От днес започват Горещниците

В средата на лятото има три дни, които маркират най-високата температура и затова те се наричат Горещници.

Горещниците са едни от най-тачените сред българите празници за предпазване от огън. Казват им още – Горешляци, Блъсъци, Германовци, Чуреци. Първият – 15 юли е Чурута, вторият – на 16 юли е Пърлига, а третият – на 17 юли е Марина Огнена. През това време не трябва да се прави нищо свързано с огън и горене. Затова има забрана да се пали огън на огнището, да се готви, вари или пече. Не се пипа нищо черно, което е свързано с огнището. Смята се, че ако това се пристъпи, ще изгори хляба на хората и ще се запалят нивите.

През тези дни не се работи на полето, защото се смята, че който стъпи с крак на полето, там ще изгори нивата.

Особено строго трябва да се спазват половите забрани по време на Горещниците. Народът е казал, че ако се зачене дете, то ще бъде натоварено с много лоши последици – ще бъде лош човек и болест няма да го подминава, а злото винаги ще го следва.

Най-тежък е третият ден на Горещниците, който е посветен на Света Марина. Тя се смята за покровителка на очните болести. Затова слепи хора или такива с болни очи, отиват рано сутринта – преди да изгрее слънцето на лечебни извори, които се наричат Св. Марина.

Преди изгрева те трябва три пъти да си измият очите и да си обърнат лицето срещу слънцето, за да ги огрее- с вярата и надеждата, че ще се излекуват.

Празниците са в чест на огъня и са за предпазване от огън, почитани в три последователни дни на народния календар – на 15, 16 и 17 юли.

Горещниците са свързани със строго спазвани забрани за полска и домашна работа – не се ходи на нива и не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола, не се пере, не се мие, не се меси и пече хляб, не се готви, не се преде, тъче и шие.

Нарушаването на тези забрани води до пожари и запалване на реколтата и дома. Така в разгара на лятото, земеделците отпочиват от тежкия труд и гадаят за времето през зимните месеци януари, февруари и март.

Пече ли силно слънце през трите горещника – топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. Според поверието, ако човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене