Connect with us

Политика

Нинова обяви готовността на БСП да прави кабинет вместо ИТН

Published

on

Отново препотвърждавам това, ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, заяви лидерът на БСП

Започнаха консултациите на държавния глава Румен Радев за съставяне на правителство с представители на БСП за България, начело с Корнелия Нинова. 

“Предизвикателствата пред страната няма смисъл да ги говорим, но предстои да работим усилено върху това, което вие винаги сте заявявали – решаване на проблема с корупцията, неравенствата на българските граждани,, увеличаването на доходите и т.н. Нужно ни е ефективно и отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа”, каза президентът Радев.

Започнаха консултациите на държавния глава Румен Радев за съставяне на правителство с представители на БСП за България, начело с Корнелия Нинова. 

“Предизвикателствата пред страната няма смисъл да ги говорим, но предстои да работим усилено върху това, което вие винаги сте заявявали – решаване на проблема с корупцията, неравенствата на българските граждани,, увеличаването на доходите и т.н. Нужно ни е ефективно и отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа”, каза президентът Радев.

По думите му именно от БСП зависи дали ще има правителство. 

“Не само математически. Важно е управлението да се формира върху ясни приоритети и затова приветствам желанието ви да говорите с представителите на ИТН”, заяви президентът.

Според него двете партии могат да открият много пресечни точки за съставянето на правителство. 

“Задачите са много и са важни. Предсрочните избори трябва да останат на заден план като опция. Мисля, че БСП може да постави ясни приоритети. Те се намират и във вашата амбициозна програма”, добави държавният глава.

Той посъветва партиите да разгледат предложенията на служебния кабинет. “Нека намерим най-доброто решение за всички българи”, призова Радев.

“Благодарим за поканата. България е изправена пред сериозни предизвикателства заради ковид кризата, но и заради икономическите и социални последици от нея”, поде Нинова.

По думите й страната се нуждае от актуализация на бюджета.

“Не по-малко важен е планът за Възстановяване и устойчивост. За нас е важно да се реши проблемът със социалното неравенство и бедността”, каза тя.

“Имаме и още приоритети, но тези са достатъчно важни, за да мислим държавнически и да опитаме този път да създадем кабинет с ясни приоритети, времеви хоризонт и задачи”, каза Нинова.

Според нея различното сега е, че ИТН са решили да водят диалог. “Те преосмислят позицията си, искат диалог и ни канят. Диалогът е изключително важен. Предприетата от тях първа стъпка приемаме като добър знак. Дано в събота сме на първоначални разговори, а да не са първи и последни”, заяви социалистката.

“Каквото чуем в събота като предложения, ще отнесем към НС на БСП в неделя”, обеща тя.

Отново препотвърждавам, че ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ако ни връчите мандат, да опитаме да съставим този път кабинет. Миналият път не го направихме, но сега смятаме, че не можем да не опитаме да дадем решение на въпроса”, заяви Нинова.

Според Радев проблемите, които са на дневен ред, са изключително много.

„Всички български граждани чакат да се преодолее бедността, неравенството и корупцията. Има много теми, по които партиите, които ще застанат зад едно бъдещо управление, имат отношение”, смята президентът.

Той подчерта, че очаква от БСП активно участие. „Вие сте важни не само математически, а на чисто идейна основа”, добави Радев.

„Няма да бързам с връчването на първия проучвателен мандат, докато не се стигне до обединения и решения”, каза той.

БЛИЦ припомня, че първи при президента в 9 сутринта се появиха представители на ИТН. Въпреки призива на държавния глава Тошко Йорданов заяви, че ако се наложи формацията на Слави Трифонов е готова за нови избори и всичко зависи от това дали останалите партии са готови на компромиси и обединение по приоритети.

Йорданов бе категоричен, че ИТН няма да се коалира с никого, а преговорите са с цел да се види дали имат допирни точки по политики с останалите парламентарно представени партии, освен ГЕРБ.

От ГЕРБ пък се оказаха от консултациите с президента. По думите им диалогът отдавна вече не съществува, а Румен Радев е разединител. Десислава Атанасова уточни, че за ГЕРБ е чест да е опозиция в така създалата се ситуация.

blitz.bg

 

Политика

БСП и ГЕРБ в битка за кметския пост в кресненското село Сливница

Published

on

Жителите на кресненското село Сливница се стягат за избори за кмет тази неделя. Вотът на 3-и октомври ще изправи една срещу друга ПП ГЕРБ и Коалиция „БСП за България”. Партията на бившия премиер Бойко Борисов залага на Иван Янев, а социалистите издигнаха дама – Кирилка Илиева, за управник на селото. Частичните избори за кмет ще определят този, който ще управлява населеното място в следващите две години до провеждането на редовни местни избори.

Кметски избори се налагат, защото предишният кмет е с условна присъда за 2 години, а също е лишен от правото да упражнява професията си за срок от 5 години. Присъдата на бившия управник е за документни престъпления – с нотариални правомощия за Сливница той заверява декларации на 38 души за прехвърляне на партидите им по допълнителното задължително осигуряване от един пенсионен фонд към друг.

Служителите на звената „Български документи за самоличност“ при ОД МВР-Благоевград ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмет на село Сливница, като издават удостоверения за гласуване. Те се издават от 28.09.2021 г. до 03.10.2021 г. Работно време на звената БДС в РУ- Сандански: на 02.10.2021г. /събота/ от 10:00 часа до 15:00 часа / гражданите подават искане до 14:00 часа/, на 03.10.2021г. /неделя/ от 10:00 часа до 15:00 часа / гражданите подават искане до 14:00 часа/. Удостоверенията се издават само след приемане на заявление за издаване на нова лична карта.

Continue Reading

Политика

Агенти на Държавна сигурност са в инициативния комитет на президента Радев за втори мандат

Published

on

Куп агенти на репресивния апарат на БКП – Държавна сигурност – дадоха рамо на президента Румен Радев за втори мандат.

Това стана ясно, след като в понеделник (27 септември 2021 г.) бе обявен инициативния комитет, който издига досегашния държавен глава и вицето му Илияна Йотова за предстоящите президентски избори през ноември 2021 г., като Конституцията дава право на действащите български президенти да участват за още един 5-годишен мандат.

Сред членовете на инициативния комитет са сътрудниците на Държавна сигурност:

Георги Иванов – първият български космонавт;
бившият директор на БНТ и настоящ издател Иван Гранитски;
бившият зам.-председател на ДПС през 90-те години на миналия век Осман Октай;
журналистът и бивши депутат от БСП Тома Томов;
Васил Василев – бизнесмен и председател на общобългарския комитет „Васил Левски“;
проф. Валери Стефанов, литературовед и декан на Факултета по славянски филологии в Софийския университет (1999-2007);
художникът Греди Асса, директор на Национален дарителски фонд „13 века България“ (2010-2015).
Самият Румен Радев още като кандидат за президент, издигнат от БСП през 2016 г., заяви, че сътрудниците на ДС са работили за страната.

Като държавен глава той назначи редица свои секретари и съветници – агенти на тоталитарните комунистически служби.

Влизането на толкова много сътрудници на ДС в инициативния му комитет за втори мандат не е изненада. Румен Радев никога не е осъдил тоталитарния режим на БКП, както и репресивния му апарат.

Continue Reading

Новини

Официално: Издигнаха Радев и Йотова за втори мандат (ВИДЕО)

Published

on

Учредително заседание на Инициативния комитет, който ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на Република България.

Continue Reading

Новини

Изтеглихме заеми за над 1 млрд. лева

Published

on

Кредитният пазар продължава да е активен с ниски лихви

За над 1 млрд. лева са изтеглените кредити само през август тази година. показват най-скорошните данни на Българска народна банка(БНБ). Сумата е на база обща стойност на новоизтеглени ипотеки и потребителски заеми.

Статистиките на БНБ сочат, че обемът на новия бизнес (всяко ново споразумение, т.е. договор, между клиент и отчетната единица – б.а.) по кредитите за потребление в левове е на стойност 559.3 млн. лв., което е с 26 млн. лв. (4,4 на сто) по-малко. Обемът нов бизнес при предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране пък намалява с едва 2% (2.3 млн. лв.), като достига 116.3 млн. лв. Очаквано, при ипотеките се наблюдава ръст. Това се обяснява с факта, че лятото е обичайно времето, в което българите предприемаме стъпката да направим

ремонт на жилището, да закупим имот

или да обзаведем нов такъв. Така новият бизнес при жилищните кредити в български лева е на стойност 467 млн. лв., което с 2.8 на сто повече или с 12.8 млн. лв. нагоре. При предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране пък обемът се понижава с 3.4% (4 млн. лв.) до 112 млн. лв. Иначе обемът на новия бизнес по другите кредити в левове е 12.5 млн. лв., като намалява с цели 45.1 на сто или 10.3 млн. лв.

Логично, за активния пазар на кредитите спомага ниската цена на заемите, които търговските банки предлагат. Реално лихвите са изключително ниски от няколко години насам, макар например годишният процент на разходите (ГПР) или другите банкови такси, в т.ч. за теглене, за поддръжка на сметка, за депозит, да растат. През август 2021 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове спада с 0.04 пр. п. До 8.40%. Интересното е, че ГПР тук също намалява. Спадът е в размер на 0.11 на сто, като средно ГПР се равнява на 8.95%. При жилищните кредити в левове средният лихвен процент намалява с 0.03 пр. п. До 2.70%, като по този начин се

запазват лихвените нива от 2019 г.

ГПР при ипотеките също намалява с 0.03 на сто, като е вече 2.98%. Средният лихвен процент по другите кредити, в т.ч. за лечение и образование, се повишава с 0.36 пр. п. до 3.39%. През осмия месец на тази година обаче средният лихвен процент по овърдрафта в левове остава непроменен на ниво от 14.91%, а при кредитите по кредитни карти, извън безлихвен гратисен период, в левове се увеличава с 0.03 пр. п. до 20.30%.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ