/ВИДЕО/ След около 30 години прекъсване за първи път в санданското село Яново играха футбол

С възстановяване на местни народни традиции и атрактивни местни „дерби“ футболни срещи типични за  двете съседни села, Яново и Петрово и с подкрепата на община Сандански и местни бизнесмени се надяват да съживят тези две населени места. И двете села вече проведоха някои пролетно-летни църковни празници и самите празници на селата – Петровден за Петрово и Спасовден за Яново.

След близо 30 годишно прекъсване, за първи път през този уикенд, на игрището в село Яново се игра футбол. Теренът бе щателно почистен, очертан, вратите и мрежите изцяло подновени и двата отбора получиха чисто нови екипи с финансовата подкрепа на местен бизнесмен. Възстановено бе най-старото и много оспорвано във времето дерби между отборите на „Светкавица“, Яново и „Славянка“, Петрово.

И двата отбора бяха сформирани от играчи без възрастови ограничения. Някои бяха добре познати звезди-ветерани от близкото минало. Въпреки натрупаните години, с бирени коремчета и килограми, някои от тях показаха все още завидна форма. Други пък, „млади дихатели“ демонстрираха доста добри, почти професионални футболни умения. Мачът започна без странични съдии и доста отчайващо за петровалии – Яново поведе с 2:0. После момчетата и дядовците на Петрово се стегнаха и вкараха гол. Междувременно, професионалният съдия получи остри забележки и закани отправени основно от футболистите-аматьори на Яново за „несправедливо свирене“. Опънатите нерви на съдията от светкавиците на „Светкавица“, така го заслепиха, че не можа да забележи, че отбора на Яново играе с 14 играчи. Зоркото око на фенка от Петрово обаче забеляза измамата и със сопранов глас на оперна певица оповести, че играчите с червен екип са 14 човека. Съдията тутакси прекъсна играта. Това пък разбуни духовете на яновалии защото им прекъснал атаката   , аха-аха, мааалко преди да вкарат гол.

Около 15 минути преди края на мача, съдията наистина не издържа и напусна игрището. Срещата продължи на автопилот без никакъв съдия. При необичайната за мен обстановка не можах да проследя съсредоточено в коя врата колко гола паднаха но на края разбрах, че резултатът е 3:3. Но на мач-като на мач! Въпреки напрегнатата на пръв поглед обстановка, мачът завърши интелигентно. Играчите си стиснаха ръцете приятелски  и по-късно отпразнуваха съживяването на местното дерби. Играещият спомосъществувател на инициативата, Илия Терзийски от Яново, благодари на Топ Преса за това, че популяризираме събития, традиции и спорт дори и в малките населени места.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене