Connect with us

Анализи и Коментари

Проф. Топалов: Ако направим като гърците, Скопие бързо ще клекне

Published

on

Не мога да приема, че моят дядо, който е гинал за България, че той не е бил българин, казва още той

“Около 2 млн. сме потомците на някогашните македонски емигранти. Това определя и онази доза категоричност, с която ние се отнасяме към македонския въпрос”.

Това каза проф. Кирил Топалов, член на съвместната историческа комисия със Северна Македония и бивш посланик в Гърция, в предаването “Панорама” по БНТ.

“Не мога да приема, че моят дядо, който е гинал за България, че той не е бил българин.

В Македония се опитват да променят идентичността на нашите деди 100 години назад, а плачат, че ние сме променяли тяхната идентичност.

А ние приемаме и позволяваме неща, които никой друг не би приел. Как така се променя национална идентичност за 60 години?”, попита той.

“Въпросът при гърците бе решен по начин, че те въобще не се занимаваха с този проблем.

Те направиха два митинга по милион и половина, с което показаха на света, а и на съседите си какво ги чака и каква е позицията на гръцкия народ и на всички гръцки правителства, леви или десни. И после ги забравиха.

Аз съм разговарял с гръцки политици за това. И така в Скопие приеха името Северна Македония. Гърците ги оставиха те да мислят, те да решават.

И накрая нашите братовчеди удариха чело на прага на гърците и казаха – приемаме всичко, отказваме се от Античността.

Как така за няколко месеца те успяха да преиздадат учебниците си и да изхвърлят от тях всичко, що се отнасяше до Античността и всички техни лъжи, а ние вече 3 години и половина говорим с тях и те буква не са променили от учебниците си, в които пише, че ние сме татари, турци и монголи, фашисти, окупатори и прочие?”, допълни той.

“Те вече са ни откраднали историята. Тяхното общество вече е надъхано срещу България”, каза още писателят.

“Някои драми, които сега се разиграват, са смешни в някои отношения, каквам го като човек, който е видял много драми в София, включително и падащите бомби. Сега обаче това са проблемите на нашето общество. Бомби не падат отгоре, а вътре в нас”, каза още проф. Кирил Топалов.

blitz.bg

Анализи и Коментари

Топ Преса: Юруков е срам за ЮЗУ! Да се маха веднага!

Published

on

Когато парите говорят, някои медии мълчат! Усетихте ли как днес КПКОНПИ прие решение по теми писани от години с автор Топ Преса а доста местни медии са слепи и неми за скандала.

Комисията на Цацаров прие решение за установяване на конфликт на интереси за проф. д-р Борислав Юруков – Ректор на Югозападен университет „Неофит Рилски“ (мандати 2015-2019 и 2019 -2023 г.). Производството е започнало по сигнал, в който се съдържат твърдения за това, че в качеството си на Ректор на ЮЗУ проф. Юруков е издавал заповеди, с които е определял допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал на университета, включително и на самия себе си. Браво!

Така се прави! С решението на КПКОНПИ е наложена глоба от 10 000 лв. и отнемане в полза на държавата на цялата сума от 142 300, представляваща получената материална облага. Сега очаквайте платените от ЮЗУ медии да пишат, че това е “жълто”, че Цацаров е “жълт” и че всичко е от завист и “поръчано” от зложелатели. Но наглостта на “професора” е очевадна, институцията легитимира думите на Топ Преса. А те се обобщават в едно- Юруков в срам за ЮЗУ. Да се маха веднага!!!!

Continue Reading

Анализи и Коментари

Прогноза : На предстоящия балотаж в Благоевград ще има значителна избирателна активност! Според нашите данни за единият от кандидатите гласовете ще се значително повече от другия!

Published

on

Частичните кметски избори в Благоевград в неделя не излъчиха победител и на балотаж отиват кандидатът на “Има такъв народ” Илко Стоянов и Румен Томов, досегашният кмет, кандидатирал се отново като независим, подкрепен от БСП. Този резултат беше многократно тълкуван като “знак” за изхода от предсрочните парламентарни избори на 11 юли. И най-вече факта, че кандидатът на ГЕРБ Андон Тодоров е останал трети, отпадайки от надпреварата.

Обстоятелствата около вота в областния град обаче не дават твърди основания за очакване на подобно развитие и на парламентарните избори. Най-малкото защото по принцип е некоректно въз основа на един тип избори да се правят изводи за друг тип – местните, парламентарните и президентските имат особености, които правят подобни сравнения подвеждащи.

И все пак в случая с частичния вот в Благоевград такава връзка с предстоящите избори на 11 юли донякъде може да бъде направена по линия на въведеното изцяло машинно гласуване, както и по отношение на избирателната активност. За загубата на ГЕРБ има и специфични причини, свързани с вътрешнопартийни процеси в областния град, затова не би следвало резултатът на бившите управляващи там да се пренасят механично в национален мащаб.

Близо 28% от имащите право на глас отидоха до урните в неделя, което изглежда драстично ниска активност в сравнение с редовните местни избори през 2019 г., когато на първия тур беше 58%, а на последвалия балотаж между спечелилия Румен Томов и кандидата на ГЕРБ и дългогодишен кмет Атанас Камбитов – малко над 51%.

Обичайно избирателната активност на частични кметски избори е по-ниска от тази на редовните. И въпреки че не е коректно да се сравняват местни с парламентарни, ако регистрираната в Благоевград слаба активност се дължи на фактори като умора от зачестило гласуване, както и навлизане в почивния летен сезон, може да се направи извод, че такава тенденция се очертава и за предсрочните за парламент. Това от своя страна означава вероятност за преизчисляване на прогнозираните сега резултати от вота на 11 юли, както и на състава на бъдещото 46-о Народно събрание.

Нещо повече. Проучване на Топ Преса показва, че на предстоявщия балотаж в неделя, в Благоевград ще има значителна избирателна активност. Според нашите данни за единият от кандидатите гласовете ще се значително повече от другия. С други думи казано – разликата между двамата няма да е малка. Такива според нас са настроенията и нагласите в югозападната столица. Въпросът е само дали ще се окажем прави в проучването си. Ние сме убедени че – да, ще се окажем прави.

е

Continue Reading

Анализи и Коментари

Димитър Перухов от Гоце Делчев – пример за достоен живот!

Published

on

Съветите на 105 – годишния Димитър Перухов от Гоце Делчев

Всеки жител на град Гоце Делчев или на околните села, който през последния половин век  е имал нужда от книговезки услуги, непременно е прибягнал до помощта на Димитър Перухов. И днес той пак посяга към  материалите за подвързване, макар че дъщеря му Величка отдавна го замества успешно.

Роден е през 1916 година. Родителите му са бежанци от Горно Броди. Установили се в Неврокоп, първоначално те  живеели  в стара турска къща, но в началото на 20-те години баща му, който  бил зидар, сам си построил къща оттатък реката – на два етажа, с голяма тераса. Впрочем, той  вложил майсторлъка си  в строителството и на много къщи на главната улица. Освен трудова биография, бащата имал и революционна – бил борец срещу турското робство, участвал  в освобождението на Неврокоп и лично  познавал Пейо Яворов.

Спомените на бай Митко от далечното време на неговото детство са напълно съхранени. Живеели  бедно, но сговорно. Разбирали  се с турците, останали в града след Балканската война, дори  си помагали. В  махалата, която тогава  наричали Ваглар, имало много деца. Само в  тяхната къща били седем, но за съжаление оцелели само той и брат му.

Когато поотраснал, Димитър решил да учи в Земеделското училище в града. След завършването му се явил пред  военна комисия, според която  трябвало да стане свързочник. Така младият човек  заминал за София и постъпил във военно училище, където изучил телеграфа и морза. Заедно с останалите курсисти участвал в създаването на  телефонната линия  София – Бургас.  По-късно, по време на Втората световна война, бил на фронта като свързочник.                        Бай Димитър е един от първите печатарски работници в Неврокоп. Земеделското училище било близо до Баймаковия хан, който се  намирал на сегашната улица „Васил Левски“, срещу музея. Точно там се настанили с машините си печатарски работници, дошли  от Кюстендил. Това съседство се оказало решаващо – младежът харесал печатарството и решил да му се посвети въпреки нередовното и ниско заплащане. А тогава всичко се правело на ръка, тъй като градът все  още не бил електрифициран.

След години машините трябвало да бъдат откарани в София. Димитър Перухов все пак успял да купи две от тях, но при национализацията те  му  били отнети, както станало и с печатницата и книжарницата на Илия Хаджииванов. С тези машини била създадена държавна печатница към Градска търговия, в която опитният вече печатар продължил да  работи. Така до пренасянето на машините в  Благоевград.

Пред очите на възрастния човек и сега е касата с кутийки, в които били разпределени буквите. Текстът се набирал  в калъп, а  омастилени валяци минавали върху буквите. Така  били отпечатвани формуляри за предприятията, визитни картички, некролози, листовки, които евреинът Жако  издавал. Така излизал и тогавашният в-к „Хроника“.

Учител на бай Димитър в печатарството  бил Стефан Галев, а в подвързването – Кольо Астарджиев, който упражнявал професията си също в печатницата. Благодарение на това любознателният печатар се научил да подвързва книги и когато в града вече нямало печатница, наред с работата си на параджия в местната гимназия, той извършвал и книговезки услуги. Подвързвал е какво ли не – вестниците и списанията на читалището, ведомостите на предприятията, дипломни  работи, книги.   Продължил да се занимава  с тази  дейност и след пенсионирането си.

През своя  дълъг живот  Димитър Перухов  винаги се  трудел с желание и старание. Отглеждал   тютюн,  грозде,  зеленчуци. Мъдростта, която  предал  на децата си, е, че човек, колкото повече работи, толкова е по-здрав и живее по-дълго.

Общуването с хората е другото разковниче за неговото дълголетие. Той винаги е усмихнат и приветлив. У него няма злоба и завист, никога не е говорил против съседи и роднини.  И още нещо – спокойствието, философското отношение към живота.

В семейството си бай Димитър също е за пример. Заедно със съпругата си  гледал своята майка, която  починала на 98 години. Грижовен  бил и към трите си деца – сина и двете дъщери.

Сред семейните албуми е съхранено и удостоверение, с което Димитър Перухов е награден като активен турист – „Отличник на БТС“. От млади години  обикалял планините, но най-впечатляващото му постижение е изкачването на връх Мусала на 85-годишна възраст! Обичал  и екскурзиите – при всяка възможност тръгвал на път.

Активният живот и умереността във всичко  помогнали на Димитър Перухов да се съхрани бодър, въпреки че житейските бури не подминали и него. Изпитаната му рецепта за дълголетие и жизненост е: „ Спокойствие, малко гимнастика, режим и винаги  добри отношения  с  хората!“

Continue Reading

Анализи и Коментари

Защо Благоевград избира от втория път? ОБЗОР на “спокойните избори”

Published

on

Балотажът предстой

Изборният ден в Благоевград на 27 юни протече повече от спокойно, или както заместник-председателят на ОИК-Благоевград, Йордан Симонски определи: „скучен и досаден ден“.

Ниска избирателна активност – най-ниската от три местни вота насам, липса на каквито и да било жалби и сигнали за нередности, липса дори на съобщения за купуване на гласове и манипулация на вота.

Датата остава историческа за община Благоевград, с това, че за първи път след изборните промени се произвежда изцяло машинен вот преди повторните за годината избори за парламент. Благоевград заедно още 7 населени места в страната направиха „генерална репетиция“ за това дали машинното гласуване „действа“.

Уникалността на изборите в Благоевград идва и от изключително ниската избирателна активност в ромските секции в града – около 4. Към 20.30 на 27 юни там е отчетена активност между 14 и 19%. Отново зам.-председателя Симонски коментира: „Няма ги ромите, няма ги и българите“.

Междувременно в селата е отчетена активност между 43 и 67%.  Най-активни са били гражданите в 107-а секция в града, където са гласували около 43,47%.

Изборният ден в Благоевград завърши с активност от 27,76%, без сигнали, без нарушения и без избор на кмет.

Апатия и обезверение – така бе определена причината за това, че благоевградчани не излизат да гласуват в топлия летен ден. Коронавирусът вече не е оправдание, тъй като мерките са значително по-разхлабени, дори мобилни секции не успяха да се сформират. По-активни са възрастните, а младите ги няма.

По сутринта се позна деня – а именно към 10 ч. активността бе едва малко над 3%, продължи с 10,55% към 12 ч., а след това се покачи двойно – до 20,01% към 17 ч.

Оказа се, че машинният вот има изключителните предимства да улесни гласоподавателите, които, обявиха от ОИК, не са срещнали трудности в гласуването с „банкомата“. Също така – отчитането на резултатите стана по-скоростно от всякога и много по-точно. Броенето се наложи само за 19 секции в общината, в които има под 300 души население и вотът бе хартиен.

Действията на органите на реда също оказаха своето значение. Видимо, изключително отчетливо от години насам. Заявката, която бе дадена от новоназначения директор на ОДМВР – Благоевград, и областния управител за „честен и прозрачен вот“ бе изпълнена. Присъствие на жандармерия и полиция в ромския квартал, липса на нарушения на реда бяха отчетени в края на изборния ден. Тук идва и въпросът – как досега се организираха изборите в страната и защо Благоевград бе пример за една изключително осезаема разлика, която вероятно ще се повтори и на парламентарните избори.

Връщайки се към историята и изборите в цифри…

Благоевград отново отива на балотаж – от години в града кметът е труден избор за хората. Балотажът е редовен, а причините местните да не изберат своя фаворит от раз разбираме от коментарите в социалните мрежи, а именно: „едни и същи лица“, „едни и същи партии“, „едни и същи политики“, „нищо ново“, „новото старо“, „твърде старо“, „прекалено неопитно“, „прекалено непознато“, „познато до болка“.

През местния вот от 2015 година на балотаж отиват Атанас Камбитов – тогава от ГЕРБ, и Милан Богдански – от БСП. С 56% Камбитов става кмет за втори и последен път.

Едва 5,15% е разликата в гласовете между основните опоненти в предизборната битка в Благоевград през 2019 година.

За Камбитов гласуваха 9 199 избиратели или 25.65%. Подкрепата за Томов е 20,50% или 7 351 гласа.

След него по брой гласове се нарежда Андон Тодоров, издигнат от Местна коалиция „партия на ЗЕЛЕНИТЕ (ВОЛЯ)“. Кандидатурата му бе подкрепена от 5 186 души или 14.46%.

Балотажът през 2019 сочи следното:

Почти 16% е разликата между Румен Томов и Атанас Камбитов.

Данните сочат, че Томов е подкрепен от 18 639 гласоподаватели (от които има 79 недействителни гласа), което прави 56,61%.

Камбитов е събрал 13 494 гласа или 40,98%, от които 58 са недействителни.

Едва 2,41% или 792 души не са подкрепили нито един от кандидатите. Наказателният вот на първия тур бе далеч по-голям – 6,20%.

Празните бюлетини, бюлетини, в които е гласувано за повече от една листа, както и бюлетините, в които не може да се установи еднозначно вотът на избирателя са 248. 161 бюлетини са унищожени, а неизползваните са 39 508.

Избирателната активност по време на балотажа бе ниска, отчитаха междинните резултати на ОИК.

Към 10 ч. избирателната активност бе 4,9% (3209 гласоподаватели), за разлика от 7,1% на първия тур. Това прави с 3% по-ниска активност към 10 ч.

Към 13 ч. активността се покачи на 15%, отново с около 5% по-ниска спрямо 27-и.

Активността към 17,30 ч. бе 38,9% или 25 300 гласоподаватели. Близо 10 000 по-малко бяха гласувалите спрямо първи тур.

Последните данни към 20 ч. сочат обаче скок на около 50% активност на избирателите.

Какво се случи в „буферния период“?

Шестима станаха кандидатите за кметове на Благоевград, които обявиха открито подкрепата си за независимия Румен Томов.

Андон Тодоров от Коалиция “ПП “Партия на зелените”- “Воля” заяви, че застава зад Томов, за да се сложи край на модела “Камбитов”, който обезлюди и съсипа Благоевград.

Това направиха и Албина Анева от МИР, Росен Георгиев /НФСБ/, Валери Смиленов /ПП “Нова алтернатива”/, Калоян Ханджийски /Демократична България-Обединение/, Иван Ризов.

Очаква ли се повторение на събитията от 2019 или завъртане на 360 градуса – очакваме да разберем.

инфомрежа. бг

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ