На Курбан Байрам в Якоруда (ВИДЕО)

Да се чества курбан байрама като общоградски празник от тази година решиха в община Якоруда

Да се чества свещеният за мюсюлманите курбан-байрам като се възпроизведат някои позабравени традиции и да се отбелязва като общоградски празник от тази година, реши обществеността в Якоруда. Моделът – без разлика на етнос, вяра, език и пол, на празникът се обединяват около едни и същи духовни ценности. Курбан-байрамът е празник който вместо разделяне и раздалечаване, се дава възможност за срещи с многообразието и за обединението на възгледи. В Якоруда имаме традиция от много години мюсюлмани и християни взаимно да уважаваме и празнуваме заедно празниците си, споделиха организаторите. Празникът в Якоруда започна с традиционна мюсюлманска молитва за здраве, берекет и мир. Продължи с  танци и дефилаж и хора на квартални самодейни състави.

Местни изпълнители пяха и собствени песни сътворени и вдъхновени по действителни случки от живота в Якоруда. Традиционно, след кръшните хора на градския плошад, празникът се пренесе на стадиона където се организират народни борби. Освен от Якоруда и района, да премерят сили в Якоруда се явиха мераклии и от Гоце Делчев, Дебрен, Сандански, София и чак от Созопол. Те бяха разпределени в три категории : до 60 кг., до 80 кг. и над 80 кг.

Победителите в различните категории бяха възнаградени съответно: до 60 кг за 1 място– 300 лв., 2 място – 200 лв. и 3 място – 100 лв. В категория до 80 кг. за 1 място – 400 лв., 2 мясо – 300 лв., и за 3 място 200 лв. В категория над 80 кг. класиралият се на първо място получи 500 лв. и допълнителен валчер за 100 литра гориво от местна бензиностанция. За 2 място в категорията – 400 лв и за 3 място – 300 лв. Поради големият интерес към борбите, извън официалното класиране бяха допуснати и деца под 40 кг. чиито срещи бяха най-атрактивни и аплодирани от публиката. Всички те бяха поощрени с по 20 лв. независимо от резултатите.

Специално за Топ Преса, Асие Шахин разказа любопитни подробности за обичаите при честването на празникът курбан-байрам за което Топ Преса й благодари много!    

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене