Connect with us

Таблоид

Инфекциозното отделение в Благоевград наполовина пълно със заразени с Ковид-19

Published

on

Лек ръст на новозаразените с коронавирус се забелязва в Пиринско. Засега случаите са единични, към вчерашна дата броят им беше 7, но тенденцията е към постепенно покачване, категорични са медиците.

„От два месеца нямах пациенти, заразени с Ковид-19, но през тази седмица вече са двама. Те са млади хора, жената е от Благоевград, а мъжът от Кочериново. При нея преди месец и половина са били с коронаинфекция членове на семейството, но тя не е била заразена. Едва сега след направено изследване с PCR тест се установи, че резултатът й е положителен. Симптомите и при двамата са като за „Делта” варианта – хрема, кашлица, без загуба на обоняние”, заяви за „Струма“ общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.

Тя добави, че има засилен интерес към ваксините. „Ежедневно имунизирам пациенти по график. Предпочитани са РНК ваксините. Дано разумът надделее и повече хора да се имунизират, за да са защитени при задаващата се вълна през есента”, каза д-р Каракостова.

Постепенно покачване на хоспитализираните с Ковид-19 се забелязва в лечебните заведения. „Половината от леглата в инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград са заети, към момента се лекуват 10 болни. Като се напълни, ще започне прием във вътрешно, но засега ситуацията е относително спокойна”, каза завеждащият отделението д-р Румен Кондев.

Само 1 пациент с Ковид-19 е настанен за лечение в инфекциозното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. „Намаляха и болните в детско отделение. Имунизационният процес е слаб, направо е зле, което никак не е добре, с оглед прогнозите за нова коронавирусна вълна през есента“, заяви зам. управителят на болницата д-р Ангел Тонгов.

Иначе лечебните заведения в Пиринско са добре обезпечени с леглова база при нов епидемичен взрив. Благоевградска област е сред петте в страната по брой трансформирани болнични легла извън инфекциозните. 1247 са общо леглата в 5-те многопрофилни болници за активно лечение в Благоевград, Гоце Делчев, Разлог и Югозападната в Сандански и Петрич, а 153 в двете специализирани болници – онкологичната и белодробната в областния център. 90 са инфекциозните легла в областта, като най-много от тях – 34, са в гоцеделчевската болница, 22 в благоевградската, 16 в Югозападната, 7 в разложката. 503 легла са били трансформирани за лечение на ковидната инфекция при предишния пик, става ясно от националния план за справяне с пандемията от Ковид-19. Най-много са леглата за интензивно лечение в реанимацията на МБАЛ – Благоевград – 20, в частната болница ПУЛС – 12, в МБАЛ – Гоце Делчев – 7, в Югозападната болница – 14, и 4 в МБАЛ – Разлог.

Болниците разполагат със 7 лекари инфекционисти, 43-ма реаниматори и 37 терапевти по вътрешни болести. На директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов е възложено създаването на организацията на здравните дейности, свързани с Covid-19, тяхната координация и контрол. Проследявайки и анализирайки заетостта на легловия фонд на територията на областта при всички нива на заболяемост, в случай на необходимост от осигуряване на допълнителни легла за лечение на болни с коронавирусна инфекция, РЗИ създават организация и координират своевременно дейностите за осигуряване на болнични легла за лечение на пациенти със или без коронавирусна инфекция в зависимост от конкретната необходимост, съобразно тежестта на заболяването и необходимостта от остро лечение на случаите и при отчитане на спецификата на съответните лечебни заведения и потребностите на съответните области. Лечението на болните с Covid-19 се осъществява на място в лечебни заведения за болнична помощ на територията на областта в рамките на съществуващите структури по инфекциозни болести, както и в структури за интензивно лечение с осигурена възможност за изолация на болните. Във всички лечебни заведения се установяват ефективни мерки за скрининг на лица със съмнение на Covid-19 чрез използваните в лечебните заведения протоколи, анамнеза с епидемиологична насоченост за възможен контакт със заразен, епидемиологична анкета и евентуално извършване на тест, а в случаите на доказана коронавирусна инфекция – триаж на пациенти с клинични прояви и определяне на потребностите от лечение.

Румен Кондев
Хоспитализацията на болните с неусложнени форми се осъществява в най-близкото лечебно заведение за болнична помощ, разполагащо със структура по инфекциозни болести. В случай че състоянието на болния налага интензивно лечение, което не може да бъде осигурено в структурата по инфекциозни болести, лечението се провежда в най-близката структура за интензивно лечение, при осигурена изолация на болния и обслужващия персонал, и спазване на всички противоепидемични мерки. Пациенти с Covid-19, които в хода на провежданото лечение са получили усложнения, налагащи интензивно лечение, се превеждат от структури по инфекциозни болести към структури за интензивно лечение.

За изминалото денонощие са доказани 231 нови случая на коронавирус, по данни от Националната информационна система. Изследвани са 15 092 проби, от които 4401 RT PCR и 10 691 бързи тестове за антигени.

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 1,53%. Процентът бележи ръст спрямо предишното денонощие, когато беше 1,37%.

От 4401 RT PCR тестове положителни са 110 или 2,49%. От 10 691 бързи тестове за антигени положителни са 121 или 1,13%.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва:

Благоевград – 6; Бургас – 26; Варна – 14; Габрово – 5; Добрич – 7; Кърджали – 1; Кюстендил – 6; Ловеч – 5; Монтана – 3; Пазарджик – 9; Перник – 8; Плевен – 6; Пловдив – 38; Разград – 4; Русе – 12; Силистра – 1; Сливен – 2; Смолян – 3; София – 2; София град – 43; Стара Загора – 19; Търговище – 3; Хасково – 3; Шумен – 1; Ямбол – 4.

Областите, в които няма регистрирани нови случаи, са:

Велико Търново, Видин, Враца.

в.Струма, Бетина Апостолова

Таблоид

Пчелни кошери изгоряха при пожар в доспатското село Любча

Published

on

Огънят е потушен от 3 екипа пожарникари от Доспат, един екип от Девин, 30 доброволци от Любча и служители на ДГС – Доспат

На 27 септември в 13.02 часа на тел. 112 е получен сигнал за пожар в сухи треви и храсти в село Любча, местност „Осински път“, община Доспат.

Пожарът е с площ 100 дка в селскостопанска територия, като предполагаема причина за възникването му е небрежност при боравене
с открит огън.

За ограничаване и ликвидиране на пожара са изпратени три екипа от РСПБЗН-Доспат, и един екип от РСПБЗН-Девин. Включили са се и 30 човека от с. Любча, служители от ДГС – Доспат, и е предоставена допълнителна техника от община Доспат.

Произшествието е ликвидирано в рамките на заварените граници, като има нанесени материални щети, унищожени са 15 пчелни кошера. Спасени са 3 сгради, намиращи се в непосредствена близост, 100 дка иглолистна гора и 1 пчелин.

Continue Reading

Таблоид

Автомобил горя в Петричко

Published

on

Вчера, около 12:43 часа, е получен сигнал за пожар в лек автомобил в с. Кавракирово, общ. Петрич.

Погасен е от екип на РСПБЗН-Петрич.

Причината за пожара е изхвърляне на двигателно масло и самозапалване.

Continue Reading

Таблоид

Ето как са разпределени новите случаи на Covid -19 в Благоевградско

Published

on

На територията на област Благоевград новорегистрирани случаи с COVID-19 – към 27.09.2021 г. – общо 136

Благоевград – 47
Петрич – 14
Сандански – 8
Гоце Делчев – 5
Разлог – 5
Якоруда – 5
Кресна – 4
Генерал Тодоров – 3
Мосомище – 3
Първомай – 3
Симитли – 3
Банско – 2
Конарско – 2
Плоски – 2
Полето – 2
Спатово – 2
Абланица – 1
Аврамово – 1
Бачево – 1
Българчево – 1
Вълково – 1
Гърмен – 1
Добринище – 1
Долно Драглище – 1
Дрангово – 1
Еленово – 1
Илинденци – 1
Кавракирово – 1
Камена – 1
Катунци – 1
Кулата – 1
Лешница – 1
Микрево – 1
Мощанец – 1
Ново Делчево – 1
Ново Лески – 1
Покровник – 1
Сливница – 1
Смолево – 1
Тополница – 1
Черна Места – 1
Юруково – 1

Continue Reading

Таблоид

Внимание, шофьори! Спират движението в участък от АМ „Струма“

Published

on

Движението на всички автомобили в участъка от 23-ти до 24-ти км на АМ „Струма“, в област Перник, ще се осъществява двупосочно в платното за София, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

За изпълнение на укрепителни работи, възстановяване на пътното тяло и изграждане на снегозащитни съоръжения ще бъде затворено платното за Кулата. Предвижда се дейностите да завършат до 20 декември.

За улеснение на трафика в пиковите часове се организира реверсивно движение
в платното за София:
– от 11:00 ч. в петък – последния работен ден до 14:00 ч. в неделя /последния почивен ден/ в посока Кулата ще има две ленти, а за София – една
– от 14:00 ч. в неделя – последния почивен ден до 11:00 ч. в понеделник /първия работен ден/, когато пътуващите се връщат към столицата, ще има две ленти в посока София и една за Кулата

Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, като стриктно спазват поставената сигнализация и ограничението на скоростта – 70 км/ч.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www. api. bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130-20.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ