Connect with us

Политика

Манолова: Който се обърка, че тук е риалити формат, групова терапия, социален експеримент на „телевизора прави силата“, да знае, че излизаме на площада

Published

on

Ако не сме единни, ще допуснем съдбата на България да зависи отново от провалилите се в управлението ГЕРБ и ДПС

Който потрива ръце, сънувайки „златния пръст“, „златните кюлчета“, „златния век“ и „златното руно“ едновременно, да знае, че никакви кюлчета, уважаеми, няма да има. Чекмеджето си отиде, каза още Манолова

Нека се знае, че в мига, в който някой се обърка, че тук сме за риалити формат, за социален експеримент с българските граждани, фейсбук-демокрация, за „телевизора прави силата“, за търговия и партийни сметки и за други форми на подмяна и партиен инженеринг, ние ще излезем на площадите и ще протестираме, както досега.

Това заяви председателят на ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в декларация по повод откриването на 46-ото Народно събрание.

Готови сме да минем в обсада на всеки политик на статуквото, който си позволи да тика страната към нови избори, за да лови риба в мътна вода, да извива ръце и да внушава, че от него зависи съдбата на правителството. Това се отнася и за онези, които потриват ръце, сънувайки „златния пръст“, „златните кюлчета“, „златния век“ и „златното руно“ едновременно. Никакви кюлчета, уважаеми, няма да има! Чекмеджето си отиде. Чекмедже вече няма. А хората бдят и наказват на изборите всеки притежател на чекмедже с кюлчета, пистолет и пачки, откраднати от тях, допълни Манолова.

Нашата главна задача в това Народното събрание е да реализираме волята на обикновените хора да живеят в справедлива, богата и правова държава, в която всеки почтен човек се чувства справедливо оценен и подкрепен. Промяната е необратима, но ако сме единни. Ако не сме, ще допуснем съдбата на България да зависи отново от провалилите се в управлението ГЕРБ и ДПС, заяви тя.

Взехме решение да заменим в името си „Мутри вън!“ с „Ние идваме!“. Защото призивът „Мутри вън!“ вече не е достатъчен, за да изгоним мутрите от ежедневието на българските граждани. След десетилетие на мутризация под управлението на ГЕРБ мутрите са добре окопани във всички власти. Нещо повече – тепърва сблъсъците с тях ще предизвикват турбуленции и катаклизми в публичния живот, ще заблуждават хората, ще им внушават недоверие, ще ги плашат. Ние нямаме илюзии, че мутрите доброволно ще се откажат да късат от здравата плът на държавата. Но имаме решимостта да осветяваме този процес и да сме гаранцията, че няма да допуснем да плашат, тормозят и притесняват българските граждани и бизнеса, каза Манолова.

Волята на хората на тези избори беше кристално ясна. Те очакват от формациите на протеста да се обединим и да извършим позитивна трансформация, ускоряване и модернизация на България след десетилетие на застой. Те очакват и да подкрепим, да сформираме и да застанем зад почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за интересите на партийните елити. Не целим и не договаряме постове и парцелиране на властта. Отговорността и правото са на първата политическа сила – „Има такъв народ“. Честито на „Има такъв народ“! Вашата победа над ГЕРБ слага край на 12-годишната хегемония на ГЕРБ – време на застой и подкопаване на демокрацията. Готови сме за разговори с „Има такъв народ“ и Демократична България за подкрепа на правителство, посветено на дневния ред на българските граждани, подчерта тя.

Искаме справедливост по отношение на наказанията, разпределянето на благата на тези, които ги създават – българските граждани. Още днес внасяме проект за решение да продължи работата на Комисията по ревизията. Искам да видя кой ще гласува против да се продължи осветяването на корумпираното управление, мръсните тайни, разхищенията на милиарди левове народни пари, злоупотребите, корупционните схеми, допълни Манолова.

Готови сме да участваме в провеждането на истинска съдебна реформа и на модернизация на страната. Европейският доклад от вчера за върховенството на правото е поредният разобличаващ документ на Европейската комисия, който подлага на тежка критика състоянието на съдебната система и безконтролната власт на главния прокурор. В чии ръце, ако не в нашите, на 46-ото Народно събрание, е отговорността да създадем среда за истинска съдебна реформа, която да осигури европейски стандарт на правова държава, след 13 години членство в Европейския съюз, категорична бе тя.

Внасяме и искане за изслушване на министрите на правосъдието и на МВР по повод искането за отстраняване на главния прокурор. Внасяме проект на Решение за създаване на анкетна комисия за разследване на полицейското насилие по отношение на протестиращите граждани и на подслушването на опозицията, хора от протестите, журналисти. Идваме, за да стигнем до най-тъмните ъгълчета на този позор и да го покажем на обществото такъв, какъвто е – незаконно подслушване, полицейско насилие, злоупотреба с власт. Ще настояваме виновните да си понесат отговорността, заяви Манолова.

Внасяме и законопроект за преизчисляване на пенсиите, защото 42 % от нашите майки и бащи живеят под прага на бедност, в мизерия, с пенсии, които не са индексирани през последните 13 години. В 45-ото Народно събрание имаше консенсус между всички парламентарни сили за преизчисляване на пенсиите. Дано днес никой не се отметне от думите си, каза още тя.

Готови сме да представим нашия План за незабавна подкрепа на обикновените граждани и на бизнеса и заедно да обезщетим средствата и парите за него. Те не могат и не трябва да са все в чекмеджето на един. Трябва да стигнат до българските домакинства, до семействата, до малките и семейните фирми. Подготвили сме над 20 законопроекта – за личната помощ, за частния фалит, за ЧСИ, за колекторските фирми, за премахване на гишетата, за подкрепа на малкия и семеен бизнес, подкрепа на семействата, децата и уязвимите групи, допълни Манолова.

Готови сме за диалог за подкрепа на тези законопроекти и на дневния ред на българските граждани. Готови сме да отстояваме европейските ценности, стандарт на живот и евроатлантическото партньорство – нашите гаранти за качество на демокрацията. За нас това е въпрос на родолюбие и защита на националния интерес, заяви тя.

Ще положим всички усилия Планът за възстановяване и устойчивост и Зеленият преход да се реализират в интерес на всеки отделен гражданин, на малките и средните фирми, на стартъпите, на семейните стопанства, самоосигуряващите се лица, каза Манолова.

Идваме от „комфорта на улицата“ и ще сме на улицата, при хората, ако техният дневен ред се измести от фокуса на вниманието и грижата на този парламент. В храма на демокрацията да благодарим на нашите сънародници за доверието, търпението, вярата в парламентарната република и да им обещаем, че този път няма да ги принудим да отидат трети път на избори в рамките на една година и ще поемем отговорност за едно честно и почтено управление и отговорност, ако това управление ги подведе. Ще застанем на страната на българските граждани, каза още Манолова.

Политика

След публикация в toppresa.com! Върнаха на работа юрист от Брезница!

Published

on

Публичността помага! След като през уикенда младият юрист от Неврокопското село Брезница, Муса Молла се оплака пред медията ни че е уволнен по политически причини, днес от него разбираме, че бил възстановен на работа. “ Благодаря ви Топ Преса. Вие не само сте, най-четената но и най-обективна и смела медия. Благодарение на вашата помощ, справдливостта възтържествува…” благодари ми младият експерт през сълзи. От своя страна се радваме че някой в държавата е проявил разум и е взел правилното решение. Припомняме от къде тръгна всичко: ТУК

Continue Reading

Политика

Предстои публично обсъждане на отчета на бюджета за 2020 г. на община Гоце Делчев

Published

on

На основание чл.140, ал.4 от Закона за публичните финанси и Наредба №11 на Общински съвет – Гоце Делчев,

Община Гоце Делчев

О Р Г А Н И З И Р А

публично обсъждане

на Отчета на бюджета за 2020 година на община Гоце Делчев включващ:

1. Отчет на годишния разчет за сметките за средствата от Европейския съюз за 2020 г..

2. Отчет на бюджетните средства за 2020 г..

3.Отчет на чуждите средства за 2020 г..

Публичното обсъждане ще се проведе на 12 август 2021 г. от 10.00 часа в залата на Общински съвет -.Гоце Делчев

Обявата за публичното обсъждане е публикувана на официалната интернет страница на община Гоце Делчев: www.gotsedelchev.bg на 28.07.2021 г.

За допълнителна информация и въпроси: тел.0888 006 080 (ц), в.2111 или 2041 всеки работен ден от 08.00 до 17.00 ч.

Continue Reading

Политика

Благоевград е усвоил 800 млн. лева по европейски проекти. За какво похарчихме парите?

Published

on

800 милиона лева са влезли в хазната на Община Благоевград от европейски средства от 2007-а до сега. По данни на Института за пазарна политика, област Благоевград е на трето място у нас по усвоени средства от кохезионните фондове на ЕС. Да погледнем къде и за какво похарчихме парите?

 

От 2007-а до сега държавата е усвоила близо 14 милиарда лева. Toвa e cyмaтa нa вcичĸи изплaтeни пapи пo пpoeĸти, финaнcиpaни oт cтpyĸтypнитe и ĸoxeзиoннитe фoндoвe нa EC oт нaчaлoтo нa 2007 гoдинa. Haй-мнoгo oт тяx ca в cтoлицaтa- нaд 4 млpд. лв. Втора е oблacт Πлoвдив с близo 1 млpд. лв. и на трето място се класира област Блaгoeвгpaд с над 800 милиона лева усвоени средства.

 

Интересно е да отбележим, че съседните ни области като Перник и Кюстендил са на дъното на класацията по усвояване на европейски пари- и двете области са получили около 130 милиона лева. Сравнени с Благоевград обаче, финансовото положение на Кюстендил и Перник изглежда значително по-добре.

Най-много от кохезионните фондове на ЕС в област Благоевград са изхарчени за строеж на магистрали, ремонти на пътища и инфраструктура. АМ “Струма” чупи рекорда за най-скъп път в държавата– стaвa думa зa учacтъкa c дължинa oт 10,4 килoмeтрa, чиeтo изгрaждaнe щe cтрувa нa дaнъкoплaтцитe тoчнo 475 199 280,27 лв. При тoвa cумaтa e бeз ДДC. Кaтo cлoжим и нaлoгa излизa, чe чиcтo нoвият acфaлт излизa 570 239 136.32 лeвa или тoчнo пo 54 830 686.19 лeвa нa килoмeтър.

 

Благоевград се е възползвал и от фондовете на ЕС в графа “Третиране на битови отпадъци”. Новото модерно сметище в Бучино е погълнало вече близо 83 милиона лева, но скандалите около него не секват. Последният проблем там беше преди месеци, когато се оказа, че свлачище заплашва да погълне и част от инсталациите. Наложи се правителството да отпусне 1.7 млн. лв. за спешно изграждане на подпорна стена.

 

Благоевград беше рекордьор и по саниране- близо 200 блока в областта се възползваха от европарите по програма “Енергийна ефективност”. Журналистически разследвания показаха нарочно завишаване на цените на квадратен метър и съмнителни фирми, които извършваха санирането в града. И по тази програма в Общината влязоха милиони. От Института за пазарна икономика посочват и още интересни факти: изплатените средства от ЕС на човек от населението отново сочат Благоевград като първенец. Според статистиката за програмния период от 2007-а до сега благоевградчани са получили по 2641 лв на глава от населението.

 

До този момент най-много пари по европейски проекти е усвоила администрацията на Атанас Камбитов, а най-малко администрацията на бившия кмет Румен Томов. Лошо разпределение на парите, грешки на общинската администрация и непрозрачни търгове докараха Благоевград до положение, в което дългът на Общината се покачи до 14 милиона лева. От ИПИ посочват обаче, че не европроектите ще изкарат общините от фалит, а привличането на инвестиции. Колкото повече инвестиции, толкова по-добър контрол и прозрачен контрол, казват експертите.

 

Е. Георгиева,

Югозапад Днес

Изтoчниĸ: Инcтитyт зa пaзapнa иĸoнoмиĸa (ИΠИ)

Continue Reading

Политика

Мая Манолова: Ще следим да няма явно или задкулисно влияние на ГЕРБ и ДПС в следващия кабинет

Published

on

Предлагаме втората година от майчинството да бъде 60 % от заплатата и еднократна помощ 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. за раждане на първо, второ и трето дете, заяви Манолова

От „Изправи се БГ! Ние идваме“ ще следим да няма явно или задкулисно влияние на ГЕРБ и ДПС в следващия кабинет. При всеки опит за задкулисие и при първия знак, че някой иска да излъже хората, ние се връщаме обратно на площадите. Видя се, че участието на ДПС и ГЕРБ в управлението не води до нищо добро българския народ. Ние сме най-бедната държава, най-корумпираната, с най-несвободните медии и на това трябва да се сложи край.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Няма да правим компромиси с надеждите и очакванията на хората за почтена власт, която да припознае техния дневен ред – увеличаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за младите семейства, децата и хората с увреждания, компенсации за бизнеса, преразглеждане на сметките за ток, парно и вода, допълни Манолова.

Ще настояваме не просто за увеличение на пенсиите, а за преизчисляване, каквото не е правено от 2008 г. Няма да отстъпим от искането ни за преизчисляване на база осигурителен доход от 2018 г. Изчисленията ни са за 2,2 млрд. лв. Оказва се, че в началото на 2021 г. над 3 млрд. лв. са раздадени авансово за проекти, които финансово не са обезпечени. Има за пътища и магистрали, но няма за възрастните хора. Необходими са 85 млн. лв. месечно над тези 105 млн. лв., които се дават за 50 лв. добавка към пенсиите. Държавата може да си го позволи, категорична бе тя.

За младите семейства предлагаме еднократна помощ от 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. при раждане на първо, второ и трето дете и увеличение на втората година от майчинството, което да бъде 60 % от брутната заплата на майката, но не по-малко от минималната работна заплата. За второ и трето дете предлагаме 10 хил. лв. еднократна помощ, ако единият родител се е осигурявал в последните две години. Това ще струва 880 млн. лв. на годишна база. Ако започнем с това от октомври, ще струва на бюджета 65 млн. лв. месечно. Тоест, това е абсолютно възможно, заяви още Манолова.

Ние ще внесем промени в законите за енергетиката и за ВиК, с които да бъдат преразгледани високите цени на тока, парното и водата. Подготвя се 30 % увеличение на цената на водата през следващата година, а след това близо със 100 %. Например, предложението е водата в Шумен да стане 4,60 лв. от 2022 г., а през 2023 г. – 6,40 лв., което е абсурдно, допълни тя.

С „Има такъв народ“ сме единни по отношение на необходимостта от законодателни промени за истинска съдебна реформа, като започнем с промяна на състава на Висшия съдебен съвет. Те се самоубиха с решението с абсурдни мотиви да откажат на правосъдния министър да упражни свое конституционно право. Смяната на ВСС и оставката на главния прокурор са на дневен ред, каза Манолова.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ