Connect with us

Таблоид

РЗИ-Благоевград бие тревога: Чакаме поне 1500 с ковид на ден, а няма медици в болниците

Published

on

Болниците в Пиринско се стягат да посрещнат четвъртата ковид вълна, която се очаква да настъпи в края на месец август. Най-мрачните прогнози са тогава да има по 3000 болни на денонощие в страната, а по-оптимистичните са за 1500. При повишаване на броя болни ще се действа с локални мерки, предложени от кметовете на общините в региона. Ще се спират масовите мероприятия, ще се затварят заведения, ще има и други ограничения, за да се спре заразата. Това стана ясно днес на съвещание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса в Благоевградска област.

„Най-големият проблем е липсата на достатъчно медицински специалисти – лекари, медицински сестри, санитари. Много от тях се разболяха при предишните вълни на ковид, някои се пенсионираха. Всички болници в нашата област имат крещяща нужда от специалисти. Затова призовавам да се намерят доброволци, които да дават дежурства”, заяви след срещата Калоян Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград.

Националният оперативен план предвижда няколко етапа на развитие на пандемията. Първият е при 200 болни на 100 000 души. Вторият е за болни от 200 до 400, третият – между 400 и 700 болни, а четвъртият – над 750 болни. При над 750, както бе при третата вълна на ковид, се очаква да се затворят и училищата, за да се ограничи вълната, да се предпази здравната система от свръхнатоварване.

Ваксинираните в страната са около 16 процента, а в Пиринско само около 10 процента. Напоследък има увеличение на желаещите да се ваксинират. Но около 20% отказват категорично да се ваксинират. Вече има одобрени ваксини и за деца от 12 до 17 години.

„Медицинските специалисти в Пиринско, които са се ваксинирали, са около 20%. Повечето от тях са преболедували, ще се ваксинират на по-късен етап. Все още ваксинацията е доброволна. Апелирам всички работещи в рискови зони да се ваксинират, за да предпазят и себе си, и тези, с които работят”, каза още Калоянов.

Таблоид

Изтекоха ужасяващи КАДРИ 18+ от самоубийството на Денис Теофиков

Published

on

От вчера цяла България е в траур заради изненадваща кончина на 21-годишния изпълнител Денис Теофиков. Поп фолк гилдия изказа своите съболезновия, а причините за смъртта се спекулираха доста дълго из медийното пространство.

Днес от СДВР информираха какво се е случило: „В 6:50 часа на 24 октомври е подаден сигнал за паднало лице от тераса в „Цариградски комплекс“ в София“. Съществуваха различни теории относно това дали приятелката му Алекса е намесена в цялата ситуация, като най-разпространената теория е, че в сграда, от която е скочил, живее негов приятел, на когото е искал да остави котката си.

Днес обаче се появи запис, заснет минути след фаталния инцидент, на който се вижда безжизненото тяло на изпълнителя, както и приятелката му, която е потънала в сълзи и се опитва да се добере до своя любим. Кадрите са заснети от неидентифицирано лице, което пита Алекса дали тя е приятелката му и какво се е случило. Тя потвърждава коя е и опитва да обясни, че не знае нищо.

TRENDY NEWS публикува видеото, което потребител на TikTok е разпространил, като предупреждава, че кадрите могат да бъдат травмиращи и не се препоръчват за лица под 18 години:

Continue Reading

Таблоид

Временни противоепидемични мерки в Община Банско

Published

on

Със заповед на кмета на община Банско – Иван Кадев, се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на общината. До второ нареждане се преустановяват посещенията на Дневен център за възрастни хора, Дневен център за пълнолетни с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция, както и в клубовете на пенсионера.

За социалните звена в община Банско, където е предвидено изхранване, услугата се извършва по домовете. За провеждането на пазара за промишлени стоки на улица „Цар Симеон“ и зеленчуковия пазар в Банско и на „Промишлен и зеленчуков пазар“ в Добринище се създава еднопосочно движение, контрол на влизащи и излизащи, и допускане на не повече от 8 кв.м. на един посетител.

Служителите на отдел „Обществен ред и сигурност“ към община Банско осъществяват ежедневен контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на общината.

Continue Reading

Таблоид

От РЗИ-Благоевград искат учениците да преминат онлайн

Published

on

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов предлага от утре /26 октомври/ всички ученици в община Благоевград да преминат към онлайн обучение за една седмица. Предложението си той мотивира с това, че случаите на Ковид -19 са се покачили над 750 на 100 000.

Шефът на РЗИ е изпратил предложението до началника на РУО Ивайло Златанов.

Последна дума за взимане на решението за преминаването изцяло онлайн има министърът на образованието.

Припомняме, че от днес към онлайн обучение преминаха учениците от общините Сандански и Кресна. В останалите 7 общини, сред които и Благоевград бе въведен ротационен принцип./струма/

Continue Reading

Таблоид

Лoвна група Гайтаниново бие рекорди за началото на лова!

Published

on

Слуката на ловна група Гайтаниново продължава. В събота 3 диви свине отстрелял Димитър Атанасчиков – Рамбо. На гонка на около 90 метра му излизат 4 диви прасета, стреля 4 пъти като сваля 3 от тях. Ловецът стреля с карабина Мазалат с механични мерни прибори, което за сегашната зашуменост на гората и това че оръжието е с болтов затвор, показва неговите умения в бързата и точна стрелба.

Втория ловен ден (неделя) се разписали още ловци от дружината, Тодор Данев – Валдес, Марян Шеринов и Ишко Шумаров.

 

Колегите намерили и паднал вълк, по който били стреляли преди 2 седмици на откриването.

Ловна група Гайтаниново (община Хаджидимово) се радва на много голяма слука тази година, за 7 ловни дни имат 9 диви свине. Това е най-добрия резултат сравнявайки със съседните села и ловни групи, както и своеобразен рекорд за дружинката за последните години.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ