ЦИК с извънредно неочаквана новина за изборите!

Разрешиха заснемане при отчитането на резултатите от вота

Централната избирателна комисия (ЦИК) разреши видеозаснемането и видеоизлъчването в реално време в изборното помещение на избирателна секция след края на изборния ден при обявяване на гласуването за приключило. Това съобщиха от комисията.

То ще обхваща дейността на Секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването, процесът на броене на хартиените бюлетини в избирателните секции, където се е гласувало така, както и процесът по съставяне на секционния протокол.

Заснемането и излъчването в реално време се осъществява на определеното от районната комисия място, така че да не се затруднява работата на комисията и на изчислителния пункт към РИК.

То ще се извършва при спазване на изискванията за защита на личните данни и противоепидемичните мерки.

Не се допуска заснемане на избирателните списъци.

Междувременно от ЦИК съобщиха, че криптографският идентификатор (системен хеш), който трябва да фигурира в системната разписка (диагностичен доклад), отпечатана от СИК преди началото на гласуването в изборния ден от машината за гласуване, е със следното съдържание: 05 35 97 A2 16 3A 8F 72 6D 48 6E 09 35 F8 AA 03 56 AD A8 25 92 D1 10 21 CD 88 11 D1 Е7 F0 9С 2Е.

Софтуерната версия на устройствата за машинно гласуване и системния хеш са удостоверени от органите по чл. 213а, ал. 2 от ИК, посочват от ЦИК.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене