Обявяват номинацията за Европейската столица на културата – 2019

На официална церемония днес, от 17:30 ч. в галерия „Средец“ на Министерство на културата, председателят на експертното жури Стийв Грийн ще обяви името на българския град, който ще бъде номиниран за Европейска столица на културата – 2019.

Журито, което ще реши кой град-кандидат е подготвил най-добра програма за 2019 година, е съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти като Европейска столица на културата. Според правилата 7 са избрани от европейските институции, а останалите 6 членове на журито са българи.

В съответствие с установената процедура изборът на Европейска столица на културата се осъществява чрез национален конкурс, който протича в два етапа: предварителен подбор и окончателен избор. До втория етап от конкурса достигнаха София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Тези градове финалисти вложиха много сериозни усилия и инвестиции в подготовката на своите проекти.

В периода от 29 август до 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете- кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите. На 29 август делегатите посетиха София, след това на 30 август бяха в Пловдив, на 1 септември – във Варна, а на 2 септември посетиха и Велико Търново.
На редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата Европейска столица на културата през 2019 г.

Благоевград е в обща кандидатура с градовете София, Перник и Кюстендил. Тя стана факт през първата половина на 2013 г., а акценти в концепцията при кандидатстването са изграждане и възстановяване на културната инфраструктура, създаване на междусекторни партньорства, платформи за подкрепа на творческото преподаване, предприемачество и иновации. Във всеки от четирите града има сформирани екипи от културни и обществени дейци, които разработват проекти по кандидатурат1e1c088a183c78c850b30bc5904c23d3_L

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене