От зелена до тъмночервена COVID зона – какви ще бъдат рестрикциите във всяка?

Снимка: БГНЕС

Вижте какво ни очаква при различните нива на заразяване

Всички специалисти предричат нова вълна на коронавируса. Днес здравното министерство представи своя план за действие при различни нива на заразяване и заетост на болничните легла.

Планът описва състоянието на страната от епидемиологична гледна точка, направени са анализ и оценка на рисковете, както и на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете за намаляване пораженията от пандемията – и като смъртни случаи, и като щети за икономиката, и като възможности на здравната система да реагира адекватно, обясни министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

С документа са определени цветови зони – зелена, оранжева, червена и тъмночервена зона, които се определят в зависимост от 14-дневната заболяемост на 100 хил. души население, процент положителни тестове, заети болнични легла и др. По този начин ще има предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса.

Целта е въвеждането на противоепидемични мерки да бъде обвързано с това, в коя зона попада страната ни.

В документа са разписани и методични указания за поетапно разкриване на отделения в зависимост от епидемичната обстановка. Ясно е посочено кои болници в 28-те области ще поемат от първо до четвърто ниво на заболяемост, определени са брой болнични легла за интензивно и консервативно лечение на пациенти с COVID-19.

Какви ще бъдат рестрикциите в различните зони – вижте тук

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене