Емблемата на Сапарева баня – 103-градусовият гейзер, вече е с работно време

Емблемата на Сапарева баня, най-топлият в Европа 103-градусов гейзер, вече ще има работно време.

Жители на Сапарева баня са възмутени от решението, те коментират, че откакто извира водата, от незапомнени времена, гейзерът не е спиран и е емблемата на курортното градче.

На сайта на общината е обявено, че има работно време на гейзера, но линкът не се отваря.

Репортер на “Струма” потърси за коментар кмета на Сапарева баня Калин Гелев, който е предложил за сведение на общинските съветници работното време на гейзера, и го попита какво налага тази мярка.

“В момента гейзерът работи денонощно. Взе се решение да има график на спиране и пускане на водата. Този график се въвежда лятото – от 15 април до 15 октомври, и зимно – от 15 октомври до 15 април. Не съм в общината и не мога да кажа точно часовете, в които няма да се пуска гейзерът, но ще цитирам по памет. Сутрин, обед и вечер за по 1,30 ч. гейзерът ще се пуска в дните вторник, сряда, четвъртък и петък. В събота ще работи половин ден, а в неделя, когато има най-много туристи, ще работи цял ден. Когато гейзерът изригва, изтичат средно по 6 л/сек., което може да захарни няколко хотела с минерална вода. Има моменти, когато хотелиери се оплакват, че дебитът е намалял, затова трябва да се икономисва”, мотивира се кметът К. Гелев.

Общински съветници обаче твърдят, че не са гласували докладна записка, с която да дадат съгласие гейзерът да е с работно време.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с общинския съветник от ПП “Възраждане” Светослав Андреев с въпроса каква е причината да гласуват въвеждане на график на гейзера.

Ето какво заяви той: „ На юнската сесия кметът ни раздаде по един лист, на който имаше разграфено “работното време на гейзера”. Уведоми ни, че е разговарял с общински съветници, но с кои аз не зная, и са стигнали до това решение, но спирането и пускането на водата не е гласувано на сесия. Може би кметът има правомощия за този акт.

През 2019 г. ние с бившия общински съветник, юриста Костадин Николов, предложихме да се спре раздаването на разрешителни за ползване на минерална вода, докато не се изградят резервоарите, за да може да се захранват туристическите обекти с минерална вода. Тогава предрекохме този момент, че водата няма да достига за всички хотели и трябва да се раздава разумно”, заяви Светослав Андреев.

В момента цялото количество минерална вода, която изтича от извора е раздадена, но има хотелиери, които са получили разрешителни за ползване на минерална вода с решение на ОбС, но вода за тях няма.

Последен получи разрешително за ползване на минерална вода председателят на ОбС в Сапарева баня Васил Маргин, който строи басейни и малки къщи за гости в покрайнините на Сапарева баня

Тогава разрешително получи и общинският съветник от ГЕРБ Николай Мертекчийски, който строи хоспис.

Както “Струма” писа, кметът Калин Гелев предложи преди около две години повишаване на цената на минералната вода, която да се продава от общината на 1,40 лв.

Общинските съветници обаче гласуваха по-ниска цена от 1,20 лв.

В момента продължава да се строят хотели и къщи за гости в Сапарева баня, като през 2020 г. броят им бе 120.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене