Новият кмет на Благоевград: Имаме ли силна икономика, ще има пари за всички

Илко Стоянов е новият кмет на община Благоевград. Кандидатът на ПП „Има такъв народ” даде първата победа на своята партия на кметски избори в страната. Той е адвокат по професия. Завършил е Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов” в Благоевград, а след това – право. Бил е общински съветник в областния център, както и зам.-кмет на община Петрич. Сега ще има нелеката задача да управлява община Благоевград, като я върне на картата на икономиката и на туризма.

– Г-н Стоянов, буквално часове след победата ви какво искате да кажете на благоевградчани?

– Искам да благодаря на тях, на Благоевград, че избраха бъдещето и развитието! За мен е чест и привилегия да съм кмет на моя роден град. Знам, че това е доверие и огромна отговорност, защото ще съм първият кмет на промяната. Обещавам на моите съграждани, че ще имат един почтен управник, който ще работи заедно с гражданите за едно ново начало на Благоевград. Поклон пред всички – и пред тези, които гласуваха за мен, и пред тези, които подкрепиха моя опонент. Ще бъда кмет на всички, за мен най-важни са равнопоставеността, справедливостта и прозрачността. Ще се опитам да върна доверието в местната власт и на всички тези хора, които сега не отидоха до урните да упражнят правото си на вот. Нека бъдем добри, позитивни и заедно да поставим едно ново начало за Благоевград!

– Пред вас все пак е един непълен мандат от малко повече от две години. Време и малко, и много… 

– Следващите две години са изключително важни за развитието на общината ни. Изпуснем ли възможността да създадем проектна готовност за новия програмен период, изпускаме всичко. Градът има нужда от грижите на добър стопанин, но е изключително важно кметът да бъде визионер, да е проевропейски настроен, да е професионалист, да бъде енергичен и диалогичен. Да има амбицията да издърпа цялата община напред, да я превърне в истинска столица на Югозападна България – модерна, икономически силна, с развит туризъм и знакови културни събития. Ще положа всички усилия за по-доброто ни общо бъдеще, ще дам най-доброто от себе си, за да превърнем заедно Благоевград в по-добро място за живеене, а благоевградчани да се гордеят с града си.

– Наблегнахте на икономическата си програма в кампанията. Кои са най-важните акценти в нея?

Програмата ни е насочена в три направления. Първото от тях е развитие на IT и Со-working зона, която да осигури високотехнологична и иновативна индустрия с голяма добавена стойност и да създаде високоплатени работни места. Второто направление е изграждане на нова индустриална зона за развитие на потенциала и ресурсите на общината. Предвиждаме и изграждане на огромен парк от 17 500 декара, превръщане на местността Картала като туристическа дестинация и връщане на символа на Благоевград – минералните извори, чрез развитие на СПА туризъм, което ще направи града ни по-приятно място за живеене за нас и в притегателен туристически център. Аз и екипът ми от експерти сме убедени, че имаме ли силна икономика, ще има пари за всички и всичко. Това е истината, която трябва да знаем. Затова е необходимо да говорим за икономика днес. Силна икономика гарантира средства и за култура, и за спорт, и за социални дейности. Разбира се, програмата ни е доста амбициозна, но само така ще издърпаме напред Благоевград и ще го оттласнем нагоре. Трябва да уточня обаче, че това не се постига за две години, хоризонтът е поне 7-8 години напред. Програмата е амбициозна, но е изпълнима. В основата й са богатите природни, георграфски и инфраструктурни ресурси, които притжава общината и които досега не са използвани достатъчно пълноценно. Тя не е обещание, а възможност за дългосрочна стратегия за по-доброто бъдеще на всички нас.

– Как ще започне работата ви в Община Благоевград?

– Съвсем рутинно ще трябва да проверя в какво състояние е Общината, за да се започне начисто. Предвиждам промени в структурата на Общинска администрация, сигурно е, че ще има нови дирекции. Ще редуцирам броя на заместник-кметовете, които досега бяха четирима. Всеки служител ще има възможност да се докаже, че тежи на мястото си. Но време за бавене няма, необходимо е ударно и бързо да наваксаме изоставането на града ни. Няма да ползвам или да връщам ръководни екипи на предишни кметове. Смятам, че Благоевград има нужда от нова енергия и експертиза. Надявам се, че Общинският съвет ще одобри новата експертна структура на Общинска администрация, която ще бъде различна от досегашните.

– Ще продължите ли диалогът с хората от Благоевград?

– За мен думата на моите съграждани е от особено значение и ги уверявам, че тя ще се чува от мен и моя екип. Диалогът с хората и прозрачността в работата са приоритети за мен. Затова и през кампанията пред щаба ми бе поставена специална урна, в която всеки един жител на общината можеше да пусне своите предложения, мнения и питания. Тази урна ще я пренеса в сградата на Община Благоевград и ще действам по същия начин. По този начин, във всеки един момент, ще знам какви са проблемите и исканията на благоевградчани, ще имам обратна връзка с тях. Разбира се, че ще провеждам и редовни срещи и с тях, и с представители на различни браншове, за да търсим заедно решения за по-доброто бъдеще на града ни. Аз преди две години напуснах местния парламент в Благоевград след отказа на Общински съвет да допусне каквато и да е форма на пряко управление на гражданите – референдум или общо събрание на населението. Тогава ОбС отказа да чуе гласа на хората за бъдещето на древния град Скаптопара и отхвърли идеята за обществено допитване по казуса. Сега ще решаваме заедно всички важни въпроси. Няма да поставяме гражданите пред свършен факт, без да сме търсили тяхното мнение.

Владимир Симеонов

kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене