Те пострадаха от благоевградската болница!

За смъртта на Евгения и бебето й са назначени проверки

 

Проверките са безчет, лекари получават наказания 

Млади жени си отиват в деня, който трябва да е най-щастливият

 

29-годишната Евгения почина на операционната маса в болницата в Благоевград по време на планирано секцио. Младата жена издъхва преди дни, още докато й поставят упойката. За съжаление, медиците не успяха да спасят и бебето. След кончината Евгения оставя 3-годишно сираче.

Мъжът, с когото живее на семейни начала, е категоричен, че ще иска независима медицинска експертиза. Директорът на болницата д-р Огнян Митев е назначил вътрешна проверка. Медицински надзор също са се заели с трагичния случай. И от прокуратурата се самосезираха по медийни публикации и започнаха предварителна проверка, за да установят дали има данни за извършено престъпление. Младата жена е прекарала коронавирус преди три месеца и според лекарите белият й дроб бил силно увреден. За последните шест месеца това е третият случай на смърт на млада майка в отделението.

Дълги години делото за кончината на Деяна не тръгваше

Дълги години делото за кончината на Деяна не тръгваше

През последните години има няколко емблематични случая на издъхнали родилки, които разтърсиха обществото.

Шест години продължи разследването за смъртта на 19-годишната Деяна Георгиева, която почина от сепсис след едномесечни мъки и лечение в три софийски болници през 2011 г. Преди 4 години стана ясно, че на подсъдимата скамейка застават д-р Лозанов и д-р Байданова-Василева от САГБАЛ „Шейново“ и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков от „Пирогов“. На всеки един от тях беше повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на Деяна.

Наташа Габровска е преживяла тежки моменти

Наташа Габровска е преживяла тежки моменти

Дълго дискутиран в обществото бе и случаят на лекарска жестокост от страна на завеждащия АГ отделението в тетевенската болница д-р Нина Байчева. За нейните действия се оплака родилката Наташа Габровска, която загуби бебето си. Наташа разказа с ужасяващи детайли раждането. Когато започнали контракциите, д-р Байчева пристигнала с черна рокля и дълги нокти, с които буквално започнала да я дере отвътре. Тя крещяла по нея и се оплаквала от виковете й: „Напъвай! Запек не си ли имала? Вие не се научихте да раждате!“. Докторката накарала две сестри да седнат върху Наташа. Те започнали да я натискат. Детето починало, а лекарите обвинили родилката, че тя е убила детето си. Две години с три години изпитателен срок бе присъдата на д-р Нина Байчева, постановена на първа инстанция от Окръжния съд в Ловеч. Магистратите й наложиха още едно наказание – две години без право да упражнява лекарска професия. Докторката не призна вина и получи правото да обжалва. Впоследствие Апелативният съд във Велико Търново я обяви за невинна.

Неправилни и отречени от времето техники са били приложени при раждането на Наташа, сочеха данни от проверката, която разпореди Министерството на здравеопазването. Байчева и колегата й д-р Михаил Миков подадоха молби за напускане след случая.

Д-р Димитър Ангелов получи 5 години лишаване от свобода за причинена по немарливост смърт на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце. Бившият шеф на АГ отделението в габровската болница бе лишен и от лекарски права за 5 години. Три години условно и отнемане на право да упражнява лекарска професия за същия срок получи и дежурната, водила раждането, д-р Севдалина Колева. Делото приключи на първа инстанция след година и половина протакане и общо 3 комплексни съдебномедицински експертизи, последната от които от 7 вещи лица. Но и двамата получиха право да обжалват наказанията си. Бременната в 9-ия месец жена е приета в областната болница „Д-р Тота Венкова“ на 12 септември 2013 г. след преносване. Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца на износване на плода не предвещава фаталния изход. Деси развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок, с който е заразена в отделението, категорични са вещите лица.

А черната статистика сякаш няма край… През октомври м.г. 27-годишната Бистра починала от тежки усложнения. Прокуратурата разследва смъртта на родилка, лекувана в две столични болници. Младата жена развила рядък животозастрашаващ синдром. Лекарите успели да спасят само бебето.

Преди 6 години 29-годишна жена, родила с цезарово сечение, е починала ден след раждането в столична клиника. 23-годишната Полина умира преди девет години само 20 дни след раждането на дъщеричката си.

21-годишната Дияна издъхва 8 дни след планово секцио в болницата в Пазарджик. Тя умира след сърдечно усложнение, на което никой според роднините й не е обърнал внимание.

Един от последните случаи е от април тази година, когато 28-годишна родилка с COVID-19 почина в сливенската болница. На 1 април майката е приета с коронавирус в 32-рата седмица от бременността. Няколко дни след това се влошава и лекарите предприемат раждане, за да спасят детето. Състоянието му е стабилизирано. Два дни след раждането майката губи живота си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене