Три версии за трагедията с МиГ-29 в Черно море, основната – загуба на ориентация на пилота

Снимка: МО

Снемат записите от черната кутия до 4 седмици

Три са основните версии за трагедията със самолета МиГ-29 в Черно море. Това сочат данните от доклада на „Военна полиция“, която разследва инцидента.

Според него най-вероятната причина за падането на машината е загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море. Министърът на отбраната Георги Панайотов е готов да предостави доклада на прокуратурата, която ще продължи разследването на авиоинцидента.

Записът от черната кутия на МиГ-а ще бъде снет до 3-4 седмици. Това ще се случи в специализираната лаборатория на производителя в Русия.

Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Бяха изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация.

Припомняме, че инцидентът стана на 9 юни малко след полунощ по време на учение край Шабла. Машината беше пилотирана от майор Валентин Терзиев. Ден по-късно от Министерството на отбраната обявиха, че той е починал. Две седмици по-късно беше открита и черната кутия на самолета.

Ерол Емилов

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене