Откриха уникални находки при разкопките на Е-79 (ВИДЕО)

Изненадващи находки по време на спасителни разкопки по новото трасе на главен път E-79.

https://www.vbox7.com/play:971ce6a6a6

Археолозите опитват да си отговорят на много въпроси, след като установиха четири исторически пласта върху терен с дължина 600 метра. А времето не е много. В събота там влиза комисия, която да прецени кога разкопките да бъдат прекратени и да започне изграждането на новия модерен път.

Павел всеки ден минава над 70 километра, за да участва в спасителните разкопки в района на главен път Е-79, предава NOVA. Прави го за пръв път, но е категоричен, че няма да е за последен.

“Много е интересно! И все пак това го правим за целия български народ и за нашите деца и внуци. Доизучаваме как са живели нашите предци на тази земя, която наследяваме.Все пак това е културно наследство на цяла България”, категоричен е Павел Петров.

А теренът всеки ден носи изненади на археолозите. „Това, което е интересно, че имаме няколко периода като последния, средновековието почти е унищожил халколитните, ранножелезните пластове и ями и ранно неолитните, което е интересното в този район. За първи път се хваща и то ранен неолит”, посочва д-р на и.н. Вивиана Митева.

 nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене