Connect with us

Новини

Със събор „Илинден” Банско ще отбележи 118-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Published

on

В родовата памет на всяка фамилия в Банско живее споменът на Илинденско-Преображенското въстание. Описвано в историята като връхна точка в националноосвободителното движение на българите в Македония и Одринско, за банскалии то има и лично измерение.

Заради несбъднатата надежда справедливостта да възтържествува и Банско да бъде в пределите на свободна България, но и заради укрепената вяра, че могат и трябва сами да решават съдбата си. Затова, в продължение на дълги години, банскалии се събират в сърцето на Пирин да почетат делото на илинденци и да празнуват свободата си. Така ще бъде и тази година. Ден преди 118-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, на 1 август 2021 г., отново ще се проведе Събор „Илинден”.

Събитието се организира от Туристическо Дружество „Вихрен”, Сдружение „Национално хайдушко движение”, фирма VAIK – 2 и с подкрепата на Община Банско. Съборът ще бъде на хижа Бъндерица, а за желаещите да стигнат до там банскалии е организиран безплатен транспорт.

pirinsko.com

Новини

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Симитли с още един нов училищен автобус

Published

on

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли получи още един нов училищен автобус, който ще обслужва линията Железница – Градево. Превозното средство е с 35 + 1 места.

Автобусът е предоставен на училището в Симитли от Министерството на образованието и науката.

Припомняме, че в началото на този месец СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се сдоби с още един 32-местен автобус, който покрива линията Крупник- Полена- Черниче- Симитли.

Двете нови придобивки за учебното заведение бяха осветени по – рано днес от отец Спас Веселински, който пожела на училищните шофьори безавариен път.

Continue Reading

Новини

Кметът Илко Стоянов поздрави лекарите

Published

on

Уважаеми лекари,

Приемете моите сърдечни поздравления по повод професионалния Ви празник, който отбелязваме днес – 19 октомври!

Ежедневно сте изправени пред сериозни предизвикателства и трудни избори, с които успявате да се справите благодарение на Вашата воля, познания и стремеж да изпълнявате високохуманната си мисия, а именно да запазите здравето и човешкия живот! Днес, във времена на пандемия отново разчитаме предимно на Вас!

Като кмет и жител на община Благоевград Ви благодаря за неуморния труд и Вашата смелост!
Нека св. Иван Рилски – Чудотворец, който почитаме днес, закриля Вас, Вашите семейства и Вашите пациенти!

Не преставайте да вършите благородни дела, защото нашето общество има нужда от тях! Имаме нужда от Вас!

Бъдете здрави!

Честит празник!

Илко Стоянов

кмет на община Благоевград

Continue Reading

Политика

74 години от рождението на Николай Добрев

Published

on

Днес се навършват 74-години от рождението на известният политик и бивш вътрешен министър Николай Кирилов Добрев. Политическата му кариера преминава по знамето на БСП, но е известен и със своите демократични ценности, а в историята остана с патриотичната си постъпка, като в името на гражданския мир върна мандата за съставяне на червено правителство. Този жест остана своеобразен връх в кариерата му, макар да спечели не малко противните в редиците на социалистите.

За гражданите на Гоце Делчев той остава далновиден политик, избрал разума и съгласието за доброто на обществото.

Паметта на Николай Добрев се пази чрез неговото обявяване за почетен гражданин на родния му град Гоце Делчев.Неговото име носи една от улиците в града. В БСП има учредена на негово име награда за млад политик. Биографичната книга „Избрах съгласието и разума“ е дело на съпартийката му и семейна приятелка – Светлана Шаренкова.

Синът му – Кирил Добрев, го наследи в политиката, като професия.

Continue Reading

Новини

Богдан Боцев: Честит празник , скъпи съграждани!

Published

on

Честит празник , скъпи съграждани!

Приемете моите най-сърдечни поздрави по повод 109-годишнината от Освобождението на гр. Гоце Делчев. За нас този ден е символ на вярата, надеждата и силата на българския дух. Прекланяме се пред делото на революционерите, будителите, на всички герои, които обрекоха живота си в името на тази свята кауза!

Да пазим и помним заветите на миналото, да бъдем единни и силни, и да се борим заедно за нашето по-добро бъдеще!

Богдан Боцев

Кандидат за народен представител от „БСП за България“
В 1 МИР Благоевград

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ