Connect with us

Новини

Общински съвет Благоевград одобрява нова структура и численост в община Благоевград и създава  Инспекторат към дирекция „Екология и чиста среда“

Published

on

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков ще представи отчет за дейността на местния парламент за периода 01 януари 2021 г. – 30 юни 2021 г. по време на утрешното заседание. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на председателя на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков по повод заседанието на местния парламент, което ще се проведе на 30 юли 2021 г. (петък) от 09.30 часа в зала „22-ри Септември”.След представянето на отчета, заседанието на Общински съвет Благоевград ще продължи с разглеждане и гласуване на предложението на новия кмет Илко Стоянов за промяна в числеността и структурата на Общинска администрация. По темата Радослав Тасков обясни, че право на всеки кмет е сам да избира и предлага структурата, с която иска да работи. Той открои и два ключови акцента в проекта за новата общинска администрация. Първият от тях е свързан със закриване на звено „Общинска охрана и обществен ред” и създаването на Инспекторат към дирекция „Екология и чиста среда“ при Община Благоевград.

Той ще осъществява контрол по спазване от страна на всички юридически и физически лица на територията на община Благоевград, на нормативните актове на Общински съвет, на законите и подзаконовите нормативни актове, ще осъществява ежедневен контрол върху изпълнението на дейностите по Договора, сключен с „Биострой“ЕООД, изпълнители за „Чистота“ и „Изграждане и поддържане на зелената система“. Служителите към новото звено ще извършват контрол и наблюдение относно начина на отглеждане и разхождане на домашните кучета  на обществени места, в паркове и градини, детски и спортни площадки и др.

На журналистически  въпрос – Дали се запазва общинското предприятие „Общински приют за безстопанствени животни“, тъй като липсва в новата структурата, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, обясни, че  предложението за  „Общински приют за безстопанствени животни“,  и приемане на Правилник за организацията и дейността Общинско предприятие „Общински приют за безстопанствени животни“,  което бе прието на заседанието на местния парламент  на 25 юни, на практика се запазва като второстепенен разпоредител в бюджета.

Втори акцент в проекта за нова структура на общинска администрация, според Тасков е, че се предвижда увеличение на администрацията със 17 бройки, като увеличението няма да бъде за сметка на общинския бюджет, а е в следствие на увеличена държавна субсидия.

За влизане в дневния ред се очаква да бъдат гласувани и две извънредни точки, като едната е свързана с предстоящо извънредно присъствено заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВИК Благоевград на 10 август 2021 г., като Общински съвет трябва да даде съгласието си – кметът на община Благоевград Илко Стоянов да участва в него и да гласува по точките в дневния ред. Второто предложение е във връзка с предоставянето за безвъзмездно управление на общински нежилищен имот, публична общинска собственост, на Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания Благоевград.

Предложенията, включени в дневния ред на предстоящото заседание, са разгледани от постоянните комисиите към местния парламент. Самият дневен ред е одобрен на Председателския съвет към Общински съвет-Благоевград.

Advertisement
loading...

Новини

Поскъпна топлото в Банско

Published

on

„Топлоснабдяване Банско“ ЕООД уведомява абонатите си, че от 17 ноември 2021 г. увеличава цената на топлинната енергия на 150 лв./MWh без ДДС.
Увеличението се налага заради повишените цени на дървесината, ел.енергията и течните горива в страната.

Continue Reading

Новини

Перев: Българите в РС Македония имат право на самоопределение

Published

on

Това е историческа среща. Моментът е исторически. Ние всички тук ще отстояваме своите български традиции, никога няма да отстъпим от тях. Българите в Република Северна Македония имат право на самоопределение.

Това каза журналистът и публицист Владимир Перев, който участва в провеждащата се в президентството среща на президента Румен Радев с представители на организации на българите в РСМ, предаде репортер на БГНЕС.

На „Дондуков” 2 дойдоха представители на Политическа партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани.

В македонската полиция, армия, държавни служби и университети няма нито един българин. Българите са изолирани, никога не са стигали ниво на ръководители. В РС Македония има поне 10 медии, субсидирани от сръбски партии, това са факти. Медийната война е страшна, няма българско радио и медия, с изключение на „Трибуна.мк” на Атанас Величков, каза още Перев.

От своя страна журналистът Атанас Величков заяви:

Не можем да приемем езика на омразата в държавните медии на РС Македония, тази тенденция се следва и от частните. Българите и България се използват за нещо фалшиво. Трябва да се вдигне реномето на България. Трябва да се борим за това с наши медии и да оборим това, което искат да представят, че притежанието на български паспорт е смъртен грях, каза Величков.

Владимир Перев допълни, че България не се бори само за тях и правата им в момента.

Българската политика и дипломация повдигна въпроса сега. Времето за нас никога не дойде. България се бори за своята история. Приема ли се македонизмът в този формат, наложен от Югославия, България тогава ще остане без по-голямата част от своята история, каза още Перев.

Отношенията никога не са били добри, но в момента отношенията ни с Република Северна Македония са най-ясни. 30 години очаквам тази среща, заяви от своя страна Владо Тренески и продължи: Тя ми дава отново надежда, преследван съм и все още нас българите ни преследват. Бях преследван и по време на демокрацията от 1990 до 2000 г. Трябва да излезем от мишите дупки да кажем истината и да се борим за нея с подкрепата на България. Искаме да падне тази изкуствена граница между България и РСМ, заяви той.

От своя страна президентът Румен Радев посочи, че е внушение, че с редовен парламент и правителство ще се отпуши членството на РС Македония в Европейския съюз.

Не, няма да се отпуши. Докато не бъде решен въпросът с правата на българите, което е европейска ценност. Република Северна Македония не може да започне преговори за ЕС, каза Радев и продължи:

Това е едно от категоричните условия, които България е поставила, продължи Радев и бе категоричен, че истината за репресиите на Удба трябва да се знае. Трябва да се знае генезисът на процеса на дебългаризация.

България не води политика срещу РСМ, ние сме най-приятелските държави, каза още Радев.

Защо в РСМ вече 4 години не сменят текстовете в учебниците, защо се подтиква омразата срещу България. Не получавам рационален отговор на тези въпроси от македонските държавници. Как у младите хора в РСМ ще се възпитава омраза, запита Радев и добави, че желанието на страната ни е да интегрира в ЕС държави-приятели, а не проблеми.

Договорът заседава в исторически спорове. В тези спорове не фигурират правата на вас живите българи. Това споделям и с европейските лидери. Когато започнах да говоря за Копенхагенските права и нарушението на човешките права на българите – това бе разбрано от европейските лидери. Когато вие, които живеете там и казвате, че вашите права са нарушени, тогава това е предизвикателство вече пред ЕС, който трябва да защити гражданите на ЕС, каза още Радев.

Ветото, което беше наложено от правителството Борисов бе заради боксуването на договора, но нашите европейски партньори не разбират историческите въпроси. Във фокуса на това вето сте вие българите в РСМ и защитата на вашите права и спиране на езика на омразата. Ще направим така, че вие българите да се чувствате достойни граждани на РС Македония, каза в заключение Румен Радев

Continue Reading

Новини

Фонтан с боза ще тече в Радомир

Published

on

Изработен е проект за фонтан на бозата в Радомир, съобщи кметът на общината Пламен Алексиев. Той се реализира чрез местната инициативна група и ще бъде постоянно действаща експозиция. От фонтана ще тече боза, на две-три места ще са монтирани кантарни устройства, с чиято помощ всеки може да изпие чаша с резливата напитка. Автомат срещу монета от 1 лев ще предоставя по една кана с боза. Ще има павилион, разказващ историята на бозата, реклама на всички туристически обекти, на природните забележителности на общината.

.

 

Continue Reading

Новини

Стотици инспектори на НАП започват проверки за ДДС злоупотреби

Published

on

Стотици инспектори на НАП, съвместно с други държавни органи, започват масов данъчен контрол за стоки, облагани с ДДС при внос. Данъчните ще следят на място прилагането на режимите за освобождаване от данък върху добавената стойност при внос на стоки, които се внасят в България от трета страна, но предназначени за друга държава членка на ЕС. При тези случаи ДДС не се заплаща в България, а в другата държава членка, което е предпоставка за измами, поясняват от НАП.

Ще се контролира и „чистият“ внос, при който стоките основно от Китай и Турция се внасят и ще се потребяват в България. Тук главният данъчен риск е ниската митническа облагаема стойност, на която стоките се обмитяват, но тяхната продажна цена обикновено е десетки до стотици пъти по-висока, като необлагането с ДДС на тази разлика ощетява сериозно бюджета.

В кампанията на НАП всеки внос на стоки от трета страна в България ще бъде проследяван от момента, в който бъде оформен пред митническата администрация, приходната агенция ще наблюдава движението на стоката, документите за последващите и препродажби, като ще бъдат извършени минимум 10 000 проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори. Основната задача на данъчните е да гарантират, че се плаща реален ДДС.

Инспекторите на НАП ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на данни с Агенция „Митници“. Звеното „Фискален контрол“ ще следи движението на стоките на територията на страната, а ревизори ще анализират стотици хиляди фактури и препродажбите на вносните стоки, като ще бъдат проверявани вносители, търговци на едро и дребно и при открити отклонения от облагане ще бъдат възлагани проверки и ревизии.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ