Екскметът на Банско, войводата Ал. Краваров пред „Мис Стоун“: Патриотичният фронт е една от малкото надежди за спасяване на Отечеството

_thumbПо повод 113 години от „Аферата Мис Стоун” в местността „Подпряната скала”, точно по пътя за прохода „Предел”, ВМРО положи цветя и венци на паметната плоча издигната в памет на събитието от организацията. Пламенно слово произнесе бившият кмет на Банско, Александър Краваров – „ В тези мрачни дни за България, „Патриотичния фронт” е една от малкото надежди за спасяването на нашето Отечество!

Сега сме сменили манлихерите и лимонките с оръжието на духа и словото, и благодарение на Демокрацията може да казваме истината и тя да стига до хората. Когато се случват събитията през септември 1901 година, ВМОРО не е имало тази възможност и е използвала силата на оръжието за да покаже пред света истината за поробеното българско население в Османската империя…” На събитието присъстваха председателят на дружество „Пейо Яворов”- Разлог, Георги Крънчев, Костадин Хаджи тодоров, дружество „Радон Тодев” от Банско, Иван Стоянов, водач на листата на ВМРО в град Перник и Станимир Радулов от дружество „Вардар” – Благоевград.

Аферата „Мис Стоун“ е отвличането на американската протестантска мисионерка Елън Стоун и на нейната другарка Катерина Цилка от чета на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, начело с Яне Сандански и Христо Чернопеев в 1901 – 1902 година. Акцията допринася за полуляризирането на ВМОРО и проблемите на българското население в Македония далеч извън пределите на Османската империя, за което помата и мис Стоун със своите беседи в Съединените щати.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене