Connect with us

Култура

След отлагания заради КОВИД пандемията тази година ще има събор в гърменското село Балдево

Published

on

Трескава подготовка  за честванията  по случай годишнината от Илинденско Преображенското въстание кипи  в гърменското село Балдево .След прекъсване  заради  КОВИД пандемията  тази година съборът е възстановен и той ще се проведе  в рамките на два дни а именно  на 30-ти и 31 юли,  съобщи кмета на селото Илиана Гюрнева.

В  първия ден  на  традиционния събор в Балдево местните жители и гостите на селото и събора ще се радват на хубавата природа в местността  „Горичката“ и  ще се веселят с невероятните изпълнения на БОРЯНА  КАРПУЗОВА  С ОРКЕСТЪР ,, УНИКАТ“ и

ТАНЦОВА  ФОРМАЦИЯ  ОТ СЕЛО  ГОСПОДИНЦИ.

За вторият  празничен ден според програмата на паметника в м.“ Горичката“  ще бъде отслужена литургия в памет на загиналите въстаници от селото ,ще бъдат поднесени и цветя .

От 20 часа ще започне и веселата част на събора  в Балдева за която ще се погрижат   ОРКЕСТЪР,,ЩУРО  МАКЕ“  С ИРИНА ПАСКАЛЕВА

ДЕТСКА ТАНЦОВА ГРУПА ОТ С. ОГНЯНОВО С РЪКОВОДИТЕЛ  Надя Атанасова

РЕЦИТАЛ НА ДЕЦАТА  ОТ СЕЛО  БАЛДЕВО  и  ЗАРЯ.

Заповядайте на събора в Балдево  заедно да почетем  годишнината от Илинденската  епопея и заедно да се повеселим!!!!

През месец април 1903  година в сражение с турските войски загиват 58 комити и местни жители .Османската армия извършва тежки издевателства над местното християнско население .Село Балдево е опожарено напълно. От турски куршум загива Ружа Маркова , понесла на ръцете си своето невръстно дете .

След сражението загиналите са погребани в гробищата на селото . Изчезват 12 фамилии. При избухването на Балканската война в 1912 година ,четирима души от Балдево са доброволци в Македоно- одринското опълчение.

ПРОГРАМА

30-ти  юли /петък/

БОРЯНА  КАРПУЗОВА  С ОРКЕСТЪР ,, УНИКАТ“

ТАНЦОВА  ФОРМАЦИЯ  ОТ СЕЛО  ГОСПОДИНЦИ

31-ви юли /събота/

19.30ч.- ПАНАХИДА ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ НА ПАМЕТНИКА

20.00ч.-,,ЩУРО  МАКЕ“  С ИРИНА ПАСКАЛЕВА

21.00ч. – ДЕТСКА ТАНЦОВА ГРУПА ОТ С. ОГНЯНОВО С РЪКОВОДИТЕЛ  Надя Атанасова ♥️

22.00ч.-РЕЦИТАЛ НА ДЕЦАТА  ОТ СЕЛО  БАЛДЕВО

22.00ч.- ЗАРЯ

Култура

С шоу спектакъл започна Националният студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ

Published

on

С шоу спектакъла „Лицата на таланта“ бе поставено началото на четиринадесетото издание на Националния студентски фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата.

Най-мащабното студентско арт събитие, което е посветено на 45-годишнината от основаването на Югозападния университет „Неофит Рилски“, бе открито от артистичния директор на фестивала проф. д-р Емил Куков.

„Любовта към изкуството в различните му форми не позволи на разрастващата се Ковид пандемия да попречи на младите колеги да мечтаят, да творят и да развиват своите дарби“, каза проф. Куков. Той отбеляза, че фестивалът предоставя модерно оборудвани сцени, концертни зали, изложбени площи, модни подиуми, телевизионно и звукозаписно студио, създаващи възможности за реализация на младите таланти.

„С подкрепата на ректорското ръководство Факултетът по изкуствата придоби съвременна база, която създаде необходимата база за обучение на студентите“, каза още проф. Куков.

Приветствия към участниците във фестивала отправиха заместник-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д.изк. Йордан Гошев и деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н. Васил Марков.

Проф. Гошев пожела на студентите да бъдат себе си и да показват най-доброто, защото това е началото на техния успешен професионален път.

„Гордост е, че нашата образователна институция се превръща в център на художественотворческия живот“, каза проф. Марков. Той подчерта радостта си, че въпреки трудната ситуация през последните две години, Факултетът по изкуствата поддържа художественотворческия живот на младите хора и техните изяви.

Забавният шоу спектакъл стартира с изпълнение на вокална група „Песнопойци“ към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Студентите от специалностите „Изпълнителско изкуство“ и „Педагогика на музикалното изкуство“ с ръководител доц. д-р Бинка Добрева представиха „Тръгнала е малка мома“ и „Закъсняла е Лалица“.

Програмата продължи с изпълнение на първокурсничката в специалност „Съвременна хореография“ Мария Влахова, която представи „Ще се върна към началото“.

Публиката имаше възможност да чуе песен от Добруджа в изпълнение на Нели Николова, студентка в първи курс, специалност „Изпълнителско изкуство“.

Спектакълът завърши с „Оживелите вълшебства“ – танц от мюзикъла „Красавицата и звярът“ по хореография на Виктория Бояджиева.

Програмата на фестивала продължава с изложба конкурс – живопис, графика, скулптура, дизайн и декоративни изкуства с участието на студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, Националната художествена академия – София, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, ПУ „Паисий Хилендарски“ и Тракийския университет – Стара Загора.

Continue Reading

Култура

Кметът Илко Стоянов награди трима художници

Published

on

Обща изложба на 30 автори бе открита в Градската художествена галерия в Благоевград.

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов поздрави творците и връчи награди на трима автори – Галина Левашка, Димка Ставрева и Пламен Ковачев.

Призьорите са определени от жури в състав: Пламен Бонев, Христо Шапкаров и Иван Милушев.

Continue Reading

Култура

Фотоизложба за живота на хората в община Симитли

Published

on

В изложбената зала на Народно читалище „Св. Климент Охридски“ в град Симитли е открита фотоизложба, представяща моменти от живота на хората в общината. В експозицията са включени 50 снимки, отразяващи бита и културата на жителите на град Симитли и малките населени места.

Изложбата показва делника и празника на населението, разказва чрез фотографиите за традициите и обичаите, за спорта и културата, за всичко онова, което сплотява различните етноси и култури, живеещи на територията на община Симитли.

Фотоизложбата е организирана от Община Симитли по проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Проектът е съобразен с основната визия в политиката на община Симитли – за подобряване на жизнената среда и повишаване европейското самочувствие на гражданите.

pirinsko.com

Continue Reading

Култура

Обща художествена изложба се открива в Благоевград в деня на Свети Лука – покровител на художниците

Published

on

На 18.10.2021 г., от 18:00 часа, в Градската художествена галерия в Благоевград ще се открие обща художествена изложба на 30 автори, които  ще покажат живопис, графика, приложно изкуство, скулптура.      Изложбата има конкурсен характер. Наградите са осигурени от Община Благоевград, а призьорите са определени от тричленно жури.  Кои ще бъдат наградени ще стане ясно на откриването на изложбата.

Експозицията се открива  в деня на Свети Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони – на Св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин Св.Лука сложил началото на църковната иконопис.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ