Ковачевица почете своя син архимандрит Методий

Неврокопският митрополит Серафим уважи представянето на книгата на своя духовен учител

 

 

Десетки ковачовалии и туристи изпълниха малката зала на читалище “Светлина – 1865”, където  беше представена книгата на архимандрит Методий Жерев “Двнадесетте апостоли Христови и върховната власт на църквата”. Доцент Ана Райкова, председател на читалището представи професор Румен Ваташки, който е главният “виновник” да бъде издадена тази книга.

104774-Kovachevica-kniga-diado-Metodi-01Изследвайки творчеството на дядо Методий професор Ваташки се натъкнал на грубо плагиатство от страна на преподавател от Шуменския университет,  който преписвайки дословно ръкописа на архимандрит Методий е хабилитиран за професор. В предговора към книгата професор Румен Ваташки разказва подробно за неморалната постъпка на своя колега.

Неврокопският митрополит Серафим дойде специално в Ковачевица, за да почете своя духовен учител архимандрит Методий. От новите ковачовалии се открояваше  Валери Запраянов – главен редактор на вестник “Преса”, известният софийски стоматолог Ради Венков, както и писателката Бойка Асиова.

Професор Ваташки подробно разказа за богатото творчество на архимандрит Методий Жерев, който от 1972 до 1977 година е игумен на Рилския манастир. На срещата се поде инициативата всички ръкописи да бъдат издадени.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене