Срещу 300 лв. за годеж и 500 лв. за сватба жителите на Годешево ще наемат за 1 ден затворения общински ресторант, децата в Сатовча започват да плащат по 35 лв./час за футбол в училищния двор

Съветниците в Сатовча взеха решение да напълнят общинската хазна, като дават под наем за по 1 ден затворения общински ресторант в с. Годешево. На сесия те гласуваха и тарифите за наемане на помещението, като определиха за годеж наемът да е 300 лв. заедно с включените разходи за ток и вода, а за сватба цената да е близо 2 пъти по-висока – 500 лв. Абитуриентите бяха малко пожалени – за празничните им вечери родителите ще плащат само по 200 лв. Такава е и тарифата за другите бъдещи тържества като кръщенки, рождени дни и др.

Единственото условие е кандидатите, които искат да ползват затворения общински  ресторант, да дадат заявка в кметството, където се пази ключът. Всичко останало – от намиране на готвачи до купуване на продукти за менюто, украса на помещението и цялостната организация на купона, си остава за тяхна сметка.

Разликата между цените за сватба и годеж бе обяснена  от председателя на ОбС д-р Ивайло Моллов. Според местната традиция годежът се прави само с най-близките и минава за няколко часа, а сватбата е на 3 смени – роднините на булката се канят на обяд, а на младоженеца – на вечеря, поради което разходите за ток и вода са двойно по-големи, разясни той.

Според кметицата на Годешево Евелина Чолакова пък абитуриентските били от по-семплите купони – минавали за по 2 часа, поради което 200 лв. била нормална цена за наемане на ресторанта.

Годешево е от тези села, в които населението непрекъснато намалява, макар че в него има основно училище. По справка на демографската национална статистика този процес е постоянен от 1992 г., когато е било с най-много жители – 1290 души. Към 31.12.2020 г. населението е паднало до 717 души, което е най-малобройното за Годешево от 100 години насам.

Освен от затворения ресторант, съветниците взеха решение да събират пари и от двора на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Сатовча, ако децата поискат да го ползват за спортуване в извънучебно време. До момента те ритаха там безплатно, но занапред ще трябва да си плащат за футболните площадки и тенис корта. 1 час ритане на мач без осветление ще струва на двата отбора, независимо от колко души са, 28 лв., а с осветление – 35 лв. Тенисистите пък ще дължат по 5 лв. на човек на час, решиха съветниците, според които по този начин ще се стимулират децата да спортуват. Парите ще постъпват в общинския бюджет, откъдето ще бъдат връщани в училището за поддръжка на двора и плащане на осветлението.

Рожден ден празнува днес Зайра Ибишева - общински съветник и бизнес дама от  Сатовча
Зайра Ибишева

Според общинската съветничка Зайра Ибишева тенис кортовете и футболните площадки ще се ползват главно от гастарбайтерите, завърнали се в общината заради пандемията. „В селото ни има поне 100 души, дошли от Америка, и тези хора искат да спортуват активно”, обясни тя замисъла на въведените тарифи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене