В екстремните горещини: Пийте поне 3 литра вода и не стойте прави

С повишаването на температурите в разгара на лятото все повече зачестяват случаите на колабирали хора, а с това и сигналите към центровете за спешна медицинска помощ.

Днес и в следващите дни се очакват екстремно високи жеги и от „Спешна помощ” апелират да не подценяваме високите температури.

Температурите ще подминат 40 градуса и това се очаква да бъдат най-топлите дни от 2000-та година насам.

Освен традиционните съвети да пием повече течности и да избягваме излагането на слънце, специалистите апелират и да намалим активностите в най-горещите часове на деня. По този начин ще спестим натоварването на сърцето и на целия организъм при опитите му да компенсира високите температури.

Доктор Костадин Сотиров – председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив съветва хората по възможност да не излизат на открито в часовете между 12:00ч. и 17:00ч., когато слънцето е най-силно, а ако им се налага, нека да носят възможно по-леки дрехи и шапка.

„Желателно е да консумираме 3-5 литра вода на ден, за да не позволяваме на организма да се дехидратира и да почиваме повече. Особено важно е да не прекарваме много време прави и да не натоварваме долната част на тялото, за да подпомогнем по-лесното кръвоснабдяване на главата”, посочи пред TrafficNews д-р Сотиров.

Той напомни също, че от първи юли рецептурните книжки на гражданите са изцяло електронни, което ще намали чакането по опашки в жегите.

Всеки, който има нужда от издаване на рецептурна книжка, вече трябва само да отиде до личния си лекар, който ще попълни нужните данни в интегрираната информационна система на Здравната каса и ще му даде рецептата, която е електронна. Новият режим на издаване спестява ходенето първо за закупуване на книжката, след това носенето ѝ до джипито, което да я попълни, оттам – за заверката в РЗОК, връщането до личния лекар, който вече да издаде рецептата, и едва тогава отиването в аптеката за лекарствата.

Там на пациента вече ще е нужно само електронно предписание, т.е. номера на рецептата. Другата възможност да се изпълни е чрез ЕГН и дата на издаване на съответната рецепта.

Дори да прекарваме повече време „на климатик” и в затворени помещения не трябва да подценяваме жегата. Рязката смяна от студено на топло и обратното, също е стрес за организма и може да създаде дискомфорт. За тези, които ще прекарат горещниците по морето, съветваме да използват плажни чадъри, слънцезащитни кремове и повече освежаващи напитки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене