При нова вълна на COVID-19: Затварят детските градини последни, учениците – онлайн

„Смятаме да затваряме детските градини в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да плануват живота си, да преценят кога да се имунизират, както и да преценят как да се възползват от това, което им предлагаме. За нас тези стъпки са изключително важни, както и информирането на обществеността. При всяка промяна на обстановката, ще трябва да информираме хората, да залагаме конкретни и ясни задачи, които искаме да изпълним, с мерки, които предлагаме. Друга цел на този план е да създаде координация между структурите”. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров представя плана при нова вълна от COVID-19 на брифинг.

„Има само един начин да избегнем нова тежка вълна и всички го знаем. Това е ваксинацията. Така ще избегнем загубата на човешки животи и всички икономически загуби”, обясни министър Кацаров.

Предвижда се в червена зона училищата да работят по график, който се изработва от МОН. Във ВУЗ-овете няма да се провеждат лекции и упражнения. В тъмночервената зона се преустановяват присъствените занятия.

В червената зона ще се затварят и барове, дискотеки и казина в области. В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставка по домовете.

„Ако влезем в червена зона и дадена дейност е спряна, ние предлагаме следното – ако персоналът е 100% ваксиниран и е осигурен вход само за ваксинирани лица, дейността няма да бъде спряна. Ако има посетители, ще влизат само ваксинирани лица”, каза Кацаров, цитиран от NOVA.

В отделните зони ще се въвеждат различни ограничения. В тъмно червената се допуска и налагане на забрана за пътувания. Регионалните здравни инспекции ще имат възможност да налагат и локални локдауни за определено населено място, ако в него заболеваемостта е по-висока и отговаря на критерии за друга зона.

Зоните се определят на база 14-дневна заболеваемост. Тези с под 100 заразени на 100 000 души население са в зелена ззона, с между 100 и 200 души – в оранжева, с от 200 до 500 – в червена, с над 500 – тъмно червена зона. Влияние върху зонирането ще оказват и настанените в болница.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене