Огнян Минчев избухна срещу „Мъди Яна и Кукумявка Харис“

Огнян Минчев

Политологът обвини „някои социолози“ в арогантност и наглост

„Всеки трябва да си поеме отговорността за информацията, която съобщава в публичното пространство“, отсече политологът Огнян Минчев в студиото на Нова телевизия. Думите му бяха отговор на твърдението на водещия Виктор Николаев, че медиите са длъжни да дават трибуна на всички, а хората сами трябва да преценяват на какво да вярват или да не вярват.

„Проблемът със социолозите дойде, че не се обединихме срещу определени агенции, които манипулират целенасочено. Точно както и вие, журналистите, не се обединихте срещу създаването на една медийна империя. Сега, дори когато лъжите лъснат, тези хора се правят, че все едно нищо не е станало и продължават по същия начин“, каза Минчев.

Гостуването му в „Здравей, България“ беше по повод гневния му статус във Фейсбук, в който нарича определени агенции Мъди Яна и Кукумявка Харис. „Не съм гневен, просто, за да те чуят в днешно време трябва да извикаш“, поясни Огнян Минчев.

„Национални телевизии проявяват рецидивиращ идиотизъм – продължават да рекламират „резултати от социологически изследвания“ направени – о, Боже – от „социологическите агенции“ Мъди Яна и Кукумявка Харис… Зная, че става дума за пари – псевдо-социологическият монопол около Би Би Йес Йес винаги е разполагал с неограничени ресурси за политически пи-ар“, написа вчера Минчев в профила си във „Фейсбук“. Този пост събра стотици харесвания, но и породи много коментари.

Днес Огнян Минчев обясни, че когато изследванията на общественото мнение се подменят с организиран политически пиар, с цел да се постигат властови резултати и пазарни резултати, тази подмяна удря по реномето и същността на социологията.

„Съществува една добре известна мрежа от социологически фирми със свой собствен център. Не искам да говоря с имена, но за всички е известно съществуването на тази мрежа, която създава псевдосоциологически монопол, която печели властови позиции, като подменя социологията с политически пиар”, заяви Минчев.

Според него през последната година и половина системно са били манипулирани и фалшифицирани данните за популярността на политическите партии, като така определените агенции директно са се включили в акции, „които имат конкретен репресивен политически и социален резултат”.

Според Минчев НЦИОМ е била закрита, за да може псевдополитическият монопол да лъже безнаказано. „Това беше една държавна агенция, но беше коректив. Екипът работеше почтено”, смята политологът. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене