти по вътрешни болести. На директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов е възложено създаването на организацията на здравните дейности, свързани с Covid-19, тяхната координация и контрол. Проследявайки и анализирайки заетостта на легловия фонд на територията на областта при всички нива на заболяемост, в случай на необходимост от осигуряване на допълнителни легла за лечение на болни с коронавирусна инфекция, РЗИ създават организация и координират своевременно дейностите за осигуряване на болнични легла за лечение на пациенти със или без коронавирусна инфекция в зависимост от конкретната необходимост, съобразно тежестта на заболяването и необходимостта от остро лечение на случаите и при отчитане на спецификата на съответните лечебни заведения и потребностите на съответните области. Лечението на болните с Covid-19 се осъществява на място в лечебни заведения за болнична помощ на територията на областта в рамките на съществуващите структури по инфекциозни болести, както и в структури за интензивно лечение с осигурена възможност за изолация на болните. Във всички лечебни заведения се установяват ефективни мерки за скрининг на лица със съмнение на Covid-19 чрез използваните в лечебните заведения протоколи, анамнеза с епидемиологична насоченост за възможен контакт със заразен, епидемиологична анкета и евентуално извършване на тест, а в случаите на доказана коронавирусна инфекция – триаж на пациенти с клинични прояви и определяне на потребностите от лечение.

Румен Кондев
Хоспитализацията на болните с неусложнени форми се осъществява в най-близкото лечебно заведение за болнична помощ, разполагащо със структура по инфекциозни болести. В случай че състоянието на болния налага интензивно лечение, което не може да бъде осигурено в структурата по инфекциозни болести, лечението се провежда в най-близката структура за интензивно лечение, при осигурена изолация на болния и обслужващия персонал, и спазване на всички противоепидемични мерки. Пациенти с Covid-19, които в хода на провежданото лечение са получили усложнения, налагащи интензивно лечение, се превеждат от структури по инфекциозни болести към структури за интензивно лечение.

За изминалото денонощие са доказани 231 нови случая на коронавирус, по данни от Националната информационна система. Изследвани са 15 092 проби, от които 4401 RT PCR и 10 691 бързи тестове за антигени.

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 1,53%. Процентът бележи ръст спрямо предишното денонощие, когато беше 1,37%.

От 4401 RT PCR тестове положителни са 110 или 2,49%. От 10 691 бързи тестове за антигени положителни са 121 или 1,13%.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва:

Благоевград – 6; Бургас – 26; Варна – 14; Габрово – 5; Добрич – 7; Кърджали – 1; Кюстендил – 6; Ловеч – 5; Монтана – 3; Пазарджик – 9; Перник – 8; Плевен – 6; Пловдив – 38; Разград – 4; Русе – 12; Силистра – 1; Сливен – 2; Смолян – 3; София – 2; София град – 43; Стара Загора – 19; Търговище – 3; Хасково – 3; Шумен – 1; Ямбол – 4.

Областите, в които няма регистрирани нови случаи, са:

Велико Търново, Видин, Враца.

в.Струма, Бетина Апостолова

Новини

Най-колоритният бензинджия на Гоце Делчев позира с президента!

Published

on

Най-колоритната личност на Гоце Делчев. Най-веселият бензинджия, топ служителят за всички времена на Лукойл – Хардалиев в Гоце Делчев – Ванката Терзиев официално демонстрира подкрепата си към президента Румен Радев. На път за столицата, след като уважи празникът на град Гоце Делчев, кортежът на Румен Радев спрял за гориво на бензиностанцията. Радев слязъл, поздравил всички хора, а Ванката използвал момента за да се снима с него. “Прекрасен човек. Много земен. Разбран. Аз ще гласувам за него, приканвам всички българи да го направят”, сподели Ванката за Топ Преса.

Continue Reading

Таблоид

Строителният техник Костадин Таранинов от Г. Делчев: Името ми се замесва за ситуация в която съм искал да помогна!

Published

on

Миналата седмица Топ Преса презентира едно свое разследване със следният текст: „Гледай ти… Строителен техник от Гоце Делчев с инициали К.Т, човек който не блести с видими умствени качества, твърди че се сдушил със служител от Инспекцията по Труда – Благоевград и масово “лекуват” работници в строителния бранш из Неврокопско. Майстори които бачкат на частно, малки предприемачи са топени че работят без договори и под масата.. .от К.Т. След това веднага идвал агентът на проверка, на кафе и таен разговор К.Т. Споделял че човека от Благоевград му е приятел и срещу сума от 500 за майстор до 2000 на ръка за предприемач оправял работата…„

По въпросната публикация се сезираха редица институции в това число и ръководното на самата агенция. По тяхно искане сме предоставили всички документи и сведения с които разполагаме, за да се проведе обективно и ефективно разследване. Резултатите от проверката и разследването ще бъдат публикувани на страницата на Топ Преса. Междувременно обаче, след като леко ироничният ни пост набра популярност с наш репортер се свърза строителният техник Костадин Таранинов от Гоце Делчев. За сега неясно защо той поиска думата:

„От седмица името ми се върти за някакви неща свързани с инспекции и строежи. Всичко е направен ос цел да ме злепоставят. Сещам се за една ситуация в Сатовча, в която беше замесено моето име. Мои клиенти останаха недоволни. Трябва да знаят, че във въпросната ситуация съм мислел само да помогна. Не познавам никакви инспектори, не „оправям“ актове в Инспекцията по труда. Чист съм пред съвестта си. За работата си на частно, като техник си вземам хонорар, декларирам си парите и си плащам данъците.“ Заяви Таранинов, без да сме го търсили. Той потърси нас.

Дали сигналът до нас визира него и поведението му нелободова ли това на „гузен – негонен“ ще разберем след като приключат проверките на институциите.

 

Continue Reading

Таблоид

От четвъртък на заведение само със зелен сертификат

Published

on

„Обсъдихме всички варианти и възможности. Преобладаващото мнение на експертите беше да се заложи на селения сертификат. Имаше и такива, които искаха затваряне и спиране на дейности. 

Окончателното ни решение обаче е да се заложи на зелен сертификат“, това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по повод новите К-19 мерки, които ще влязат в сила в България.

Той поясни, че заповедта е почти готова и ще влезе в сила от 00 часа на 21 октомври.

„Всички дейности, които се извършват на закрито, да се извършват само със селен сертификат и на входа да се проверява за такъв“, заяви той.

Кацаров поясни, че що се касае за училищата, то ще направят всичко възможно те да останат присъствено. Но всички в училищата ще трябва да носят маски.

Студентите в университетите също ще могат да учат присъствено, но отново само със зелен сертификат.

Кина, театри, концерти, молове, фитнеси, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотели – за достъп по всички тях отново ще се иска зелен сертификат.

Дори и за организиране и провеждане на екскурзии ще се наложи всички да са със зелен сертификат.

Преустановяват се свижданията в лечебните и социални заведения.

Кацаров поясни, че противоепидемичните мерки ще трябва да продължат да се спазват.

Сертификатът ще важи за всичко„, заяви служебният здравен министър.

Той се закани, че ако се установи наличието на фалшив сертификат, но ще се отнема лиценза на лабораторията, която го е издала.

Антигенните тестове ще бъдат предоставени безплатно на всички лаборатории, които ще могат да взимат такса за самото вземане на пробата, но не и за теста.

Препоръката към всички администрации е максимален брой услуги да се предоставят онлайн.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ! 

Continue Reading

Таблоид

Урок за родители в Гоце Делчев: Обсъдиха превенцията срещу наркотиците

Published

on

Kaĸ дa paзпoзнaeм нapĸoмaннoтo пoвeдeниe пpи дeцaтa? Toвa бe тeмaтa нa cpeщa c yчeници oт 7-и ĸлac и тexнитe poдитeли във Bтopo OУ „Гoцe Дeлчeв” в eднoимeнния гpaд.
Cpeщaтa ce peaлизиpa пo пpoeĸт „Учacтвaй и пpoмeняй – poдитeлят, aĸтивeн пapтньop в yчилищния живoт”. Лeĸтop бe д-p Teмeнyжĸa Любeнoвa ĸъм Oбщинcĸи cъвeт пo нapĸoтични вeщecтвa – гpaд Блaгoeвгpaд.

„Toвa e изĸлючитeлнo нaбoлял пpoблeм. Bинaги пpиeмът нa нapĸoтиĸa вoди дo cмъpт – дaли e пo-бъpзo, дaли e пo-бaвнo, винaги peзyлтaтът e ĸaтacтpoфaлeн. Mнoгo e вaжнo дeцaтa oт нaй-paннa дeтcĸa възpacт дa бъдaт зaпoзнaти c вpeдaтa oт нapĸoтицитe, дa бъдaт зaпoзнaти ĸaĸ paбoтят нapĸoдилъpитe”, ĸaтeгopични ca opгaнизaтopитe.

Cтaтиcтиĸaтa coчи, чe oт 13 дo 18 гoдини e нaй-зacтpaшeнaтa възpacтoвa гpyпa в Бългapия.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ