Протест против проучването и добива на шистов и въглищен газ се проведе в Благоевград

protest-shistov-gazОколо 15 души се събраха пред сградата на общината в Благоевград, за да изразят несъгласието си с добива на шистов и въглищен газ край добруджанското село Вранино. Причина за недоволството е решението на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова, с което се дава възможност на американската компания “Парк Плейс Енерджи Корп” да извърши проучванията на нефт и природен газ в Добричка област.

Опасенията на протестиращите са, че Добруджа ще бъде замърсена. Част от хората издигнаха лозунги “Отровихте ни живота. Поне хляба оставете!!”, “Златна Добруджа Житница или пустиня!?”, “Чиста вода, Чиста земя – Здрави деца”.

“Нашите опасения са, че Добруджа ще бъде замърсена и житницата на България ще загине. Исканията ни към Министерството на околната среда и водите са да бъде отменено разрешението за проучване на шистов и въглищен газ в Добруджа”, заяви организатора на митинга в Благоевград Стефан Делиов.

Организаторите на протеста твърдят, че в блок Вранино ще се използва изключително опасен метод – “въглищно възпламеняване”. Въглищното възпламеняване, известно като „адът на земята“, е изключително опасен метод за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве, обясняват природозащитниците в социалната мрежа. Над 10 града се обявиха против опитите за проучване и добив на нефт и природен газ. Освен в Благоевград недоволството си изразиха и жителите на София, Добрич, Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Русе и други.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене