Арбен Хавальов, лидер на Партия „Бригада“: Ще съборим системата и ще върнем България на народа

Арбен Ефремов Хавальов, роден на 11.12.1971 г. в село Абланица, Хаджидимово. Баща на двама сина. Завършва с отличие Техникум по Механотехника в Благоевград. Самодеец музикант към читалищен музикален състав с тамбура. Ръководител на музикален състав и ръководител на музикалния оркестър към Младежки дом Благоевград. Завършва e aктьорско майсторство, ЮЗУ Неофит Рилски – Благоевград. Работил като музикант и строител в Гърция. В България активна бизнес дейност свързана с проекти за създаване на Интер модален терминал по Националната транспортна стратегия, Киностудио за производство на филми. От 2009 до 2018 консултантска дейност по договори по ПРСР в размери над 150 милиона евро. Кандидат за народен представител и лидер на ПП Бригада.

– Г-н Хавальов, а Вие човек от народа ли сте и разкажете накратко за Вас?

– Да, аз съм човек от народа. Нашият народ е трудолюбив. Аз от ранно детство непрекъснато работя. От три годишна възраст до 12-и клас съм израснал на полето, където помагах на родителите си, за да оцеляваме. Живях в бедност и първите обувки, които имах бяха, когато постъпих в  първи клас. Бях беден, но имах отлични оценки в училище. Винаги съм ценял културните ни традиции, участвах в театрални постановки и културни клубове. След като започнах бизнес, аз помагах на студентския театър в Благоевград и  на много самодейни клубове и читалища. Аз съм единствения българин, който е дал най-много пари за българската култура. Организирах конкурса за международна реалистична живопис – Балкански художници, като превърнах България в център на реалистичната живопис, в който участваха най-добрите творци от 7 балкански държави. Наградите на конкурса бяха връчени от Президента на Република България, а същият беше оперативно организиран от моя „втори баща” Рангел Вълчанов. Освен на Рангел, съм помагал и на много наши велики творци, изоставени от държавата, за да си осигуряват ежемесечно лекарства, медицинска помощ и храна.

В България реалната себестойност на изпълнението на проекта е около 50%, данък 10% и 40 % корупция.

– Разкажете за вашия бизнес?

Първата ми инвестиция в България беше с около 10 000 долара, които спестих след 7 години в Гърция, където работех на две места по 18 часа на ден. Там научих всичко за строителството и като се върнах в България създадох малка фирма. Която, благодарение на опита, трудолюбието и инициативността, успях да развия. След 12 години работа реших да построя хотел в едно от най-красивите кътчета на България, в село Рибарица, като изтеглих за целта банков кредит. Хотелът стана много красив и започнаха да го посещават и известни личности. След като инвестицията започна да работи, изведнъж станах жертва на медийна и институционална атака на държавния апарат от страна на Иван Костов, Яне Янев и Атанас Атанасов (шеф на национална сигурност). Причината беше, че според тях лидера на ДПС Ахмед Доган и заместник председателя на ДАНС  Иван Драшков са собственици на хотела, както писаха тогава платени медии. А всъщност въпросните лица никога не бяха идвали в хотела. Започна тормоз от всички държавни институции чрез проверки, ревизии, разпити, разследвания, при които не се откриха никакви нарушения на закона. Но тези хора се опитаха да унищожат бизнеса ми и мен като личност, чрез принципа на службите за репресии, а именно, когато искаш да унищожиш някого го дискредитирай публично и пресечи финансовите му потоци. Всичко ескалира до там, че ме вкараха в следствения арест и на сила ме караха всяка сутрин да подписвам документи, че въпросните две лица са ми давали пари за построяване на хотела, а той всъщност беше кредитиран на 100% от банка. Тормозиха и цялото ми семейство. Накрая накараха банката да си поиска предсрочно кредита и им прехвърлих абсолютно всичко което имах.

 – Как продължихте след този огромен удар за вас?

– Аз съм силен, работлив и способен човек и никога не се предавам. Добър съм и знам, че добротата е приятел на успеха и привлича чисти и добри хора. Съвзех се и започнах от нулата. Знанията и капацитета ми погнаха да започна проекти по Европейски обществени проекти в помощ на бенефициенти от селските райони. За около 10 години успях да се развия в тази сфера и достигнах до нивото на по-големи проекти.

 – В медийното пространно има много статии и компромати за вас? Например, че ваш охранител  е бил бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов, че на рождения ви ден е присъствал бившият главен секретар  на МВР Светлозар Лазаров, а настоящият министър на културата,Слави Минеков, е организирал ваше лично културно мероприятие, както и че президентът Георги Първанов раздава награди на ваш конкурс. Наскоро пък излезе статия във вестник, че лидерът на Партия „Има Такъв Народ” – Слави Трифонов живее във вашия дом и освен това е пял с целия си Ку-ку Бенд и балет на вашия рожден ден с гости над 500 човека. Кой сте вие господин Хавальов? 

Присъствието на всички изброени лица на мои мероприятия показва само едно – респект и уважение. И не защото съм мутра, олигарх или бандит, а защото съм добър и достоен човек. По отношение на гостуването на Слави Трифонов и целия Ку-ку Бенд на моя рожден ден, имам данни, че политикът Атанас Атанасов е вкарал на събитието свои шпиони и те са направили изнесли информацията като компромат, както и че са направили собствен фотоалбум. За Светлозар и Младен мога да кажа, че са добри служители.

 – Има статии, че сте осъждан за злоупотреби с ДДС?

– Всичките тези публикации идват от изнесени неверни сведения в медийното пространство от Иван Костов и Яне Янев. Статиите са лъжливи и поръчкови и заради тях имах множество проверки от всички институции,  които не намериха нищо срещу мен, и аз НЕ СЪМ ОСЪЖДАН.

 – Във Вашата фейсбук страница присъстват предимно улични животни?

От много години помощта към бездомните животни е моя лична кауза. Аз съм помагал и продължавам да помагам на много беззащитни животни. Имало е случай, в който съм се отзовавал за помощ на беззащитно котенце на 150 км от София, за да го откарам в Централна ветеринарна клиника. От години всеки ден изхранвам над 18 улични котки и около 12 бездомни кучета. За жалост държавата не полага достатъчно грижи за бездомните животни. Една от основните цели, залегнала още в Учредителната декларация на Партия Бригада, е изграждане на национална функционираща система за разрешаване проблема с уличните животни, чрез създаване на областни, общински и местни екипи за спешна помощ, клиники за спешен прием и лечение, достойни паркове за живот и уредени гробища както и установяване на ежедневно обслужвани центрове за изхранване и напояване на животните във всяко населено място. Това като инвестиция е равно на рушвета от една обществена поръчка на един воден цикъл например. Аз обичам животните. Има и хора, които не ги обичат и поради това искам да създадем специални паркове, в които майки с деца да се разхождат, а бедни клошари и любители на животни да бъдат финансово подпомагани, за да се грижат уредено за тях.

– Защо решихте да влезете в политиката?

– Всички около мен казват, че няма за кой да се гласува и че всички във властта крадат и продават България. Крайно време е всички ние да осъзнаем, че не трябва да избираме нашите управляващи, понеже са модерни и атрактивни за времето си и заблуждават народа с призиви за мъст към предшествениците си. Този модел за избор на политици съществува още от падането на социализма. Времето е учител. Нека да погледнем назад във най-ранната история. Иван Костов беше първият спасител на България. Днес всеки знае какво направи този човек за България. СДС практически я няма, но нейни представители все още напъват за власт, имам предвид „Да България”. След това се появи вторият спасител Цар Симеон и времето отново доказа как „ни оправи” за 800 дни. От него пък се излюпи най-новият спасител Бойко Борисов, който бетонира системата. Срамно е да говоря за алтернативите като Мая Манолова и всички останали стари муцуни, които са прескачали като калинки от партия на партия. Политиката не е мач между Левски и ЦСКА, в който народа гледа кой ще спечели двубоя. Ето, новата мода сега е Слави Трифонов. Неговите изяви в телевизията са повече отколкото в реалния политически живот. Хората са недоволни от системата и всеки изразява недоволството си в тесен кръг от приятели. Но когато виждат един човек, който има двадесет годишна трибуна в национален ефир, припознават своя спасител. Аз не прочетох нито една практическа мярка на „Има такъв Народ”, която веднага да промени живота на хората. Мерките са отново „отмъстителни” към предишните управляващи. Хора, не трябва критика и мъст, а реални и прости действия, които веднага да дадат резултат.

Времето доказа, че политическата ни класа буквално прогони половин България в чужбина и осъзнах, че ако ние, добрите хора не си помогнем – няма кой. За това се събрахме хора от Народа и създадохме БРИГАДА – ЗА НАРОДА.

– В предизборното си послание Вие казвате, че ще смените системата. Как ще го сторите?

– Всички, които управляваха до момента създадоха системата на свои и на чужди и разделиха народа. Хората започнаха да се мразят и дори не се поздравяват. Хората са разделени на превилигировани и унижени от системата. Процесите трябва да се опростят и народа да живее свободно и без страх от системата. Ще посоча само няколко от основните цели на БРИГАДА, които ще реализираме светкавично и народа веднага ще почувства промяната. За двата програмни периода от 2007 до 2020 година, Европейският съюз е предоставил безвъзмездна финансова помощ на България в размер на над 30 милиарда евро. Половината от тези средства са законно присвоени от привилегированата група и най-вече от така наречените десет фирми на властта. Това е узаконена корупция, в която е участвала законодателната и изпълнителната власт. БРИГАДА ще промени веднага Закона за обществените поръчки и основната промяна ще бъде една – отмяна на критерия „Икономически най-изгодна оферта”. С този критерий възложителите, кметове и министри, избират изпълнители на обществените поръчки субективно, чрез абсурдно оценяване на някакво си техническо предложение, на което се дава тежест около 70%, а на цената около 30%. Естествено печели кандидата с „най-добро” техническо предложение и с най-високата цена. Проектите се финансират на максимални прогнозни стойности, които са еднакви както за България, така за Франция, Германия и за всички европейски страни. Но в България реалната себестойност на изпълнението на проекта е около 50%, данък 10% и 40 % корупция. БРИГАДА предлага кандидатите да се оценяват само по критерий „най-ниска цена”, като всеки ще представи предварителни административни сведения или опростен критерий за подбор, като сертификати за определения предмет на поръчката и определени регистрации в браншова организация. Цените от всички кандидати се предлагат публично с предложения надолу през малки стъпки. Който предложи най-ниската цена, печели поръчката. Тогава от усвояването на евро средствата отпадат всички фирми на властта, ще се финансират тройно повече проекти и на пазара на труда ще излязат всички малки и средни живи фирми. Освен това от една страна се гарантира огромен ръст на заетостта, а от друга страна драстично намаляване на чиновниците, които са наредени в министерства, дирекции, фондове, управляващи органи, предварителни и последващи контроли и така нататък. Ще има пари за всички работливи хора защото няма да има нито една договорена под масата обществена поръчка. Който иска да работи, просто ще бъде богат. Освен това, БРИГАДА ще създаде във всяко малко населено място, предимно села, малки консултантски центрове, за да се създават проекти за най-бедните хора, които да бъдат подпомогнати с Европейски средства за собствени стопанства. Как е възможно в съседна Гърция във всеки двор по селата да има по няколко трактора и механизация, финансирани от Европа, а у нас да се експлоатират животни за обработване на земята. Като че ли властта до момента се интересуваше от финансиране само на къщи за гости и предприятия за своите по Програмата за развитие на селските райони.

Ще маркирам и другата основна промяна, с която БРИГАДА ще промени системата. Отпадане изцяло на данък добавена стойност, данък печалба, данък дивидент и въвеждане на един единствен данък от 5% върху оборота. Звучи наистина смело, но резултатът в крайна сметка ще бъде в пъти по-добър за народа и за държавата. По този начин никой няма да говори за събираемост на данъци, а хората сами ще си плащат данъка. Всеки обикновен човек ще може да си води сам счетоводството. Няма нужда от наемане на скъпи счетоводители, касиери, юристи, както и изучаване на необятната данъчна материя. Представете си какъв огромен наплив ще има на чуждестранни инвестиции, които ще възродят много от западналите райони в България. И аз винаги давам следния пример: ако на една улица има два зеленчукови магазина и в единия краставиците струват 5 лева, а в другия 30 лева, кой от двата магазина ще направи по-голям приход? Естествено, че първият, защото там оборотът е по-голям. БРИГАДА ще направи така, че българите сами да си плащат данъците, без да има нужда от тежка приходна администрация. Всичко може да се администрира с 10 % от състава и. България ще бъде конкурентна на всички офшорни дестинации по света, а приходите в бюджета ще са в пъти повече.

Ще премахнем хомота на търговските банки над народа. Въведените ограничения за плащане в брой задушават бизнеса и физическите лица. Ако аз например трябва да ви платя един милион лева следва да платя на банката такса за внасяне от мен и за теглене от вас общо в размер на близо един процент. По този начин банката за 10 минути печели за наша сметка десет хиляди лева. За да започне търговска дейност човек има два варианта.  Единият е да отвори безплатна сметка в държавна банка и да си купи държавен пост терминал – касов апарат за плащания. Ако клиентът плаща с БНБ карта, данъкът е 5% , а парите от картата отиват в държавната сметка и от тях се автоматично се удържат тези 5%. Ако се плаща в брой, сумата се въвежда в касовия апарат и данъкът пак се тегли автоматично от парите в държавната сметка или остава да виси докато има приходи с карта. При паричните преводи няма да има никакви такси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене