Д-р Таушански остава шеф на дупнишката болница, Костадинов избесня

Taushanski-konkurs-bigД-р Любомир Таушански остава управител на общинската болница в Дупница, след като на днешната редовна сесия на Общински съвет утвърди избора му от комисията, председателствана от независимия съветник Първан Дангов.
„За” гласуваха 17 от съветниците, 9 се въздържаха, а един -Костадин Костадинов от Обединения демократичен блок и представител на частната болница, гласува „против”.
Очаквано, радостта на д-р Таушански и придружащващите го в залата медици, бе засенчена от острата реакция на Костадинов.
Въпреки многократните си заявки, че няма да говори по темата за общинската болница, той не се въздържа и поиска да мотивира отрицателния си вот, като насочи гнева си към председателстващата сесията Силвия Овчарченска. В прав текст той я обвини в некомпетентност и поиска зам.-председателят моментално да напусне, тъй като не е обявила, че конкурсът се обжалва. 
Обръщайки се към Овчарченска на „ти” Костадинов попита дали й е позната думата „пенкилер”. След това разгъна нашироко тезата си, че в Общински съвет е пълно с пенкилери, а накрая сложи и себе си в множественото число на хората, които си мислят, че разбират от всичко.
Преди гласуването напрежението се покачи след въпрос от страна на Бисер Кирилов от ГЕРБ за това дали конкурсът е проведен законно, тъй като в него не е имало лекар магистър. Отговор, вместо юриста на общината, даде Дангов, който обясни, че всички изисквания на закона са спазени.
Владимир Владимиров от Лидер упрекна ГЕРБ, че „винаги се опитвате да пречите, когато нещо не ви харесва”. Дангов пък скочи и срещу кмета Методи Чимев, след като градоначалникът се намеси и обясни, че има съмнения за това дали решението е на 100% изпипано и дали няма да бъде върнато от областния управител. Заради това той бе наречен от Дангов „адвокат на ГЕРБ”.
Точка на дебатите сложи Овчарченска, като припомни, че всеки има право да обжалва решението и може да го направи.
Както писахме, д-р Таушански получи отлична оценка и спечели конкурса, проведен от комисия с председател д-р Лорета Николова. Тогава изборът му не бе отвърден от ОбС, като не му стигна един глас и се проведе втори конкурс. Втората му оценка бе 5,25. Единствен опонент на дългогодишния управител и в двете процедури бе бившата главна счетоводителка на общинската болница Даниела Ильова. На втория конкурс тя не се яви, а в момента оспорва процедурата. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене