Connect with us

ВИДЕО

ВИДЕО / Само за 48 часа: Илко Стоянов взе важни управленски решения

Published

on

Кметът на община Благоевград – Илко Стоянов, спря търга за изграждане на фотоволтаични централи върху покривите на 13 общински училища. Това съобщи той на пресконференция днес. Предишното кметско ръководство имаше намерение да бъдат отдадени под наем на частно дружество 13 покривни конструкции за фотоволтаични централи до 30 kW за производство на електрическа енергия. Това предложение  бе внесено за разглеждане в Общински съвет. То е част от програмата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на Община Благоевград за изграждане и развитие на устойчива енергийна инфраструктура.

„За подобно решение липсва съгласието на директорите на училищата. За мен е важно тяхното мнение. Смятам, че Община Благоевград може сама да финансира и изгради тези системи със средства от европейските програми, така те ще останат собственост на Общината. Надявам се, че Общинският съвет ще подкрепи моето решение”, коментира Илко Стоянов.

Кметът ще прекрати и договора за поставянето на каравана в градинка в квартал „Еленово”, където над 350 граждани са събрали подписка да се запазят зелените площи, които самите те са създали със собствени средства. Предстои приемането на нов Общ устройствен план, за да се гарантира запазването на всички зелени площи и паркове в общината. Така той даде заявка, че е готов на смели управленски решения, когато трябва да се защити обществения интерес.

Ще има и актуализация на бюджета, за да се осигури изплащането на финансови стимули на майките за новородени деца. „Целта на актуализацията е да пренасочим парите там, където са най-необходими. Бюджетът ще го обърнем към хората, после ще търсим баланс между изграждането на инфраструктура и потребностите на гражданите”, уточни кметът Илко Стоянов.

Градоначалникът разкри, че тримата вече бивши зам.-кметове – Любен Милев, Пролет Трифонова и Венелин Трошанов, са освободени по такъв член от Кодекса на труда, че ще получат по 6 заплати обезщетение. Това прави около 76 000 лева от бюджета на общината да бъдат изплатени на тримата. Илко Стоянов се е разпоредил да не се изплащат тези суми и ще се търсят правни възможности парите да останат в хазната. Той подчерта, че действията на доскорошния вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев и тримата му заместници са законни, но не са морални и нарушават интереса на благоевградчани.

Кметът е започнал дисциплинарни произвадства срещу юристката Станислава Иванова и главния секретар Мария Захова, тъй като са “проспали” сроковете да обжалват наложена финансова корекция по проект на Община Благоевград за депото. “Ако администрацията работи, то тя ще работи прекрасно с мен”, увери Илко Стоянов.

ВИДЕО

ВИДЕО: Митрополит Серафим освети новия параклис „Свети пророк Илия“ в Ляски

Published

on

Нов параклис с името на „Свети пророк Илия“ бе осветен в село Ново Ляски от Негово високо преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. „Всеки храм е един остров на спасение в бурното море на живота“, каза митрополита и благослови всички, които са били съпричастни към осъществяването на проекта – с физически труд или финанси. Всяко намерение колкото и добро да е не може да се осъществи без финанси, отбеляза професор Илия Гюдженов. В този смисъл бе изразена благодарност към бизнесмена Ангел Шербетов и неговия съдружник в „Шербетов“ ЕООД.


Ново Ляски е родното село на професор Гюдженов и винаги е бил съпричастен към случващото се там. Ето защо той е един от най-важните инициатори и двигатели за постигането на богоугодната цел – построяване и освещаване на параклисът „Св. Пророк Илия“. Професорът взе думата за кратко слово, в което спомена и други лица със съществен принос, какъвто е Велизар Чолаков, г-н Златков – спонсорирал иконостаса, г-н Харисков – зографисал стенописите, покойния Илия Гайдаджиев – дарил част от земята, младежката кукерска група – дарили парите, събрани на Йордановден. Не е възможно да бъдат изредени имената на всички миряни, дали своя принос, кой с каквото може, но бе отбелязано, че един от тях е починал, докато строителството е било на етап довеждане на водопровод до малкия храм.

„Действително днес за всички е един чудесен празник за жителите на селото“, каза проф. Гюдженов. Той отбеляза, че местното население винаги е влагало усилия за опазване на православието в селото чрез изграждане на храмове- църквата „Свети Георги“ и църквата „Свети Димитър. Така с осветеният на 25.09.2021г. параклис островите на духовно спасение в селото стават три.
Всичко, свързано с построяването на параклиса, ще бъде описано в летописна книга към него. Затова професор Гюдженов помоли всеки, които има подходяща информация свързана в пораждането на идеята и нейната реализация, да я предостави, за да се помни от следващите поколения.

Continue Reading

ВИДЕО

ДОМАШНА КУХНЯ представя: Вкусните горноджумайски еклери на Дани!

Published

on

Новият сезон номер 2 на предаването “Домашна Кухня”, което се излъчва в каналите на Топ Преса представя, тайните на вкусните еклери от Благоевград предсавени от наша читателка. Приятно гледане!

Continue Reading

ВИДЕО

Джамбазки: Бежанци с базово умение да стрелят с гранатомет няма да се впишат у нас

Published

on

За да са нужни на икономиката тези хора трябва да имат образование, базово умение и желание за вписване, категоричен е той.

Не сме взели окончателно решение кой ще е кандидатът за президент на ВМРО, но няма да съм аз със сигурност, това каза за предаването „Събуди се“ по Нова ТВ евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Не сме взели окончателно решение. Ще ни трябва кандидатура за президент, която да обединява около себе си патриотичния глас на българските избиратели, посочи още той.

На въпрос дали от ВМРО биха подкрепили „Продължаваме промяната”, Джамбазки отговори:

Тези двамата мъже изглеждат много симпатично. Хората ги припознават и харесват, но влязоха в политиката с непочтеност, визирам въпроса с гражданството.

За нас винаги единствената затворена врата е била тази за ДПС. Можем да водим разговори, но ако от начало водим измамни такива, това няма да е добре за българките избиратели, допълни Джамбазки.

За „Възраждане“ и Костадин Костадинов той заяви:

Патриотизмът се доказва с време. Той е прескачал през 10 партии и е обиждал доскорошни съратници. Не е и патриотизъм да казваш, че няма коронавирус, а да носим маска – двуличие е.

Миграция

Има развитие на напрежението по границите на България. Усеща се тревожност в обществото. Всяко едно съоръжение, навсякъде по света се ремонтира, а нашето, запита Джамбазки относно граничните съоръжения.

Според Джамбазки ситуацията в Афганистан тепърва ще се развива и се очаква голяма бежанска вълна да мине през България. Не се съгласи с водещата, че бежанците могат да помогнат за растежа на икономиката и допълни:

За да са нужни на икономиката тези хора трябва да имат образование, базово умение и желание за вписване. Ако базовото умение е да стреляш с гранатомет от 12-годишен, няма много добре да се впишеш в обществото ни.

Зелената сделка

Политиката за зелена енергия и големите ставки за въглеродните квоти са една от причините за високия ток в България. Причината за това е, че на заден план остават въглищните централи, които са единственият суверенен източник на полезни изкопаеми, от които България може да прави ток, заяви евродепутатът.

Целия разговор с Ангел Джамбазки гледайте тук >>>

Continue Reading

ВИДЕО

„Аз не пиша наръчници за самоубийци“, каза вчера писателят Владо Каперски в Гоце Делчев

Published

on

Вчера в Гоце Делчев, беше известният благоевградски писател, Владо Каперски, за да представи поредната си книга „Към виделина“. Творецът бе представен от популярният неврокопски художник и поет Николай Маринов а съорганизатор на срещата бе и клубът на литературните творци в неврокопско. Владо Каперски благодари на дошлите на срещата въпреки ограниченията наложени от COVID-а.

На срещата, писателят сподели още, че първоначално имал една представа как да изглежда книгата. Тя била доста семпла. Имал само една макро рамка и мислел, че задачата ще е доста лесна. Той е човек идващ от града носейки със себе си градската култура. Имал съвсем друга представа за живота на село но навлизайки в темата на творбата, започнали да се появяват и други теми които неизбежно  са се прикачили към фабулата на романа.

Селото в което живее и твори писателят Владо Каперски е Лешко, на запад от Благоевград, близо до границата със Северна Македония. Според него, книгата която представи в Гоце Делчев не е нито  само история, нито само фолклор. Тя е и съвремие, тя е и мъка и радост. А самото заглавие „Към виделина“ е може би е един вход, един ключ към нейната същност. За себе си писателят обича да казва: Аз не пиша наръчници за самоубийци. В това което пиша винаги се опитвам да влагам надежда и някакъв смисъл в живота.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ