Connect with us

Новини

Срамът ЮЗУ! Висшето училище отново влезе в новините, след като ректорът му проф. Борислав Юруков беше уличен в конфликт на интереси от КПКНОПНИ!

Published

on

Висшето училище отново влезе в новините, след като ректорът му проф. Борислав Юруков беше уличен в конфликт на интереси от КПКНОПНИ на Сотир Цацаров и му беше разпоредено да възстанови 142 300 лв. от бонуси, които сам си е надписвал през последните три години. Вниманието към Юруков се изостри, след като за една година той декларира над 190 000 лв. от трудови доходи. Оказа се, че ръководителят на ЮЗУ е по-скъпо платен от ректора на Софийския университет, ректора на УАСГ и председателя на БАН, взети заедно. Случайно или не – за държавното управление и съдебната власт ЮЗУ е същият магнит за амбиции, какъвто е УниБИТ за разузнавателните служби.

За сравнение – реализираните юристи от Софийския университет са 31,85% от завършилите. Държавните служители са двойно по-малък дял от всички възпитаници на Юридическия факултет в сравнение с данните от ЮЗУ. Чиновническият апарат в средните ешелони и партийните структури нямат проблеми да се захранват с кадри от ПИФ – там, където има формално изискване за диплома. Намирането на работа само с документа за завършено образование обаче не е за всеки. Безработицата сред студентите от Юридическия факултет на СУ е и почти три пъти по-ниска в сравнение с колегите им, завършили в Благоевград. И това не се отнася само за правната специалност. Само 30,21% от студентите на ЮЗУ в направление „Политически науки“ успяват да приложат придобитото висше образование и да се реализират по призвание. 12,45% от завършилите се оказват на работа като продавачи, според данните от Рейтинговата система. От лятото на 2020 г. напрежението около университета се нагнети доста по-силно, след като бившият зам.-ректор проф. Георги Апостолов (кандидат за мястото на Борислав Юруков при последните избори) беше отстранен от ръководното място във Философския факултет и остана без часове по дисциплината си с мотива, че нямал необходимия ценз. Наложи се МОН да се намеси с проверка и указания към ръководството, като министерството изрази „загриженост по отношение на репутацията на висшето училище, тъй като наличието на вътрешни конфликти и пренасянето им в медийна среда влияят негативно в дългосрочен аспект“. Само няколко месеца по-късно сюжетът се повтори – този път с преподавателя в специалност „Психология“ Иванка Асенова, чиито дисциплини бяха съкратени от учебния план с решение на Факултетния съвет. Асенова беше кандидат за народен представител на последното място в благоевградската листа на „Има такъв народ“ на 4 април (в момента не присъства в списъка с кандидат-депутатите на Слави Трифонов).

Този път скандалът с бонусите стигна до Комисията „Цацаров“ – рядък случай на активност спрямо ръководител на близка до властта образователна структура. Засега решението за конфликт на интереси срещу проф. Борислав Юруков не е окончателно, той има право да го обжалва. Ако нарушението му бъде потвърдено, наказанието срещу него е парична глоба от 10 000 лв. и отнемане в полза на държавата на цялата сума от 142 300 лв., представляваща получената материална облага.

Новини

Каруцарите в Санданско карат по улиците само с талон в джоба

Published

on

 

Всички собственици на пътни превозни средства – каруци, в община Сандански са длъжни да носят
регистрационния талон на своето ППС с животинска тяга в джоба. Това решиха общинските съветници на своя сесия.
Въпросният талон трябва да е заверен от съответния кмет или кметски наместник на населеното място,
от което е собственикът. В документа е нужно да е вписан и регистрационният номер, който започва с
буквите на съответното селище.
При проверка от компетентните органи каруцарите е необходимо да покажат своя талон. В противен
случай ще бъдат глобени.

ilindenpres.bg

 

Continue Reading

Новини

Ученически автобус се размина на косъм с удар в паднало дърво

Published

on

Снимки: Кирил Стоянов

Дърво рухна вчера по обяд върху Подгорския път, който наскоро бе ремонтиран. За щастие няма пострадали хора и автомобили при инцидента. Но само минута по-рано в района между селата Самуилово и Камена, където падна дървото, минал ученическият автобус. „Най-хубавото е, че се е разминала белята. Близо до мястото на инцидента се е движел и полицейски автомобил. Затова бързо се направи организация и падналото дърво бе нарязано и премахнато от пътя”, разказа кметът на Самуилово – Кирил Стоянов.

Той уточни, че покрай шосето, което е от село Първомай до село Габрене, има доста опасни дървета, които са стари и изгнили и създават предпоставки за тежки пътни инциденти. Вече е направен оглед и ще бъдат предприети действия по тяхното премахване. Това обаче важи за дърветата, които са върху общинска земя. За тези, които са в терени, собственост на горското стопанство, трябва да се погрижат горските. „Само така ще предотвратим възможността от пътни инциденти, които са предизвикани от паднали дървета”, категоричен е Кирил Стоянов.

Ученически автобус се размина на косъм с удар в паднало дърво на Подгорския път Ученически автобус се размина на косъм с удар в паднало дърво на Подгорския път

ilindenpres.bg

Continue Reading

Новини

Номинираха посмъртно писателя Димитър Димов за почетен гражданин на Дупница

Published

on

Димитър Димов

Номинираха посмъртно писателя Димитър Димов за почетен гражданин на Дупница, съобщава Радио Благоевград. Авторът на романа „Тютюн“ е с дупнишки корени, прекарал е детството си в града и го е описвал в творбите си.

Димов подробно рисува още в първия си роман „Поручик Бенц“ града, в който е израснал. В Дупница започва работа по романа „Осъдени души“, а в „Тютюн“ Дупница е родното място на главните герои Ирина и Борис Морев. В същия роман се срещат редица описания от местности и обекти, които очертават някогашния облик на града. Зад многобройните му герои се откриват техните първообрази на местни хора, разказва Екатерина Иванова, изследовател на живота на писателя.

Вторият номиниран за почетен гражданин е ген. Венцислав Мутафчийски, който също е дупничанин. Предложението е на кмета Методи Чимев. Номинирани за “почетен знак” са петима медици, отличили се в борбата с ковид пандемията. Това са д-р Елена Гюзелева, д-р Крум Бонев, д-р Васил Бачев, д-р Милка Богоева и д-р Райна Сапаревска. Призовете ще бъдат връчени на тържествена сесия по повод празника на Дупница 19 октомври.

Continue Reading

Политика

Проф. Георги Михайлов: Сега е време за реформи, за да може българските граждани да получат това, от което имат нужда – ефективна здравна система

Published

on

Няма нито един разумен аргумент срещу една разумна ваксинационна програма

 

„Ковид е сериозно заболяване. Няма нито един клиничен и разумен аргумент срещу една разумна ваксинационна програма.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на 7/8ТВ.

Той обясни, че в чуждестранните информационни сайтове почти не се говори вече за ковид, но в България продължаваме, защото сме на последно място по ваксинация и на първо по смъртност.

По думите на Георги Михайлов противоепидемичните мерки са обект на най-много коментари в обществото и в България има няколко етапа, които са се случили: „Още в първите месеци на вземане на противоепидемичните мерки се случиха неща, които  дълбоко възмутиха българската нация. Освен, че се затвориха парковете, планините и зимните курорти, се направиха и други две грешки. Първо, нямаше реална представа до каква степен се е разпространила епидемията в България.

Втората голяма грешка, на която БСП като политическа сила се противопоставихме и тогава, и сега, е извеждането на учениците и студентите от учебните занятия.“  Професорът коментира, че децата боледуват много по-леко, но те са били оставени затворени вкъщи, при отворени питейни заведения.

„Националният център по обществено здраве определи цялата противоепидемична каскада като вземане предимно на политически, а не на експертни мерки, които не са били ефективни. Сега има известни позитиви, но липсва разяснителна кампания, липсва участие на личните лекари и всичко това трябва да се преосмисли сериозно“, каза още социалистът.

В предаването “Говорят експертите“ той припомни, че противоепидемичен план съществува в България отпреди 10 години, но управляващите отказаха да го приемат. По думите му последствията от тази криза няма да са медицински, а ще бъдат икономически и политически. „План не беше приет, бяха приети много неща, които много от тях нямат нищо общо със здравната логика и за съжаление ние консумираме тези резултати“, заяви той като допълни, че учениците рязко са намалили успеха си, а сигналите за домашно насилие са се увеличили 8 пъти.

Във връзка със “Зеления сертификат“ и трябва ли той да ограничава свободата ни, Георги Михайлов обясни, че при ниския процент на ваксинираност в България, това ще доведе до взрив и то негативен, затова е немислим в момента.

„Ние нямаме никаква реална статистика. БСП още в началото на предишния парламент официално заявихме, че искаме не частно епидемиологично проучване, а на Министерство на здравеопазването, но такова до момента не сме получили“, каза още проф. Георги Михайлов.

Той се позова на проучване на общомедицинското научно списание “Лансет“, според което, за да се преодоляват здравни кризи от този тип, са необходими две основни неща: „Първото е нивото на здравеопазването в цялата социална стълбица да бъде еднакво за всички граждани на една общност. Второто е, че в съвременните глобални условия, здравните системи са толкова важни за света, колкото са банковите системи. Тези две неща в България изобщо не съществуват“, категорично заяви социалистът. По думите му цялата ни здравна система е абсолютно пробита и не ковид 19, а дори и най-елементарна друга инфекция да дойде, тя я заварва непрекъснато неподготвена.

„Точно сега е време за реформи, когато се вижда, че здравната ни система трябва да бъде променена, за да може българските граждани да получат това, от което имат нужда – ефективна здравна система“, категоричен бе проф. Георги Михайлов.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ