Connect with us

Таблоид

Горчиви изводи от вота в Благоевград. ГЕРБ изгуби сякаш нарочно, Борисов не застана зад своите. Има ли съглашение със Слави?

Published

on

Изводи от изборната надпревара в Благоевград – репетиция за националния вот.

1. Машините пъдят народа от урните. Активността е рекордно ниска – така ще е и на 11 юли. Който и да дойде на власт, ще го направи с гласовете на критично ниска бройка избиратели. Това поставя под съмнение легитимността на новите.

2. Българинът изначално е уморен от избори. Кои поред са вече? И колко още се задават – национален вот, после президентски, балотаж…Ако няма правителство, може и за трети път да се гласува за парламент в рамките на година.

Политиците не дават сигнал, че се държат отговорно и мислят за отечеството, отказват да се обединят в името на България. Егото и партийната корист надделяват. Логично, България им обръща гръб, на всичките.

3. ГЕРБ регистрира най-унизителния си изборен резултат. Трето място. ТРЕТО, даже не второ. Говорим за областен град, в който само преди два месеца герберите постигнаха внушителна победа. Какво се случи само за два месеца? Защо симпатизантите на партията отказаха да я подкрепят? Дано някой благоволи да обясни или поне да си направи изводи.

4. ГЕРБ сякаш нарочно изгуби тези избори. На практика не проведе кампания. Не представи кандидата си, не разказа на обществото за него. Бойко Борисов не стъпи в Благоевград. В петък, вместо да иде в Пиринско, той отиде в…Плевен.

Борисов даже една снимка не си пусна с горкия Андон Тодоров във фейсбука, колкото да нахъси своите. Апатия. Лидерът на ГЕРБ дава вид, че му е все едно, че вече е развял бялото знаме. Как тогава очаква активът му да бъде мобилизиран?

5. ГЕРБ не просто нарочно изгуби изборите, а сякаш ги изгуби КОНТРОЛИРАНО, в съглашение със Слави Трифонов. Дали това не е част от вече уговорен мач? Дали не тече поредно разпределение на „порциите“ под взора на Доган?

6. Провалът на ГЕРБ в Благоевград е симптоматика. Доскоро управлявалата партия тъне в самодоволство и клиентелизъм. Няма рефлекс за новите реалности. Сбъркан е целият пиар-подход, медийната кампания е провал. Провалът започва с неудачно избрания слоган „Ред в хаоса“ – абстракция, подходяща за дипломна работа по космогония. Лидерът Борисов не повежда хората си, дава знаци за примиренчество. Вместо да вдъхновява за победа, той подготвя партията за загуба.

„Ние ще бъдем опозиция“, казва Борисов и това е възможно най-грешното политическо послание в навечерието на избори. То обезкуражава. Щом командирът се е предал, какво остава за армията? Конформистите в ГЕРБ вече търсят персонално спасение за себе си, оглеждайки се за ново пристанище – я при Слави, я при Христо Иванов. Следва разпад – функция от абдикацията на силния човек, както се случи в СДС и НДСВ.

7. Няма „вълна“ на ентусиазъм и прилив на народна любов към Слави Трифонов. Има отлив от ГЕРБ, има отказ на твърдото ядро да застане отново зад Борисов. Твърдото ядро е обидено и се чувства предадено. ГЕРБ не защити своите при масовите чистки, не оказва съпротива на режима, не организира протести – даже напротив: саботира малцината идеалисти, решени да излязат на улицата.

Мнозина верни на Борисов изпитват нескрито разочарование.

Не приемат елиминирането от листите на знакови фигури като Георги Марков, Вежди Рашидов, Спас Гърневски, Ивелина Василева, Красимир Велчев; не приемат упоритото лансиране на „американския“ човек Даниел Митов, чийто индивидуален рейтинг е нисък, но въпреки това води листата в София; не приемат абсурди тип „доказаният боец Маноил Манев втори в Стара Загора“ вместо неразпознаваемия Красимир Вълчев; не приемат водолаза Любен Дилов за водач в Бургас на мястото на доказани местни гербери; не приемат Георги Харизанов, Мирослав Боршов и Румяна Бъчварова за идеолози на партията…

Може да се изброява дълго, но няма смисъл.

Изводът е простичък. Или някой много лошо заблуждава Борисов, или ГЕРБ насила тика Слави Трифонов към властта. Той ще спечели без изобщо да полага усилия. Намирисва на омерта и вероятно си има цена. А сметката винаги се плаща в Сараите.

Таблоид

Мюсюлмани и християни спасиха църквата в Якоруда

Published

on

Християни и мюсюлмани в Якоруда събраха пари и спасиха църковния храм, след като мълния ударила покрива на църквата и го разрушила напълно, съобщи БНТ.

През август миналата година, след силна гръмотевична буря, мълния удря джамията и църквата в Якоруда. На мюсюлманския храм щети не са нанесени заради наличния гръмоотвод на покрива. На църквата обаче такъв липсвал и мълнията поразила покрива и цялата електрическа инсталация.

“Като стана това нещо, започнаха големи течове, защото се беше отпрало голямо парче и влизаше вода и влага и всичко беше тръгнало надолу и нещата не вървяха на добре, имайки предвид, че църквата вече е над 100 годишна”, каза отец Данаил.

Средства за ремонт не могли да осигурят нито от местната община, нито от Неврокопската митрополия. Затова хората в Якоруда се заели сами да събират пари.

“Така с Божията помощ и с помощта на хората, събрахме 12 хиляди лева, които бяха доста малко. Но малко, по малко хората започнаха да звънят от Якоруда, от чужбина и стигнахме до 18 хиляди лева”, каза отец Данаил.

Хората в сгушеното между Рила и Родопите градче, които се славят с етническата си толерантност, освен парични средства, дарили строителни материали и труд, за да може църквата да бъде укрепена по-бързо.

Continue Reading

Таблоид

7 идеи за незабравим уикенд в община Гърмен

Published

on

Минерални извори, етнографски селища, колоритни традиции, следи от античността и красиви природни картини – община Гърмен в Западните Родопи, изобилства с предложения за отдих и познавателни маршрути, които съставят пъстър калейдоскоп от преживявания. Ето някои от най-емблематичните забележителности в района:

Здравословна почивка в село Огняново

На почивка в приказките – хотел Роял Валентина Касъл, Огняново

Село Огняново предлага релакс и здравословна почивка

Ако обичате спокойствието и уединението – това е вашето място. Селото, сгушено в полите на Родопите, се прочу с лековитите си води, каптирани и използвани още от римско време. Според местните хора, те лекуват над 100 болести. Част от хотелите работят целогодишно и разполагат с модерни спа центрове. А от чешмите в къщите на местните жители тече същата минерална вода, която пълни басейните. Когато се охлади тя е питейна с благотворно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Курортното село е начална точка за разходки в планината и близките забележителности.

Ковачевица – каменна приказка на 5 века

Ковачевица очарова туристите с каменните си къщи и възрожденски дух

Ковачевица очарова туристите с каменните си къщи и възрожденски дух

Едно от най-красивите етнографски селища в България посреща гости целогодишно. Туристите са очаровани от старинните къщи, изградени изцяло от камък и дърво и от възрожденския дух, който се носи по тесните калдъръмени улички на селото, обявено неслучайно за архитектурен резерват. В Ковачевица ще откриете чудесни хотели и къщи за гости. Отвън те не се отличават по нищо от 200-годишните селски постройки, но вътре предоставят уют и съвременен комфорт. А в местните механи и ресторанти ще се насладите на неустоими родопски гозби.

 

 

Лещен – разходка в миналото

По калдъръмите на село Лещен

По калдъръмите на село Лещен

Село Лещен се намира близо до Ковачевица и, подобно на него, предлага разходка във времето. Голяма част от старите му каменни къщи са превърнати в приятни хотели, които предоставят старовремска атмосфера. Стопаните им от години посрещат любители на селския туризъм от цял свят. Сред местните атракции е и глинената къщичка на Флинстоун, където можете да прекарате уникална праисторическа нощ сред хребетите на Родопите. Тук въздухът е кристален, а обсипаният със звезди небосвод е на една ръка разстояние.

 

Рибново в сезона на сватбите

Лепене на гелината в село Рибново

Лепене на гелината в село Рибново

Село Рибново е известно със своето българо-мохамеданско население, което ревностно пази традициите си. Ако попаднете тук през зимния сезон, можете да станете свидетели на колоритните местни сватби. Те продължават два дни и са наситени с древни ритуали, някои от които се коренят още в езически времена.  Най – атрактивната част е излагането на чеиза пред дома на младоженката, както и ритуалът „лепенето на гелината“, при който лицето на младоженката се покрива с пъстроцветна маска от пайети.

 

Шествековният Гърменски чинар

6-вековният чинар на фона на църквата Свети Георги

6-вековният чинар на фона на църквата Свети Георги

В непосредствена близост до църквата „Свети Георги“ на село Гърмен, ще попаднете на уникален жив паметник. Става дума за чинар на шест века, представител на т.нар. platanus orientalis – дървесен вид, който в далечното минало е образувал гъсти гори в тази част на Балканите. Дървото е с 10-метров ствол, а протегнатите към небето клони достигат 24 метра височина. През 2020 г. Гърменският чинар се нареди на второ място в конкурса „Европейско дърво на годината“.

 

Античният римски град „Никополис ад Нестум“

Археологически разкопки на Никополис ад Нестум през 2006 г

Археологически разкопки на Никополис ад Нестум през 2006 г

Това е единственият в Родопите град от римско време. В превод името му означава „Град на победата край /река/ Места“, защото е основан през 106 г. от император Траян в чест на победата му над даките. Днес, от някогашното му великолепие са останали руини, разпръснати в околностите на село Гърмен. Но все още личат следи от крепостните стени, култовите сгради и термите. През 577 г. Никополис ад Нестум  е разрушен от славяни и авари, за да се възроди отново през IX–X. Градът просъществувал чак до XIII век, но е унищожен от кръстоносните походи.

 

Ландшафтно-исторически парк „Градище“

В тази част на Родопите се откриват великолепни ледки

В тази част на Родопите се откриват великолепни ледки

Край село Долно Дряново ще попаднете на комплекс от мегалитни структури. Става дума за огромни човокоподобни глави и за поредица от изваяни от древните хора фигури на животни в скалите, като риби, змии, костенурки и пр. По-внимателното око може да открие издялани в камъка улеи и кладенци. Предполага се, че тук е имало светилище от V-IVв. преди новата ера. Мястото е благоустроено за туризъм с помощта на беседки, парапети, платформи за наблюдение. Разходката по маршрута продължава около час и половина. Паркът „Градище“ е пропит с мистика и енергия, а гледките към планинските върхове са зашеметяващи.

Continue Reading

Таблоид

Тръгна вдигането на СПА комплекса в Рупите

Published

on

Интензивно започна строителството на нов СПА комплекс край Рупите.Строи се на терен с площ 12 дка.

Намерението е на място да се вдигне СПА комплекс с 10 къщи за гости, администрация и ресторант. Преди започването на строителството, теренът беше проучен и от археолози за евентуални старини, но не беше открито нищо.

Припомняме, че преди година- две проектът предизвика недоволството на еколози и около инвестицията се вдигна доста пара. Оказа се обаче, че инвеститорът отговаря на всички изисквания и разполага с нужните документи, за да строи. Така работата вече и в ход.

Потърсен за коментар, инвеститорът каза: „Обектът е напълно законен, разполагаме с всички необходими документи, проектът е съгласуван с институциите. Хората с желание очакват да се случи нещо хубаво в региона, за да се развие още повече туризмът, което ще помогне и за развитието на община Петрич. Съвсем близо е античният град Хераклея Синтика, храмът на Ванга.”

Continue Reading

Таблоид

Пчелни кошери изгоряха при пожар в доспатското село Любча

Published

on

Огънят е потушен от 3 екипа пожарникари от Доспат, един екип от Девин, 30 доброволци от Любча и служители на ДГС – Доспат

На 27 септември в 13.02 часа на тел. 112 е получен сигнал за пожар в сухи треви и храсти в село Любча, местност „Осински път“, община Доспат.

Пожарът е с площ 100 дка в селскостопанска територия, като предполагаема причина за възникването му е небрежност при боравене
с открит огън.

За ограничаване и ликвидиране на пожара са изпратени три екипа от РСПБЗН-Доспат, и един екип от РСПБЗН-Девин. Включили са се и 30 човека от с. Любча, служители от ДГС – Доспат, и е предоставена допълнителна техника от община Доспат.

Произшествието е ликвидирано в рамките на заварените граници, като има нанесени материални щети, унищожени са 15 пчелни кошера. Спасени са 3 сгради, намиращи се в непосредствена близост, 100 дка иглолистна гора и 1 пчелин.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ