Протестиращи от Гоце Делчев и региона искат незабавно отваряне на ГКПП „Илинден – Ексохи“ /ОБНОВЕНА/

Предупредителен протест на бизнесът и гражданите от Гоце Делчев и региона срещу ограниченията на гръцките власти за преминаване на граничния пункт „Илинден – Ексохи“ се проведе вчера.

Над 100 души – превозвачи, работници, туристи блокираха за около 40 минути кръговото кръстовище в Гоце Делчев с искане за пълно отваряне на границата с Гърция. Над 100 фирми дадоха подкрепата си към протеста с подписка.

Протестиращите изразиха възмущението си и с написано на плакат „Ние все още ли сме страна от ЕС“.

„Изтече информация, че евентуално след 30 юни ще има някакви мерки. Миналата година слушахме много такива лъжи, което караше обществеността да се обезсърчава. Аз твърдя, че затварянето на пункта е чисто икономическо”, смята Кръстьо Веселинков, който участва в протестите.

„Това се изразява изключително негативно на бизнеса. То бизнес няма – нито ние можем да ходим в Гърция, нито гърците да идват у нас. Има изкуствено създадена опашка на пункта, защото не работи през нощта. А от утре няма да може да се пътува и през деня заради високите температури”, обясни Илия Дробенов.

„От две години насам пунктът за Гърция е затворен и според нас това е нерагламентирано, тъй като отдавна ковид пандемията не оправдава този акт“, заяви общинският съветник Димитър Бояджиев, който вече сезира за проблема Европейския парламент.

От МВнР са провели среща с гръцкото посолство по проблема. „Гръцката страна изрази очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през ГКПП „Илинден-Ексохи“, както и че до края на юни ще бъдат обявени мерки за облекчаване на трафика през ГКПП „Кулата-Промахон“, като там се планира да бъде увеличен броят на проверяващите служители от гръцка страна“, заявяват от дипломатическото ни ведомство.

В момента през пункта  могат да минават само тежкотоварни камиони и то само между  07:00 и 23:00часа. Леките автомобили трябва да заобикалят през „Кулата“, където опашките от автомобили са километрични. Това създава не само неудобство, но и допълнителен разход както за бизнеса, така и за туристите.

Протестиращите призоваха за икономическа блокада и от българска страна, за да се обърне внимание на проблема. Според тях няма основателна причина за затварянето на пункта от гръцка страна.

Те се заканиха да организират протест на „Кулата”.

protest 1

protest 3

protest2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене