Военният министър: Никой няма интерес случая с МиГ-29 да бъде потулен

„Естествено, че няма такъв интерес.“. Така отговори военният министър Георги Панайотов на въпрос има ли някой интерес истината по случая с падналия в Черно море МиГ- 29 да бъде потулена пред БНР.

Според Панайотов има максимална прозрачност в хода на проверките и по всеки детайл. Той призова да спрат спекулациите и заблуждаващите мнения „на десетките т.нар. експерти“. По думите му това още повече задълбочава негативните настроения и пречи на разследването.

След срещите си с пилотите и техническия състав в база „Граф Игнатиево“, където работеше загиналият при инцидента край Шабла пилот майор Валентин Терзиев, Панайотов сподели, че те са принудени да преодоляват насаждания страх за бъдещето на авиацията.

Военният министър подчерта, че е в сила рамков договор с производителите на МиГ, които могат да предложат най-качествената и професионална поддръжка на тези машини. „Предстои сключването на ново споразумение за поддръжка“, обясни Панайотов.

„Ако не се беше случило това нещастие с майор Валентин Терзиев, той лично щеше да има нальот някъде около 60-70, може би дори 80 часа само през тази година. Графиката на летателните часове тръгна нагоре, защото се поддържа техниката“, така Георги Панайотов отговори на някои от критиките за малко часове във въздуха на професионалните летци.

„Търсенето на опции за интегрираната поддръжка на МиГ-29 ще бъде разгледано скоро на Съвет по отбрана“, съобщи още той. Панайотов припомни, че до 10 дни- две седмици ще приключи работата на разследващите от Военна полиция по инцидента и тогава ще бъде обявен резултата.

По думите му официалният доклад ще бъде в две части – класифицирана и некласифицирана. „Веднага ще го оповестя“, увери министър Панайотов.

„Имам много сериозни основания да се съмнявам, че интересите на Министерството на отбраната са били защитавани, съответно интересите на държавата“, коментира още Панайотов. По думите му предстои да бъдат оповестени данни от проверки, които са почти завършени. Той обясни, че са били извършвани предварителни 100-процентови авансови разплащания по договори.

„Някъде към 80-90% от договорите са авансово разплатени“, добави той. Това се е случило за изграждането на инфраструктурата на новите самолети F-16 на авиобаза „Граф Игнатиево“ и не само, където от декември 2020 г. до май на настоящата са били разплатени авансово над 184 милиона лева.

„От всичките около 50 проекта по изграждане на инфраструктурата се работи по три. Парите са платени“, уточни военният министър.

По думите му под булото на секретността не са правени търгове и конкурси за избор на изпълнител на даден проект или дадена обществена поръчка. „И проектите са раздавани с посочване на дадените фирми“, добави Панайотов.

Той уточни, че това е ставало както при проектите, съдържащи класифицирана информация, така и при останалите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене