Министър Стойчо Кацаров: ГЕРБ са засегнати от това, че разкривам как са управлявали здравната система и в какво състояние са я оставили

Има политическа линия в ожесточената реакция на моите действия. ГЕРБ са засегнати от това, че аз разкривам как са управлявали здравната система и в какво състояние са я оставили .

Това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Големият въпрос е какво е състоянието на нашата здравна система. Това, което показахме в Правителствена болница, в „Александровска“ с Фондацията, това, което виждаме сега в „Пирогов“, показва в какво състояние заварвам аз здравната система след 10-годишно управление на ГЕРБ. Когато преди 2 седмици Националният център по обществено здраве и анализи направи един обстоен на причините за тази ужасяваща смъртност през последната година, свързана с COVID.

Основните изводи от този анализ бяха два. Единият е лошото състояние на здравната система, което се потвърждава с разкритията, коти правим. Другият е лошото управление на кризата от правителството и бившия здравен министър и т.нар. Национален оперативен щаб“, каза още той.

Министър Стойчо Кацаров коментира и казусът с „Пирогов“, като представи история на заболяването, с което е изписан от лечебното заведение.

„Всички записи вътре са фалшиви. Аз не съм бил и една минута в болницата. Бил см събота сутринта, направено ми е изследване със скенер и ми е взета кръв. Това е. Всички тези записи са фалшиви. Пише, че съм бил преглеждан, болял ме е или не ме е боли коремът, че съм бил с температура или без. Всичко това е измислица. Всичко това е документ с невярно съдържание, съставено от болницата. Нямаше нужда да го показвам, за да санкционирам болница „Пирогов“. Там са извършени 402 аналогични нарушения. Показвам го, защото не мога да покажа данните на други хора, но мога да покажа собствените си. Опитът да се оправдаят, че ми правели на мен услуга, за да не плащам нещо, която аз имам право да получа безплатно, са абсолютно нелепи. Това означава „Аз ви правя услуга с парите на другите“. Каква е тази услуга. Това са парите на здравно осигурените, нито на болница „Пирогов“, нито на доц. Атанасов, нито на проф. Балтов. Бил съм на един скенер и не съм лежал в болница. Научих за това нещо от прегледа на моето пациентско досие. На 1 март поисках да ми бъде предоставено копие на медицинската документация от „Пирогов“. Аз от там я имам официално, те не са ми я дали“, поясни министър Кацаров.

Той представи и документ декларация за информираност и съгласие на пациента по отношение на източника на заплащане, като посочи, че подписът му е фалшифициран: „Документ, който се намира в моята медицинска документация. Според този документ аз съм информиран за източника на плащане. Подписът не е мой, той е фалшифициран“.

Министър Кацаров подчерта, че не е той човекът, който ще наказва, а това е работа на прокурорите и съда. „Не съм аз този, който ще наказва. Здравната каса е извършила проверка, установила е 402 такива случая и ги е предала на прокуратурата. Дали някой ще бъде наказан и с какво ще бъде наказан е въпрос, който прокурорите ще решат и в крайна сметка съдът. Това не е толкова важно според мен в случая. Важното в случая е, че ние се натъкваме на един генерален проблем, който вероятно не касае само тази болница, това, което е неприемливо в тази ситуация, е ръководството на болницата да се крие зад гърба на лекарите. Аз видях как работят тези лекари, те се скъсваха от работа по време на пандемията. Смятам, че фалшификацията е отговорност на ръководството на болницата, за това съм освободил управителя на болницата“, каза още министър Кацаров.

Той коментира и процеса на ваксинация у нас и подчерта, че към момента той върви бавно. По думите му за това вина имат бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов и предишното правителство.

„Ваксинацията върви много бавно у нас, както и в много други страни. Това е проблем и се опитваме по всякакъв начин да променим това нещо. За сега без особен успех. Малко са хората, които са ваксинирани. Вината основно е на министър Ангелов и на предишното правителство. Повечето от половината ваксини, с които разполагаме, са тези, които хората не искат. Закъсняха ваксините. Беше приет план, който не беше изпълнение. Н ебеше проведена информационна кампания, така че да убеди хората в необходимостта и ползата на ваксинацията. Опитваме се да пречупим тази негативна нагласа. Полагаме огромни усилия“, каза още здравният министър.

Според него хората трябва сами да решат дали да се ваксинират, или не.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене