Лекарят, лекувал Кацаров: Диагнозата е лъжа, направих го да не плаща скъпо

Двамата медици били семейни приятели

„Ние проверки няма нужда да правим. Гледаме си пациентите и това е най-важното. За съжаление или за добро съм проявил повече внимание, отколкото е било нужно, защото той е много близък човек“, заяви доц. д-р Петър Атанасов пред Bulgaria ON AIR. Повод за неговото изказване е обвинение на служебния министър Стойчо Кацаров, че е бил в болницата и са му направени изследвания за над 500 лв.

Служебният здравен министър заяви вчера, че са му написали грешна диагноза за тежка декомпенсирана чернодробна цироза като той никога не е имал чернодробно заболяване. Кацаров е лежал в болница с коронавирус ноември миналата година, а фалшивата епикриза е от януари тази година.

Доц. Атанасов потвърди, че Кацаров не е влизал допълнително в болничното лечение за долекуване.

„Епикриза притежава, да, но не я показа. Не обясни каква е диагнозата му. Не направи разлика между заглавие на клиничната пътека и диагнозата по Международния код на болестите, заболя ме устата да го повтарям. Той няма диагноза „цироза“, не съм и мислил да допусна, че има цироза, защото това е инвалидизиране. Гнусното е, че със същата лъжа стартира проверката, а работният екип прозвъняваше пациентите, манипулирайки ги с въпроса: Лежали ли сте с цироза в „Пирогов“?“, обясни доц. Атанасов.

И определи като грешка, вниманието, което е отделил на Стойчо Кацаров като пациент.

„Проявих към г-н Кацаров много повече внимание, отколкото се полага, отколкото съм проявявал към всичките си други пациенти. Това е грешката ми“, коментира медикът.

Доц. Атанасов отбеляза, че със служебния министър на здравеопазването са дългогодишни семейни приятели.

„Направих го, за да не плаща скъпи изследвания“, обясни Атанасов и допълни, че диагнозата е остра чернодробна недостатъчност. Но тя била работна – за да изключи съмнения, че има проблеми с черен и бял дроб и как върви оздравителният процес.

„Протестът е срещу лъжите, които се насаждат сред обществеността и то преднамерено, от хора, които би трябвало да са изключително отговорни“, коментира още доц. Атанасов.

Втори ден продължава протестът на медици в „Пирогов“ срещу оставката на проф. Асен Балтов.Вчера лекарите за кратко затвориха и кръстовището пред болничното заведение. Лекарите отговарят на обвиненията като го смятат за подигравка на тяхната работа.

blob:https://www.dnes.bg/a8e847c0-83bc-4eba-a239-c2ad4ce5ee94

Петя Славова
dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене