Connect with us

Култура

Ексклузивно! Леля Стефка от Петричко : Мама стана помощница на Ванга след като светицата спаси брат ми! СНИМКИ

Published

on

Леля Ванга сама пожелала кой да бъде до нея в последните й години

Леля Ванга сама пожелала кой да бъде до нея в последните й години

 

Семейна драма свързва две силни жени

 Тя ми е пратена от небето, казва пророчицата

“Ванга избра мама за своя спътница до смъртта си. И да, това решение е предопределено свише. Съдбата на майка ми, а и на цялото ни семейство е свързана с пророчицата. Сигурна съм, че всичко това е част от нашата житейска орис.”

Стефка Петревска пази спомените от майка си

Стефка Петревска пази спомените от майка си

С тези думи Стефка Петревска от петричкото село Първомай разкрива пред “Топ Преса” историята на две силни жени, способни да устоят на най-тежки изпитания. Нейната майка Витка Петревска дели един покрив с Ванга цели 11 години. През това време пере, готви, чисти и върти домакинството в дома на ясновидката.

Витка става първа дружка на Ванга до смъртта на пророчицата

Витка става първа дружка на Ванга до смъртта на пророчицата

В къщата си Витка се прибира само в петък вечер, а в събота сутрин отново е на своя пост при пророчицата. Жената остава до Ванга и в най-мрачните моменти, когато гадателката, помогнала на хиляди хора да намерят изцеление, сама гасне в кошмара на неизлечима болест. И в нощите, когато болките и агонията стават непоносимо страшни, пак те двете са сами в къщичката на Рупите. Ванга си отива от този свят на 11 август 1996 г., а нейната близка спътница Витка доживява до 92 години. Тя умира през есента на 2020 г. Стефка Петревска, дъщерята на Витка, пази жив спомена, който ще се съхрани завинаги в родовата памет.Жената от село Първомай е благодарна на Ванга, че е спасила сина й

Жената от село Първомай е благодарна на Ванга, че е спасила сина й

“Историята започва през 1963 г. когато се ражда моят брат – разказва Стефка. – Той е здраво и жизнено дете, но всичко се обърква две години по-късно. След имунизация срещу детски паралич брат ми започва да съхне и вехне. Трудно му е да се придвижва. Едва-едва ходи… Сърцата на мама и тате се късат от мъка. Но те не могат и не знаят как да помогнат на момчето си. Случва се така, че една жена на име Васа, тя е от нашето село Първомай, идва да търси работа. Моли баща ми Иван за помощ. Той е секретар в кметството и партиен член. Има нужните контакти. При едно от посещенията си вкъщи Васа вижда брат ми. И тогава казва на майка ми: “Витке, това дете е болно. Сложи една бучка захар да отида при леля Ванга.” Коя е тя – пита мама. – Гледачката ли?” По това време в нашия край Ванга са я наричали така – Гледачката.

Витка приживе с дъщеря си Стефка

Витка приживе с дъщеря си Стефка

Скоро след това Васа отива при Ванга. Но пророчицата пожелава да се види лично с майка ми. Двете се срещат и Ванга и дава съвет. Настоява майка ми да заведе брат ми при доктор Николов, който е педиатър в Сандански. Когато отиват при него, лекарят изписва някои лекарства. Но и строго препоръчва да се правят бани с орехова шума и морска сол. Както и масажи, за да се раздвижи тялото от кръста надолу.

Баща ми се учудва: “Как така този лекар предписва и лечение от народната медицина?” Тогава майка ми през сълзи признава, че е търсила съвет от Ванга. Преди това е криела от тате, все пак той е известен партиец. Баща ми приема помощта от гледачката. Но предупреждава това да се прави тайно. За да не се навреди на работата му. От този момент нататък майка ми започва да дружи с Ванга, а брат ми се оправи.

Мама е селска жена, умеела е да боядисва вълна, правила е китеници. Някои от тях още стоят в къщата на Ванга. Помагала е и за други неща в дома на гледачката години наред след тяхното запознанство. Ситуацията коренно се промени, когато баща ми почина през 1984 г. Ванга започна да вика майка ми още по-често. Скоро изпрати у дома осиновения си син Димитър Вълчев. Идва той вкъщи и казва: “Лельо Витке, калиманата – той така наричаше Ванга – настоява ти да дойдеш да й помагаш в домакинството. Да живееш при нея.”

Първоначално майка ми отказва – трябва да се грижи за брат ми, гледа животни, има градина… Димитър предава разговора на Ванга, но тя е настоятелна. След няколко дни пак го праща.

През това време майка ми много мисли за Ванга. Спомня си, че когато брат ми е бил най-зле, тя е получила надежда именно от нея. И че тогава е обещала пред себе си: “Тази жена и с камъни да ме товари, аз няма да й върна думата назад.”

Пред нас призна, че тогава е дала такъв обет, въпреки че не очаквала така да се развият нещата. Разговаряхме цялото семейство. Взе се решение майка да отиде при Ванга. Другите от фамилията поехме грижата за всичко останало. И така от 1985 г. до смъртта на Ванга мама беше неотлъчно до нея. Само в петък вечер отивахме и я взимахме от Рупите. Колкото да преспи в село Първомай и да се видим. Събота сутринта шофьорът на леля Ванга идваше и я прибираше.

През последните две години и половина от живота на Ванга те бяха само на Рупите. Изобщо не се прибираха. Накрая, когато леля Ванга вече беше на легло, стана много тежко. Докато беше млада и жизнена, Ванга беше отлична домакиня. Яла съм при нея най-вкусните гозби. Всичко блестеше от чистота. Но след това… Ванга осем години беше болна от рак на дясната гърда. Когато вече беше на легло, майка ми се грижеше за всичко. Било им е много тежко. Мама ми е разказвала как вечер двете стоят самотни на тази безлюдна поляна в Рупите… Сега вече разбирам как се е чувствала.

Когато и мама Витка на свой ред легна болна, виждах как в изтощеното й тяло душата се подготвя за своето пътуване. Сякаш идват да я посрещат всички близки, които вече са си отишли от нашия свят. Вярно е, че Ванга и преди това е имала умението да разговаря с мъртвите, но в края на живота си преживява тежки моменти. Истина е, че нейни близки искаха да я поверят на грижите на медицинска сестра. А майка ми да си се прибере на село. Но тогава Ванга отсече: “Нас с Витка само смъртта ке ни раздели. Аз ида ли у болница, жива нема да ме докарат”. И на мен ми е казвала: “Твоята майка ми е пратена от небето”. Сега двете се събраха там и вярвам, че пак помагат на на, живите”, завършва разказа си дъщерята Стефка Петревска.

Култура

Тайните на Черния мост в Кресненския пролом

Published

on

От Черния мост сега личат само останките от основите, прилепени на огромни скали от двете страни на река Струма в Кресненския пролом. Намира се на сто метра южно от известното тук Кресненско ханче, където място за поклон е и един величествен паметник, с посвещение на Кресненско-Разложкото въстание.

По време на турското робство мостът е бил с особено стратегическо значение, защото тук чрез него се съединявали двата пътя от изток и запад по долината на Струма. Получил е името си Черния мост, защото по изграждането му, както и на пътищата край него, населението на селата край пролома е работило принудително на ангария.

В спомени летописецът на Кресненско-Разложкото въстание и участник в него, учител на земеделския министър-председател Александър Стамболийски – даскал Стефан Карчев, сочи, че мостът е строен 1860 година. Това е станало със султански указ, а негов майстор е бил уста Иван Боянин от град Брацигово. След изграждането му уста Боянин бил извикан в Истанбул, където бил отличен със специален мундир с еполети и получил званието „султански архитект”.

По време на Балканската война от 1912 година бягащи турски войници, подгонени от четите на ВМОРО и войските на генерал Георги Тодоров, разрушават моста. Това пише в книгата си „Из миналото на Светиврачко и Мелнишко”.

Черния мост губи стратегическото си значение след прокарването през пролома и край него по десния бряг на Струма на ново шосе и трасе на теснорелсова жп линия./струма/

Continue Reading

Култура

Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна

Published

on

Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна – блажената смърт на света Анна или както канонически се нарича – Успението ѝ.

Имен ден празнуват: Анна, Анка, Ани, Анани,

Св. Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Българите наричат празника Лятна света Анна.

Той е разпространен в района на Западна България и Родопите, особено в Асеновградско. Там приемат, че Лятната св. Анна бележи края на лятото. Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна св. Анна се спазват строго някои забрани – не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Много е разпространено старото поверие, че ако „трудна жена работи на св. Анна, ще пометне”. На празника бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница. Обкичват иконата с цветя и я даряват с ризи, чорапи, кърпи, пари. След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пазела децата от „огън” – висока температура и треска.

В Източна България

на Лятна св. Анна жени и деца тръгват да берат лековити билки по полето. После ги изсушават и запазват за лек през годината.

В Западна България

срещу празника се извършват различни магически действия срещу магьосници, бродници и житомамници, които обират чуждото плодородие. Стопаните отиват да преспят на нивите си, за да попречат на злосторниците да откраднат житото им.

В югозападните български краища

на Лятна св. Анна организират оброк – служба с курбан, в която взима участие целият род. Жертвоприношението се прави, за да омилостивят светицата и тя да предпази нивите от пожар и градушка. Пак там през лятото тачат св. Анна за предпазване от огън и пожар и я наричат „Опърлия”.

Continue Reading

Пиринско дело

Д-р Христо Гушков от ИТН положи клетва като депутат! Сандански ще разчита на него

Published

on

Сред новите лица в парламента от Югозапада е и председателят на общинската структура на „Има такъв народ“ в Сандански – доктор Христо Гушков. На плещите му ще лежи огромна отговорност, тъй като е единственият депутат, който ще представлява общината.

Д-р Гушков е един от най-одобряваните млади политици в Сандански, а свидетелство за това са броят преференции, които получи на изборите – 1259.

Правим уточнението, че като цяло от ИТН не са привърженици на преференциалното гласуване и нито един от кандидатите не агитираше за себе си. Това означава, че докторът просто е харесван, а хората го определят като младата политическа надежда на Югозапада!

Continue Reading

Култура

Седмокласничката от СОУ “Никола Й. Вапцаров” – Хаджидимово Анелия Спахиева за изпроводяк към новото си училище с поредна награда от национален литературен конкурс

Published

on

В СОУ “Никола Й. Вапцаров” н гр. Хаджидимово  пристигнаха  наградите  от IV национален литературен конкурс “Николай Хрелков” който се проведе в  София. Конкурсът бе предназначен за ученици от 6 до 19 години , а целите му са да популяризира ученическото литературно творчество. Темите бяха две:

– Свободна тема и

– Читалището – моят дом.

„При получаването на наградите, с удоволствие разбрах, че ученичка, която работеше под мое ръководство е носителка на втората награда. Това е седмокласничката Анелия Спахиева а темата на работата й беше „ Старото читалище –живата памет на хаджидимовци“.

Почти месец по-късно на 18 юли 2021 г., бе церемонията по награждаване в град София. Анелия не присъства на церемонията, тъй като отсъства от Хаджидимово. Днес получих наградата й и бързам да я споделя.

Хубаво лято ти желая и успешен старт в новото училище!,  написа в своята страница преподавателката на Анелия Спахиева като не проусна да сподели пред репортера на ТОП ПРЕСА, че тя е била една от най-добрите и талантливи възпитаници на СОУ “Никола Й. Вапцаров” – Хаджидимово.

От следващата учебна година Анелия Спахиева продължава образованието си в НПГ “Димитър Талев“ в Гоце Делчев.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ