Плевнелиев: Балансът в Черно море е променен

Плевнелиев

„Балансът в Черно море е променен. След анексията на Крим имаме съвсем друга ситуация. България работи много през последните месеци, за да обърне внимание на нашите партньори колко е важно да изнесем инструменти за наблюдение, за разузнаване, ранно предупреждение, така че в нарушения баланс на Черно море да се чувстваме малко по-спокойни.“

Това заяви президентът Росен Плевнелиев след като участва в срещата на върха на НАТО в Уелс.

„Най-важният резултат от срещата ще бъде приемането наПлана за готовност за действие, който е във връзка с украинската криза и отразява необходимостта от недопускане на изпреварващи действия на Русия срещу държави членки на НАТО“, каза той, цитиран от „Дарик“. Целта е украинската криза да не може да се повтори и срещу държава членка, допълни президентът. По думите му е от съществена важност за България приемането и изработването на т. нар. План за защита на Румъния и България:

„Това е съвсем конкретен документ, който за пръв път от 10 години членство на България в алианса точно определя ангажиментите му в случай на атака срещу България или Румъния“, посочи той.

Във връзка с кризата в Украйна президентът изтъкна, че каналите за комуникация са отворени и се надяваме на политическо решение. „Ние приветстваме мирен план за уреждане на конфликта“, изтъкна държавният глава.

„Категорично искам да заявя, че кризата в Украйна не може да бъде решена с военни средства. България ще помага, но ние не можем да пращаме войници и оръжия. Кризата
може да бъде решена само с политически средства, чрез диалог и съгласие между страните. Вярваме в това, държим каналите за диалог и комуникация с руската страна отворени, същевременно показваме решителност“, каза Плевнелиев. Според него е много вероятно да има нова вълна от икономически санкции срещу Русия именно защото не искаме да воюваме, да пращаме войници и оръжия.

„Но искаме Русия, като партньор, с когото сме работили десетки години, да се върне на масата на преговорите, да бъде отново един партньор, на когото се доверяваме и с когото можем да вземаме заедно отговорни решения. Санкциите са сигнал към Русия, че ние сме решителни, единни и търсим политическо решение“, добави Плевнелиев.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене