Доц. Мангъров: Да се раздели заплащането на медицинския труд от стойността на лечението

Инфекционистът критикува предложените от служебния здравен министър реформи в сектора на здравеопазването

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров критикува предложените от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров реформи в сектора. Според него отпадането на лимитите би довело до злоупотреби и дори би заплашило съществуването на Националната здравноосигурителна каса:

„Ние ще се върнем обратно в 2015-та година, когато тези лимити бяха въведени поради масово източване на Касата най-вече от страна на паразитни здравни заведения. Тези лимити тогава бяха въведени, защото всички се втурнаха, както се казва на жаргон, да „бичат клинични пътеки“ и Касата беше на път да фалира“.

На пресконференция днес доц. Мангъров препоръча да се раздели заплащането на медицинския труд от стойността на лечението, а възнагражденията да се определя от квалификацията и натовареността. Целта е да се избегнат диспропорциите в заплащането на различни специалности:

„Да се определи от колко лечебни заведения нашата държава има нужда, от колко лекари в тях, сестри и санитари има нужда. На тях да се осигурява достойно възнаграждение и те да бъдат задължени да се натоварват максимално“.

Инфекционистът отново критикува прилаганите противоепидемични мерки срещу коронавирус и призова да не се дискриминират хората на база това дали са  ваксинирани, или не, нито пък да бъдат принуждавани да се ваксинират.

bnr.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене