След спешна среща при областния управител: Започва изплащането на обезщетения на животновъдите със засегнати от болестта „син език“ стада

 DSC01680 (2)От днес, 04.09.2014г., със съдействието на областния управител на област с административен център Благоевград г-н Димитър Димитров, започва изплащането на обезщетения на животновъдите със засегнати от болестта „син език“ стада на територията на Благоевградска област. Документите ще се приемат и обработват от Областна дирекция за безопасност на храните /ОДБХ/. Ще бъдат обезщетявани само животновъди, предали умрелите животни в екарисажи или т.н. трупни ями, а при недостъпни, високо планински места – загробени в специално предназначени за целта площадки.

 Решението беше взето на спешно свикана от г-н Димитров среща с животновъди и представители на държавните институции имащи отношение към проблема.

  На територията на община Благоевград ямите са две и са разположени в непосредствена близост до сметището при с. Бучино.

  За съжаление, въпреки заповед на областния управител от 21.08.2014 г., всяка община, да определи такива площадки, все още не са обособени навсякъде.

  В тази връзка, с нова заповед от днес, г-н Димитров разпорежда кметовете на общини незабавно да определят места за обособяване на площадки и предприемат всички необходими мерки за предотвратяване възникването на нови огнища на болестта „син език“ на територията на област Благоевград.

  Явно връзката между животновъдите и институциите някъде се къса. За мен най-важния въпрос е как да се предпазят стадата от по-нататъшно заразяване. В тази връзка, вчера правителството одобри допълнителни разходи в размер на 1.9 млн. лв. за прилагане на мерки за ограничаване и ликвидиране на огнищата на болестта „син език“, каза по време на срещата г-н Димитров.

  Благодарим Ви за съдействието г-н областен управител, единствено Вие до момента сте предприели конкретни мерки за борба с болестта и ограничаване на нейното разпространение, изразиха задоволството си присъстващите на срещата животновъди Антон Георгиев, с. Покровник, Славейко Костадинов, с. Дъбрава, Антон Тодоровски и Радослав Джамбазки от с. Дъбрава.

  От своя страна д-р Атанас Григоров, представител на ОДБХ, увери заинтересованите лица, че имат пълна готовност за изготвяне на документите за обезщетения. От първата положителна проба на „син език“ в Сатовча на 25 юли т.г. до момента сме взели и изпратили в София повече от 100 проби от животни. За периода от тогава до сега са извършени обеззаразявания на всички места, за които сме получили сигнали за появата на болестта. Извършена е дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на преживни животни, местата за съхранение на торта, за водопои. Отзовали сме се на всички животновъди от областта потърсили ни за помощ, каза д-р Григоров

  Община Благоевград също има готовност да координира приема на умрели от болестта „син език“ животни в трупните ями при с. Бучино, каза Кирил Манов, представител на общината.

  На срещата присъстваха още д-р Веселка Мончева от Регионална здравна инспекция, Благоевград, Крум Попниколов – управител на  „Зоопарк“ Благоевград, инж. Стиляна Ерделска – директор Дирекция  АКРРДС, Мартин Терзийски, главен експерт в същата дирекция и други.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене