Бандитът Вальо Боклука защити в съда уволнената полицайка, осъдена заради любовта си към него

Розалина Кьосева иска да се върне в МВР

Бившата дознателка от Благоевград Розалина Кьосева, която получи условна присъда, води дело за връщане на работа в МВР, а осъжданият бандит Владо Боклука, с когото имала интимна връзка, я защити в съдебно заседание. Кьосева обжалва заповедта за дисциплинарно уволнение от 18 май м.г.

30-годишната служителка бе арестувана преди 2 г. и получи 5 обвинения – осуетяване на наказателно преследване, разгласяване на служебна информация, лично укривателство, съставяне на официален документ с невярно съдържание и лъжесвидетелстване. Имала интимни отношения с Владимир Бойчев-Боклука – многократно осъждан, лице от активния кримиконтингент, регистриран за наркотици, проституция и фалшива валута. Тя водела разследване срещу него, но се влюбила и отношенията им прераснали в интимни. Не изпълнявала задълженията си, а когато той се скрил, за да не влезе в затвора, тя му ходила тайно на гости, след това го посещавала в затворническото общежитие, предавала му служебна информация, както и данни за надзиратели в затвора, а той ги сплашвал. Свидетелствала в полза на Бойчев пред съда в Солун, който го обявил за издирване.

През февруари обвинителният акт срещу нея бе внесен в съда, но тя призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата, одобрено от съда, и получи наказание 18 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, както и лишаване от право да заема длъжност разследващ полицай за срок от 1 година.

Кьосева бе и дисциплинарно уволнена, но пред съда твърди, че не е извършила престъпленията.

Да свидетелства в нейна полза, се е явил бившият ѝ любим Владимир Бойчев, който след като излезе от затвора, замина в чужбина.

“През 2019 г. сме били в интимни отношения. Нейната служба не е намесена по никакъв начин. Идвала е на свиждане, но в регламентираните дни. В служебно качество е идвала да ме разпитва. Не ми е предоставяла информация за служители на затвора и семействата им”, казал Бойчев пред съда. Твърди, че докато лежал зад решетките, му предлагали да стане свидетел срещу нея, както и по други дела, за да излезе по-рано на свобода или да работи, но отказал. “Затворът е малко сделкаджийска история, не по законите. Там, ако изпълняваш това, което администрацията изисква от теб, получаваш някакви привилегии, някакви облаги”, допълнил Бойчев.

Служител пък свидетелства, че затворници му казали, че Бойчев има информация за него и семейството му. “Първоначално не повярвах, докато не споменаха какви коли имам на свое име, името на съпругата ми, с каква кола съм напускал страната. Като назоваха името на съпругата ми, то е малко по-необичайно, вече се замислих, че наистина има нещо, и уведомих началниците. Бойчев лично не ме е заплашвал”, твърди надзирателят.

Адвокатът на Кьосева е категоричен, че уволнението ѝ трябва да бъде отменено, защото тя не е извършила нарушения. Не е правила справки в системата на МВР, които да дава на Бойчев. Защитникът ѝ твърди, че тя е признала вината си и сключила споразумение за условната присъда с “житейски, а не правни мотиви”. “С толкова обвинения това дело би се водило много повече като години, отколкото е изпитателният срок, за който ние сме се съгласили”, пледира адвокатът.

Очаква се произнасяне на съда дали уволнението на дознателката ще бъде отменено.

 

 

Полицаи водят Розалина Кьосева в съда при ареста през миналата година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене