Здравният министър: Дори аз съм вписан като фиктивен пациент с чернодробна цироза в „Пирогов“

НЗОК не е подчинена структура на МЗ. Аз не съм разпореждал проверка. Докладът посочва 400 пациента, които не са. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред БТВ. Думите му са по повод уволнението на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Като принципал аз мога да направя две неща – да кажа всичко е наред и продължавайте или да предприема мерки. Аз предприех мерки. Убеден съм, че 99% от персонала в „Пирогов“ нямат представа какво се е случвало. Аз лично бяха лекуван в „Пирогов“ от COVID-19 и благодаря на лекарите, които се грижеха за мен“, обясни той.

„Освен че са взети неправомерно пари, всеки един от тези хора може да си извади пожизнен ТЕЛК с трайна неработоспособност с диагноза „Чернодробна цироза“. Аз също съм един от тези пациенти, регистрирани по този начин. Освен че не съм лежал на тези дати, не съм бил лекуван с такива терапии“, разкри д-р Кацаров. „Няма никакво съмнение, че са извършени нарушения. Данните са изпратени освен на мен и на Прокуратурата. Болницата може да обжалва“, каза служебният здравен министър.

„Ние сме изправени пред драматична ситуация и ако продължаваме да толерираме подобни практики, нашата здравна система няма да стане по-добра. Той определи случилото се като пример за здравна олигархия. И призова следващото правителство да сложи край на подобни практики“, призова той. Здравният министър предупреди, че НЗОК може да прекрати договора си със здравната каса за тези нарушения.

„Откакто съм министър съм уволнил двама директори на болници. Министърът е принципал на 60 болници. Това ли е чистката? Аз знам срещу какво се изправям – здравната олигархия е огромна тема. Изправянето и показването на тези неща си заслужава. Има директори на болници, които си начислявали допълнително материално стимулиране между 300 000 и 500 000 лева на болници, затънали в дългове“, разясни министър Кацаров. „Не мога да загубя тази битка. Всеки нека да избере на коя страна е“, категоричен е той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене