Доц. Кунчев: Още другия месец епидемичната обстановка се влошава

Епидемичната обстановка започва да се влошава. Данните не са добри за Европа, не само заради делта-варианта, но и заради четвъртата вълна, която започва да засяга все повече страни.

За това предупреди държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Според него, до края на юли ситуацията ще остане спокойна, но след това ще се промени, защото трендът се променя – случаите започват да нарастват. От август може да очакваме значително повишение на заболяваемостта, категоричен е доц. Кунчев.

Той посочи, че 100 милиона лева са предвидени за страните членки за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението. България кандидатства по този проект. Към момента, този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата, обясни главният здравен инспектор.

Кунчев поясни още, че здравните работници и работещите в социални заведения трябва да попаднат в групите за задължителна ваксинация.

На Балканите вече има държави, които са пожелали да получат дарение от ваксини, вървят и преговори с Бутан, допълни доц. Кунчев относно количествата неупотребявани ваксини, с които разполагаме.

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене