Кюстендил посреща занаятчии и производители от цялата страна за традиционния Празник на черешата

От днес Кюстендил е домакин на традиционния Празник на черешата. Събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил съвместно с Института по земеделие в с. Ябълково, община Кюстендил. Празникът започва с базар на кюстендилски череши и изложение на занаятчии и производители. От общината допълват, че интересът от страна на занаятчиите е мащабен. Имало и много такива, които идвали за първи път. Ще има и богата културна програма, началото на която ще бъде дадено с постановката на театър “София” “Апетит за череши”.

Още в първия ден на празника занаятчии традиционно подреждат свои изделия на централния площад “Велбъжд”. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата – кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.

От 20.00 часа на централния площад ще започне художествен пърформанс и концерт на певицата Дара и цигуларя Свет Радославов.

Официално Празникът на черешата 2021 се открива днес, събота, докато се провежда художественото изложение на череши и черешови произведения. Представени ще бъдат и перспективни сортове череши за страната и региона от Института по земеделие, ще се състоят и традиционните конкурси за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд. В обявяването на резултатите от конкурса ще се включи народната певица Олга Борисова. От 21.00 часа ще има празничен концерт с участието на Рафи.

В последния ден от изложението – 27 юни, ще се състоят кулинарната надпревара “Череши в кухнята” и кулинарни демонстрации с водещ Драгомир Драганов, както и състезателни игри с череши.

“Демонстрациите са за здравословна рецепта с череши, за иновативна кухня с череши, съвършен вкус с череши и атрактивно ястие. Тази година ще бъде представена баница с череши”, казаха от общинския отдел “Култура и духовно развитие”.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене