Владика, хор от София и стотици миряни честват света Марина в Илинденци

Село Илинденци се стяга за храмовия празник на своята църква „Света Великомъченица Марина” в събота, 17 юли. В празничния ден светата литургия в 07,30 часа ще води Неврокопският митрополит Серафим. Хор от София ще огласи светата обител, а тук ще дойдат стотици миряни не само от община Струмяни, но и от общините Сандански и Петрич.

„В 12,00 часа ще благословим курбана, който е безплатен и ще го раздадем на миряните. Тъй като празникът е в събота, очаквам много гости да почетат покровителката и патрон на църквата ни – света Марина”, каза отец Георги Сарадинов, който служи в храма.

Той разкри, че църквата е съществувала още от римско време. При падането ни под турско робство храмът е превърнат в джамия, но след освобождението минарето е съборено и отново е отворила врати като църква. Георги Сарадинов, който служи в светата обител от 1973 година, разкри, че името на храма е „подсказано” от самата църква. На първата икона на северната стена, до иконостаса, бил изобразен ликът на света Марина.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене