Започват тържествата по повод връщането на мощите на Св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир

С всенощно бдение в Рилския манастир днес започват тържествата по повод връщането на мощите на Св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир. На 1 юли църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител.
Тържества по повод летния празник на покровителя на България, започват в Рилската Света обител тази вечер, с всенощно бдение, казаха от манастира. Бдението започва в 20,00 часа и продължава до около 1,30 часа. На 1 юли, от 9,30 часа, започва тържествената Света литургия. Службата ще отслужи Неврокопският митрополит Серафим, участие ще вземе и игуменът на манастира Адрианополския епископ Евлогий.  Молитвено участие в богослужението ще вземат и свещеници, монаси, монахини и миряни от различни краища на България, разказа игуменът на Светата обител. През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.
В Рилската Света обител почитат през годината в три дати светеца Чудотворец. Това са  1 юли,  18 август и 19 октомври./bnr.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене