Connect with us

Новини

Съветът на двама влюбени, победители в спорта и в живота: Каквото и да ти дойде на главата, изход има, никога не се отказвай!

Published

on

Таня Янева и Крум Томчев – млади хора, всеки от които постигнал немалко в живота си до срещата с другия, а след това двамата продължили по общ път, с общи интереси и общи стремежи. Неотдавна те се явиха на Републиканско първенство по вдигане от лег и завоюваха медали. Той стана шампион при мъжете, а тя – вицешампион при жените.

Представяме ви двамата известни неврокопчани.

Ето визитките им, написани от самите тях:

Таня: Моята любов са танците.  Те заемат специално място в живота ми. Бях на 6 години, когато вуйчо ми ме хвана за ръка и ме записа на народни танци. Обичах да танцувам навсякъде и по всяко време. И до ден днешен продължавам да ходя на народни танци и да бъда част от Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци – град Гоце Делчев.
На 19 години се лицензирах за Zumba инструктор. Оттогава преподам Zumba  и Zumba  за деца.

С фитнеса и тежестите доказваш на себе си, че можеш и че тялото е една страхотна машина. С танците пък мозъкът отпочива, пренасяш се в друг свят. Усмивката е на лицето и някак ти е леко.

Крум: Още в ранна юношеска възраст  участвах в турнири по силов трибой и културизъм, макар и без особен успех. Спортните си амбиции споделях с Димитър Саватинов.

Увлечен обаче от стремежа към победи, попаднах в кръговрата на анаболните продукти, с които на 20 години едва не изгубих живота си.
След като преодолях много трудности, се посветих на спорта и правилното хранене.

Откога се занимавате с вдигане на тежести?

Таня: От една година по-професионално. Това състезание, което се проведе в Дупница, беше първото за мен.

Крум: За първи път участвам в републиканско, преди това – само на турнири.

С какво ви привлича този спорт?

Таня: Този спорт е много индивидуален. В него всичко зависи от личната ти подготовка – както физическа, така и психическа. Тук няма връщане назад. Задал си килограмите , които трябва да вдигнеш, и го правиш. Това е спорт за „мъжки момичета“ . Няма „не мога“, оправдания и глезотии. Аз го оприличавам на живота. Излизаш на сцената само ти и щангата – или я вдигаш, или те „мачка“. Не е ли същото и с живота?!

Крум: С това, че ми помага да победя себе си. През 2009 година, когато живеех в Испания, при една трудова злополука си отрязах малкия пръст на дясната ръка. Слава Богу, зашиха го, но заради премеждието загубих част от силата си в тази ръка. Беше много труден момент в моя живот – не можех да правя това, което най-много обичам. Тогава реших да се състезавам в по-ниска категория, за да вдигам по-малки тежести. Наложи се да сваля близо 30 килограма. Изискваха се голяма вяра и воля.

Накрая успях да победя себе си и да покажа, че каквото и да ти дойде на главата, изход има, никога не се отказвай.

А как премина подготовката ви за състезанието?

Таня: Тъй като Крум е мой треньор и в същото време партньор, изискванията му към мен са много по-големи, а тренировките по-тежки. Е, ако трябва да бъда честна, не спазвах на 100% всичко казано от него. И това ми попречи да стана първа в категорията.

Крум: През последните 4 години има нещо, което силно ме мотивира да тренирам. Това е споменът ми от състезанието на Арнолд Класик в Барселона, Испания.

Възможността да бъда редом до Анолд Шварценегер  беше моя сбъдната мечта! Бях част от екипа на Митко Саватинов, който тогава се състезаваше в стронг мен. По време на престоя си там бях сред най-силните и най-добри състезатели на Европа и света. Подкрепях ги зад сцена, хранехме се заедно и имах  възможност да говоря с тях на различни теми. Това е незабравимо преживяване.

Ще продължите ли изявите си в този спорт?

Таня: Адреналинът, който изпитах, ме амбицира да продължа и да се стремя към по-високи върхове.

Крум: Човек трябва всеки ден да побеждава единствено себе си. Това състезание беше за мен само една възможност да проверя силата в контузената си ръка. Аз нямах някакви амбиции, просто се получи по най-добрия възможен начин. Ще продължа, пък каквото сабя покаже… За мен е важен опитът, нищо не правя на всяка цена, с излишен риск.

Освен това моите планове не са свързани само със състезания. Искам да помагам на хората да побеждават себе си! Да излизат извън зоната си на комфорт и да поглеждат от другата страна на нещата. Там, където невъзможни неща стават възможни!

И един въпрос само към Таня: Как гледат хората на жени, които вдигат тежести ?

Ами, малко странно. Това е тежък спорт и повечето жени странят от него, намирайки си оправдания.

Аз лично не го виждам като нещо страшно, дори препоръчам на всички дами да се научат да вдигат тежестите правилно. Защото в нашето ежедневие постоянно вдигаме тежести. Вдигаме деца, вдигаме кошове за пране и т. н. Основен проблем са болките в кръста и ставите, а те идват от неправилна стойка и грешно вдигане. Точно затова основна задача в залата ни е да научим всички как правилно да вдигат тежести.

Новини

Кметът Д.Бръчков: Честит професионален празник, уважаеми лекари!

Published

on

Поклон пред денонощния Ви и всеотдаен труд за човешкия живот!
Благодарим за стоицизма, с който водите „битката“ за своите пациенти и в условията на пандемия.
Бъдете здрави, борбени и силни! Нека са благословени делата Ви!

Димитър Бръчков

кмет на община Петрич

Continue Reading

Новини

Кметът Иван Кадев с благодарност към медиците в Банско

Published

on

Уважаеми съграждани,

днес почитаме Св. Йоан Рилски – Чудотворец, наречен небесен закрилник на народа ни, избран и за покровител на българските лекари.

В този ден всички трябва да благодарим на нашите лекари, за които грижата за живота и здравето ни е не само професия, а дълбоко осъзнат дълг и преди всичко призвание.

Изказвам специални поздрави към лекарите в община Банско за неуморния им труд, за волята и търпението да лекуват, да се грижат и да помагат на всички ни в тези трудни и нееднозначни времена. Нашите лекари са пример за професионализъм и човещина!

С благодарност за стореното добро, пожелавам на всички здраве, кураж и сили в благородната Ви работа!

Иван Кадев

кмет на община Банско

Continue Reading

Новини

Кръгла маса „30 години специалност „Психология“ ще се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Published

on

На 20 октомври 2021 г. от 10:30 ч. в зала 114 (Учебен корпус № 1) ще се проведе кръгла маса „30 години специалност „Психология“. Форумът е част от събитията, посветени на 45-годишнината от създаването на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и 30-годишния юбилей на специалност „Психология“.

Събитието ще бъде открито от декана на Философския факултет проф. д-р Борис Манов. Част от кръглата маса ще бъдат студенти, докторанти, бивши възпитаници и преподаватели от Катедрата по психология.

.

 

Continue Reading

Политика

Ексклузивно! Председателят на ОБС – Гоце Делчев Д. Балтаджиев пред Топ Преса: Стартират предизборната кампания с мен!

Published

on

„Наистина е голяма „чест“, за човек, като мен някои хора да стартират предизборната си кампания с името ми. Атаката срещу мен е политическа. Предизборна. Неприятното е само, че намесват семейството ми. Всичко останало е част от играта.“ Това направи като коментар председателят на общински съвет – Гоце Делчев Димитър Балтаджиев, по повод мейдийните и политически атаки срещу името му и постът, който заема.

От известно време насам по имейлите на местните медии, в социалните мрежи върви един анонимен сигнал със съдържание в което се твърди “ че съпругата на шефа на ОБС Балтаджиев е направила аптека на пазара в Гоце Делчев, в помещение, отредено с решение на ОБС за заведение за обществено хранене.

Решението е от 31. 07. 2019 -та година взето след конкурс за помещение -65 кв. Последващо решение, с което да е променено предназначението на помещението няма. “ С други думи грубо и безскрупулно председателят на ОБС е нарушил закона и решение на ОБС, за да развива собствения си бизнес на гърба на обикновения данъкоплатец, се казва още в писмото, изпратено до народните избраници, медии  и градоначалника. 

„Всичко по процедурата е спазено. Можете да проверите документацията, аз не съм участвал в организирането и прилагането на процедурата. Всичко е контролирано от екип общински служители и съветници от различни партии. Подчертавам различни партии. Ако въпреки това, се открият и има някакви нарушения в процедурата, семейството ми ще оттегли участието си в нея. Аз самият съм „за“ тя да се проведе отново с цел пълна прозрачност и да се убедим всички, че няма нищо нередно. В иснесеното има доста невярни неща, това ще де докаже….Замислете се. В сигналът тези хора визират нещо, което се е случило преди година. Защо го вадят сега? Защото започна предизборната надпревара, а за някои партии приоритет не е направеното, а окалването на опонента.“ коментира анонимният сигнал Балтаджиев за медията ни.

Днес в ОБС ще бъде внесено   искане за извънредна сесия следавщата седмица, на която  основна точка е  разглеждане и обсъждане на получения сигнал, уличаващ ОБС шефа в сериозно закононарушение, което е основание за отстраняването му от заемания пост. Затова дни наред съветници събират подписка с искане оставката на Балтаджиев / БСП /. Подписката също  ще бъде внесена в общинския съвет ,заедно с искането за сесия.

„Заел съм този пост жертвайки много. Всички които ме познават, знаят, че никога постовете за мен не са били самоцел. Каквото и решение да вземат колегите, стига да бъде спазен закона – аз ще го приема и ще продължа да работя за развитието на община Гоце Делчев без значение замема ли някакъв пост или не.“, канеторичен бе Балтаджиев.

Топ Преса се обърна към ръководството на партия ГЕРБ – Гоце Делчев, които първи публикуваха сигнала в социалните мрежи и обещаха да проверат изнесеното преди да предприемат нещо. Те от своя страна бяха категорични: „Нарушение има! Време е за оставка!“

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ