Социология ли? ГЕРБ ще бъдат трети, а „Българско лято“ ще са голямата изненада на тези избори

Подредбата в бъдещия парламент може и да не е такава, каквато ни я врачуват платените социолози

 

Едва ли вече има разумен човек, който да следи политическите процеси в България и да вярна на социологическите проучвания. Примерите назад във времето за „допустими социологически грешки“ са не един и два и са в случаите, когато агенциите не са изчислили правилно разликата между купения/контролирания вот и свободната воля на избирателя. Така е и при тези избори – социолозите дават половин процентче повече на хранилата ги години наред политическа сила, въпреки вече необратимите обществени нагласи.

Андрей Райчев и „Галъп“ например, имат личен интерес да „подпомагат“ в резултатите и да хвалят „Има такъв народ“, тъй като една от дъщерите на Райчев е кандидат за депутат от партията на Слави.

„Барометър“ пък, както неведнъж BIG5 писа, са агенцията на ВМРО и са единствените, които прогнозират, че „патриотите“ ще влязат с успех в бъдещия парламент. И на предишните, и за предстоящите избори „Барометър“ подозрително дава с 10 на сто повече от другите социологически агенции за „войводите“.

„Алфа Рисърч“ в последно време не може да скрие симпатиите си към десните и откровено минава за агенцията на „Демократична България“ и защитник интересите на кръга около Иво Прокопиев и „Капитал“.

За Васил Тончев от „Сова Харис“ може да говорим много, тъй като са всеизвестни заиграванията му с различни политически сили и методологията му на стъкмистика, която е предварително обсъждана в кабинетите на политическите лидери. Ако Тончев случайно е забравил, то нека му припомним посещенията му при лидерите на патриотичните партии и начина, по който обсъждаше с тях по какъв начин и на кое място да бъдат записани в „проучванията“  техните политически формации. Не е тайна, че фирмата му е фалирала, а негови колеги се шегуват, че прави социологически прогнози на листче на масата в кухнята си.

В същото време обаче, редица анализатори коментират, че в България отдавна социологията на големите компании е платена и изпълняват не изследователска, а чисто партийни функции.

По данни на няколко експерти, с които  BIG5 разговаря, най-общо подредбата в бъдещото Народно събрание би изглеждала по следния начин:

Безспорно, първа политическа сила ще бъде „Има такъв народ“, но на второ място ще бъде „БСП за България“, а не ГЕРБ/СДС.

След затваряне възможността за масово купуване на гласове от страна ГЕРБ и с въвеждането на машинното гласуване вместо чувалите, носени от активисти на ГЕРБ (според запознати, предни години платеният вот е бил между 200 и 300 хиляди души), на тези избори се очаква ГЕРБ да събере максимум 14-15%.

След бившите управляващи най-вероятно ще се нареди ДПС заради десетките нови открити изборни секции в югоизточната ни съседка, следвани от „Демократична България“, които колкото и да изглеждат мобилизирани, ще загубят много от гласовете на своите привърженици, които ще са напълнили традиционните за тях плажове и къмпинги по Българското Черноморие.

На пето място, колкото и да не се коментира, ще е „Българско лято“, въпреки че са изключени от сондажите на социологическите агенции както при предишните избори, така и сега. Успехът на „Българско лято“ ще се дължи на огромната мобилизация и образуването на твърдо ядро от привърженици на тази млада партия. През последните месеци партията на Васил Божков направи изключително силна кампания както на терен, така и във всички социални мрежи. И независимо от забраната „Българско лято“ да бъде сочена като възможен сериозен играч на тези избори, предстои сами да видим, че партията на Божков ще бъде една от най-големите изненади на този вот. Мнозина експерти й дават между 7 и 8%.

След „Българско лято“ се подрежда Мая Манолова с малко над 5%, и „Българско възраждане“ – малко над 4%-та бариера.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене